UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2017-09-19 18:04

Maradt hiányérzet

Ugyan csupán egyetlen érmet nyertek a magyar cselgáncsozók a Mariborban megrendezett junior Európa-bajnokságon, Radics Attila keretedző ennek ellenére látott pozitívumokat a csapat teljesítményében. Igaz, azt ő is készséggel elismeri, hogy jó lett volna több medállal zárni a kontinensviadalt.

Lakner Gábor A magyar cselgáncsválogatott egy éremmel és öt pontszerző helyezéssel zárta a Mariborban megrendezett junior Európa-bajnokságot. A szereplés némileg elmaradt az előzetes várakozástól, hiszen a fiúk és a lányok is egy-egy érmet szerettek volna, de Radics Attila keretedző így is talált pozitívumokat a csapat szereplésében. A legnagyobb örömet természetesen a saját versenyzője, a bajai Szigetvári Mercédesz által megnyert bronzérem okozta a lányok nehézsúlyú küzdelmében.

Szigetvári Mercédesz Maribor
Szigetvári Mercédesz Maribor
„Az előzetes cél egy érem és egy pontszerzés volt, azt a lányok el is érték. Azt kell mondanom: ennyi volt benne. Az érmet elsősorban Mercitől lehetett várni, bár én bíztam Beringer Fatimében is, aki bírói döntéssel maradt alul a negyeddöntőben. A vigaszágon aztán nehezebb dolga volt, mint az elődöntőben lett volna, így végzett a hetedik helyen. Merci harmadik helye megfelel a realitásoknak, a siker értékét növeli, hogy az utolsó edzésen sérülést szenvedett, így fél lábbal hozta a bronzérmet.” A csapatban több, ifjúsági korú versenyző is lehetőséget kapott, de nekik elsősorban a rutinszerzés volt az feladat. Jövőre azonban már ők is komoly esélyessé léphetnek elő. „Gercsák Szabina és Pupp Réka kilépése a juniorkorosztályból hagyott maga mögött űrt, de úgy gondolom, hogy a jövőre fellépő ifjúsági korúak és a maradó juniorok erős csapatot alkotnak. Szigetvári Mercédesz mellett Tóth Fanni is juniorkorú lesz még, utóbbi esetében nagyon bízom benne, hogy maga mögött hagyja a sérüléseket, sajnos, most is újabbat szenvedett el az első mérkőzésén, ezért sem jutott messzebb.” A fiúktól elmaradt az éremszerzés, a legközelebb Tóth Apor jutott, aki végül ötödikként zárt a 90 kg-osok között. A miskolci versenyző aranyponttal maradt le a bronzéremről, miután hibát követett el a ráadásban, amely miatt megintették. „Apor szinte már megnyert bronzérmet engedett ki a kezéből, kár azért a fegyelmezetlenségért. Monori Daniban szintén benne volt az éremszerzés, sajnos olyan versenyzőtől kapott ki, akit előtte mindig megvert. Ha megnézzük a dobogósokat, csupa olyan nevet látunk, akiket korábban már legyőzött. Rajkai Robi szereplése ugyanakkor minden dicséretet megérdemel, elsőéves juniorként úgy lett hetedik, hogy nagyon komoly skalpokat gyűjtött be.” Radics Attila úgy véli, hogy a mostani szereplésből messzemenő következtetést nem érdemes levonni, és akár már az október 18-22-én a horvátországi Zágrábban esedékes junior-világbajnokságon is megmutathatják az éremről lemaradók, hogy az élvonalhoz tartoznak. „A jövő biztató, persze azért jó lett volna több érmet nyerni már most is. Remélem, hogy a jövő évi Európa-bajnokság jobban sikerül, de akár már az egy hónap múlva kezdődő világbajnokságon is lehet javítani. Azonban ha a vébé is így sikerülne, mint az Eb, akkor már nem lennék elégedetlen.”