UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-09-21 14:39

A sportág ünnepe

Pénteken és szombaton ötödik alkalommal rendezik meg a Magyar Kosárlabdázás Napját, amelyen a sportág hívei a hazai szövetség 75., valamint a streetball-fesztivál 25. születésnapját is ünneplik.

UP-info A hagyományossá váló sportági ünnep, a Magyar Kosárlabdázás Napja az idén rendhagyó módon kétnapossá bővült. A pénteki és szombati rendezvény helyszíne az előző évekkel szemben a Városligeti tó helyett a Hősök tere lesz.

Streetball
Streetball
A pénteki nap főként a sportág honi történetének felidézéséről szól, akkor köszöntik a korábbi és jelenlegi kiválóságokat, valamint a megyei, illetve országos szintű vezetőket. A szombati napon a versengésé, a streetballé lesz a főszerep.  Az eseményen hivatalosan is bejelentik, hogy Magyarország csatlakozik a junior NBA-programhoz, és a világ legerősebb bajnokságának arculati elemeivel rendezik meg a programhoz kapcsolódó iskolák versenyét. A szervezők sztárfellépőt is vendégül látnak, Magyarországra érkezik a háromszoros NBA-bajnok Bruce Bowen, aki a junior NBA-program draftján is szerepet vállal. A San Antonio Spurs bedobóját a világ első számú bajnokságának legjobb védői között tartottak számon, elismertségét jelzi, hogy 12-es számú mezét visszavonultatta egykori klubja. A kétnapos eseményen lesz Harlem Wizards-show, a programot pedig dobóverseny, valamint az integráció jegyében kerekesszékes- és old boys-torna színesíti. A Hősök terén 22 pályán zajlanak a mérkőzések, a centerterületen közel 2500 fős lelátót építenek. A szervezők közel 300 csapat fellépésére, részvételére számítanak. Az eseményre a belépés ingyenes.

Elnöki szavak Szalay Ferenc, a szövetség elnöke az esemény előtt emlékeztetett arra: hét éve elindult az a mennyiségi program, amelynek alapján már elmondható, hogy Magyarországon a labdarúgás után a kosárlabda utánpótlása a legnépesebb. A tömegesítés nagy részben köszönhető az utcai kosárlabdának (streetball), amely hivatalosan idén lett huszonöt éves Magyarországon. Az elnök hangsúlyozta: a streetballból „kinőtt” 3x3-as szakág már az olimpiai programba is bekerült, és nagy szó lenne, ha magyar csapat is ott lenne az ötkarikás premieren Tokióban.