UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét karodzók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2017-09-18 11:52

Világrandevú Budapesten

A világ 16 legjobb fiú- és leány-teniszcsapata Budapesten játszik keddtől a junior Davis és Fed Kupa döntőjében. A magyar leányegyüttes az Európa-bajnokságon elért negyedik helyével harcolta ki a részvétel jogát. A fiúk, a rendező ország csapataként vehetnek részt a versengésben. Szakvezető, edzők és versenyzők nyilatkoztak honlapunknak a reményeinkről.

Gy. Szabó CsillaAz év legnagyobb utánpótlás-eseményére készül a magyar tenisz. A Föld öt pontjáról érkeznek Budapestre a legjobb U16-os csapatok, ami azt is jelenti, hogy aki keddtől a Mikoviny utcai Nemzeti Edzés Központba látogat, annak igazi csemegében lesz része. S mindez csupán két nappal a Magyarország−Oroszország felnőtt Davis Kupa találkozó után, amely nagyszerű sikerrel kényeztette a sportág szerelmeseit. S bár a közel egyhetes sorozatra hazánkba érkező junior Davis- és Fed Kupa-döntő játékosai tizenhat éven aluliak, már most biztos, hogy a többségüket a felnőtt ATP-, illetve WTA-versenyeken láthatjuk viszont néhány éven belül. Ahogy ez a tornán egykoron részt vett, nagy elődökkel, mint Rafael Nadal (2002), Roger Federer (1996), Andy Roddick (1998) vagy Jennifer Capriati (1989), Lindsay Davenport (1991) és Amélie Mauresmo (1995) is megtörtént.

