UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2017-09-21 20:21

Sűrűsödik a mezőny

A felnőttválogatott szövetségi kapitánya, Märcz Tamás a helyszínen tekintette meg az U17-es vízilabda Európa-bajnokság végjátékát, s elégedetten értékelte a mieink éremszerzését. Kiemelte, hogy rendkívül sűrű a mezőny, aminek a közeljövőben hatása lehet akár felnőttek között kialakult erőviszonyokra is.

UP-info A felnőtt férfiválogatott szövetségi kapitánya, Märcz Tamás a helyszínen tekintette meg a vasárnap lezárult U17-es vízilabda Európa-bajnokság utolsó két napját. A szakvezető a vlv.hu-nak értékelte a nyarat és a látottakat. „A nyár tapasztalata összességében, hogy kissé megtört a szerb hegemónia az utánpótlásban. Nagyon kiegyensúlyozott lett a mezőny, ami azt jelentheti, hogy hasonlóra lehet számítani a felnőttek között is. Látható, hogy az összes csapat a saját útját járja, és próbálja kompenzálni a még meglévő hiányosságait, vagy előrukkolni olyan dologgal, ami a javára fordíthatja az éles meccseket. Ki a szervezettséggel, ki az egyéni képzés súlyának növelésével, ki a technikai képzés előtérbe helyezésével.”

Märcz Tamás szövetségi kapitány rajta tartja a szemét a fiatalokon Fotó: Koncz György
Märcz Tamás szövetségi kapitány rajta tartja a szemét a fiatalokon Fotó: Koncz György
A kapitány beszélt többek között a felnőtt és az ifjúsági mezőny közötti különbségekről is. „Korábban láttam sok serdülő- és ifjúsági mérkőzést a hazai utánpótlás-bajnokságokból, nem volt új nekem a légkör. A Máltán szereplő magyar csapat játékosainak legtöbbjét ismertem már. Ahogyan ebben a korosztályban általában, most is jellemző volt a nagy a kilengés a mutatott teljesítményt illetően, nemcsak mérkőzések között, hanem gyakran még az adott meccsen belül is.” Märcz Tamás szerint nem véletlen, hogy a torna végső szakaszában borult többször is a papírforma. „Mindig fontos, hogy a csapat tudja időzíteni a formáját, ez külön műfaj. Ez a torna a lebonyolítás miatt még a felnőttekénél is nehezebb, hiszen itt egy hét alatt kell lejátszani az összes meccset, a felnőttek között minden második napon pihenni lehet. Nincs különbség viszont abban, hogy a nagy vízválasztó a kicsiknél is a negyeddöntő. Akkor történtek az igazán nagy meglepetések, az egyik csoportelső sem jutott be a legjobb négy közé.” A kapitány végül összegezte benyomásait a mezőnnyel és a magyar szerepléssel kapcsolatban. „Azt láttam még, hogy van egy-két olyan játékos már az U17-es nemzetközi mezőnyben is, aki nagyon jó teljesítményt nyújtott, és szinte biztos, hogy a közeljövőben látni fogjuk őket felnőtt-világversenyeken is. Az egész mezőny nagyot ugrott az elmúlt évekhez képest, látszik a csapatokon a felkészültség, az, hogy sokat gyakorolnak együtt, széles a taktikai repertoárjuk. Úgy gondolom, rendkívül erős mezőnyből hoztuk el a bronzérmet, ugyanakkor ez nem szabad, hogy elkényelmesítsen bennünket. Gratuláció illeti a csapatot a játékosoktól kezdve a szakvezetésig. Biztos vagyok benne, hogy nagy jövő előtt állhat a gárda,de természetesen még sok a fejlődési lehetőség.” További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.