UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-09-20 16:37

Csikócsapat a Csata utcából

Története első felnőttbajnoki mérkőzésére készül a Csata DSE, amely kizárólag utánpótláskorú játékosokkal indul a kosárlabda női másodosztályban. Az ország egyik legkiválóbb utánpótlás-nevelő egyesülete komoly célokkal vág az évadnak.

Lakner Gábor Sporttörténeti kosárlabda-mérkőzésre készülnek a Csata utcában, az ország egyik legkiválóbb utánpótlás-nevelő egyesülete ugyanis most először szerepel a felnőtt női bajnokságban. A Csata DSE együttese vasárnap 17 órától az ELTE ellen mutatkozik be az új rendszerű másodosztályban. A klub régi terve, hogy felnőttcsapatot is indítson, így ugyanis a saját nevelésű fiataloknak nem feltétlenül muszáj elhagyniuk az egyesületet, miután kiöregedtek a juniorkorosztályból. Nem is beszélve arról, hogy eggyel feljebb komoly ellenállásba ütközhetnek, olyanba, amilyennel saját korosztályukban nem feltétlenül találkoznak hétről hétre.

Csata felnőtt
Csata felnőtt
A csapat vezetőedzője, Tursics Krisztián kizárólag utánpótláskorú játékosokra számít, nincs húszévesnél idősebb kosárlabdázó a keretben. Az előző évadban a BEAC élvonalbeli együttesében és a BEAC-Csata közös juniorcsapatában szereplő Boros Dorka (18) visszatért, és kizárólag a Csatában szerepel szeptembertől. Érkezett a Vasas Akadémiától Bernáth Réka (18) és Solymosi Noémi (20), akik nem számítanak ismeretlennek, hiszen korábban mindketten szerepeltek a Tursics család irányítása alatt. Rajtuk kívül kizárólag a saját utánpótlásból töltötték fel a keretet. A vezetőedző persze rögtön hozzáteszi, hogy kizárólag korosztályos válogatott játékosokról van szó, akik a saját nemzedékük legjobbjai közé tartoznak, így fel fogják venni a versenyt a felnőttekkel. A lényeg a fejlődés a kemény mérkőzéseknek köszönhetően, de a távlati (?) tervek között bizony az élvonal szerepel. A keret felfelé és lefelé is nyitott, vagyis ha valaki jól teljesít edzésen, bekerülhet a felnőttcsapatba, aki pedig már ott szerepel, nem lazsálhat, mert könnyen veszélybe kerülhet a helye. Na, nem mintha ez jellemző lenne a csatás lányokra, az általunk meglátogatott edzésen is ment mindenki, mint a golyó. Amellett, hogy a felnőttek között szerepelnek a fiatalok, a korosztályos bajnokságokban is pályára lépnek. A saját korcsoport ugyanis védett a Csatában, az ottani szerepléstől semmilyen ok miatt nem tekintenek el, mondhatni, kötelező. A lányok egészen biztosan bírni fogják a kettős terhelést, hiszen volt már részük abban korábban is. Mivel a keret jelentős része valamelyik korosztályos válogatottban szerepelt a nyáron, kevés időt tudtak együtt dolgozni. Tursics Krisztián mégis inkább örül ennek, hiszen a fiatalok egyrészt sikerélménnyel tértek haza a nemzeti csapatból, másrészt pedig értékes tapasztalatokkal gazdagodtak. A lejátszott edzőmeccsek így is biztatóak, az élvonalbeli MTK-tól például mindössze négy ponttal kaptak ki legutóbb. Nem rossz az alakulófélben lévő csikócsapattól. A lányok már nagyon várják a felnőttbajnokikat, és a rájuk jellemző vagánysággal néznek szembe az új kihívással. Tudják persze, hogy még össze kell szokniuk, de jelentős részük régóta együtt játszik, a közös hullámhossz pedig szemlátomást megvan. „A tapasztalat nagyon nagy előny lesz az ellenfeleknek, de mi meg fiatalok vagyunk és lelkesek, úgyhogy, reméljük, jól sikerül az évad” – mondja Pálinkás Enikő, a csapat 17 éves játékosa, egészséges önbizalommal. Mi mindenesetre nem lepődnénk meg, ha egy év múlva a Csata DSE élvonalbeli felkészüléséről írnánk honlapunkon. A Csata DSE edzésén a honlapunk által készített, az M4 Sporton látható, Jövünk! című utánpótlás-magazin stábja riportot forgatott, a végeredmény hamarosan megtekinthető lesz a Facebook-oldalunkon is. További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.