Nagy Adrienn a lányok első játékosa Fotó: Zádor Péter/MTSZ
Nagy Adrienn a lányok első játékosa Fotó: Zádor Péter/MTSZ
Juhász Gábor, a Magyar Tenisz Szövetség sportigazgatója érthető büszkeséggel beszélt az eseményről honlapunknak: „Néhány évvel ezelőtt még álmodni sem mertünk volna arról, hogy olyan rangos eseménynek lehetünk házigazdái, mint a korosztályos csapat-világbajnokság. Aztán belevágtunk, hittünk benne, és három évre megkaptuk a rendezés jogát, így idén már másodszor láthatjuk vendégül a világ legjobb 16 éven aluli leány- és fiúcsapatait. Szerettünk volna lehetőséget adni a korosztályos magyar válogatottaknak a rendező jogán kapott biztos részvételre, az edzőinknek pedig meg akartuk mutatni, hol tart ma a világ. Bízunk benne, hogy minél többen kihasználják az alkalmat a szakmai fejlődésükre.” A rendezői jogot idén csak a fiúk vették igénybe. A lányok negyedik helyen végeztek Európában, így saját jogú részvételt harcoltak ki. Ez egyben bizakodásra adhat okot, már ami az esélyeket illeti. A kontinensviadalon remekül helytállt Nagy Adrienn, Gécsek Fanni, Kovács Zita együttes összetétele annyiban módosul, hogy az országos bajnokságon győztes Zádori Réka került a csapatba, Kovács Zita tartalék lett.
Gécsek Fanni nagyon várja a kezdést Fotó:Zádor Péter/MTSZ
Gécsek Fanni nagyon várja a kezdést Fotó:Zádor Péter/MTSZ
Pelva Gábor utánpótlás-kapitány szerint ez logikus döntés volt: „Miután valamennyi játékos részt vett az ob-n, amelyet Réka fölényesen megnyert, nem képezhette vita tárgyát a beválogatása. Egyébként a lányok nagyon jól megértik egymást, összeszokott, tapasztalt együttes. Mivel Európa az erősebb kontinensek közé tartozik, csapatunk pedig itt harcolta ki az indulás jogát, bizakodóan várjuk a rajtot. Nem lesz könnyű, a mezőny hagyományosan nagyon erős, de szerintem reális esélyünk van arra, hogy a legjobb nyolc közé jussunk, kis szerencsével talán még éremközelbe is kerülhetünk. Jó hangulatú edzéseink voltak a hétvégén. Szombaton délelőtt kicsit intenzívebben kezdtünk, aztán visszafogtuk a tempót, hiszen mindenki végigjátszotta a nyarat. Most már szinten kell tartani a formát. Ha egészségesek lesznek, megmarad a motivációjuk, elegendő idejük lesz a regenerálódásra, és a hangulatuk sem változik, akkor biztosan remek meccseket játszanak.” A fáradtságot azonban nem szabad lebecsülni. Gécsek Fanninak is ez az egyetlen probléma, bár olyan lelkesedéssel várja a világbajnokságot, hogy szinte nem is gondol ilyen apróságokra: „Tavaly is hatalmas élmény volt a vébé, a világ legjobbjai ellen játszani akkora inspirációt ad, hogy félreteszem minden fáradtságomat. Nyáron minden héten indultam valamilyen tornán, s amikor korán kiestem, akkor edzettem tovább, pillanatra sem álltam meg. Nagyon nehéz meccseink lesznek, de alig várom már, hogy kezdhessünk.” Ami a motivációt illeti, tény, hogy az amerikaiak érkeznek a legerősebb csapattal. Az idei junior US Open bajnoka, Amanda Anisimova mellett a junior-világranglista 2. helyezett Whitney Osuigwe is vállalta a budapesti szereplést. Ellenük játszani mindenkinek megtiszteltetés.
A fiúcsapat itt még a felnőtt Davis Kupa csapatnak szurkol Fotó: Zádor Péter/MTSZ
A fiúcsapat itt még a felnőtt Davis Kupa csapatnak szurkol Fotó: Zádor Péter/MTSZ
A fiúk a csapat Eb-n nem tudták kiharcolni a részvételt, de rendezőként szerencsére így is indulhatnak. A Makk Péter, Sallay Péter, Buzonics Dominik összeállítású együttes készül a találkozókra, Velcz Zsombor pedig tartalékként buzdítja a társait. A csapat mellé kijelölt edző, Gulyás István reálisan értékeli lehetőségeiket, amikor azt mondja nem tartoznak az esélyesek közé, de bíznak a tisztes helytállásban: „Az ázsiai és afrikai országok ellen mindenképpen van keresnivalónk. Tavaly a hetedik helyen végeztünk három győzelemmel, ami szenzációs teljesítmény volt. Idén is valami hasonlót várok a fiúktól, két-három meccset mindenképpen nyernünk kéne. Egész héten együtt edzettünk, jól felkészültünk. A fiúknak van nemzetközi tapasztalatuk, hiszen sok tornán játszanak, de itt a világ legjobbjairól van szó, úgyhogy nagyszerű mérkőzésekre van kilátás. Ezek a játékosok már komplett teniszt játszanak, hiába 16 évesek, sokan megelőzik az idősebbeket, gyorsaságban, ütőerőben már most kiválóak.” A mezőny többi tagjához hasonlóan, a magyar teniszezők is hosszú nyári szezon után vágnak a világbajnokságnak. A csapat első játékosa, Makk Péter szerint azonban annyira sajátos atmoszférája van a vébének és a hazai pályának, hogy biztosan formában lesznek a meccsekre: „Nem mondom, hogy nem tartunk picit az ellenfelektől, hiszen a világ legjobbjairól van szó, de nem is félünk tőlük. Játsszuk a játékunkat, rajtunk nem fog múlni.”

Junior Fed Kupa (leányok): Argentína, Fehéroroszország, Burundi, Kanada, Thaiföld, Kolumbia, Franciaország, Magyarország, Olaszország, Japán, Marokkó, Oroszország, Thaiföld, Ukrajna, Uruguay, Egyesült Államok Junior Davis Kupa (fiúk): Argentína, Ausztrália, Belgium, Brazília, Egyesült Államok, Kanada, Kína, Thaiföld, Horvátország, Csehország, Magyarország, Olaszország, Japán, Marokkó, Oroszország, Peru A mérkőzések 10.30-kor kezdődnek. A csoportokat hétfőn este sorsolják ki.

További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.