UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2017-09-22 17:43

Stílusos juniorbúcsú

Péntektől vasárnapig Budapesten tartják az 50 méteres puska és pisztoly számok országos bajnokságát. A hagyományokhoz híven a juniorok is lőállásba állnak, akik között két számban már eredményt is hirdettek. Péni István, a 3x40-es kisöbű szabadpuska kategória győztese új országos csúcsot lőtt az alapszakaszban. A lányok mezőnyében Gáspár Lalita lett a bajnok.

gy. sz. cs.Az 50 méteres országos bajnokság küzdelmeivel az idei sportlövőszezon utolsó nagy versenye kezdődött meg pénteken reggel a Mexikói úti lőtéren. A szezonzárás ebben az esetben a tűzfegyveres számokra volt értendő, s a háromnapos versengés során a felnőttek mellett a juniorok is lőállásba léptek. Kellemes meglepetés volt, hogy a résztvevők száma emelkedett a korábbiakhoz képest, ami a junior-kategóriákban különösen örvendetes tény, hiszen az utánpótlás szempontjából nem csak az eredmények számítanak, de bizony a mennyiség is. A junior fiúk versenyében a húsz esztendős, ifjúsági olimpiai- és négyszeres junior Európa-bajnok Péni István ígérkezett a legnagyobb esélyesnek. Utolsó viadalára érkezett utánpótláskorú versenyzőként, s ennek megfelelően is indított. A junior fiúk kisöbű szabadpuska 3x40 számában nagyszerű, 1185 körös teljesítménnyel zárta az alapszakaszt ami egyben új országos csúcsot is jelentett. Ilyen eredménnyel természetesen magabiztosan került a döntőbe, megelőzve két feltörekvő fiatalt, Pekler Zalánt (1152) és Vas Pétert (1142). A fináléban ugyan Péni már nem tudott újabb csúcsot lőni, de Peklerrel együtt még itt is remekeltek, s végül az UTE sportlövője ebben a számban magyar bajnoki címmel zárta le sikeres juniorkarrierjét.

Péni István országos csúcsot lőtt az alapszakaszban Forrás: MOB
Péni István országos csúcsot lőtt az alapszakaszban Forrás: MOB
A lányok programja kevésbé izgalmasan alakult a kisöbű sportpuska 60 fekvő számában. Nem születtek országos csúcsok és kiugróan jó eredmények sem. Joó Éva utánpótlás-koordinátor szerint hazai szinten jól teljesítettek a lányok, de a nemzetközi versenyekhez ez már nem lenne elegendő. A szezon végén azonban ez nem olyan nagy probléma, lesz még idejük bizonyítani bőven. Az egykori világ-és Európa-bajnok sportlövő az utánpótlást érintő kérdésekért felelős a Magyar Sportlövők Szövetségében, így érthető módon nagy figyelemmel kíséri a bajnokságban szereplő fiatalokat. „Számomra azért fontos ez az országos bajnokság, mert a Héraklész-programban valamint a juniorválogatottban szereplő fiatalok kiválasztását már most el kell kezdeni − nyilatkozta honlapunknak Joó Éva – Természetesen mindig az egész éves versengés képezi a válogatás alapját, de én szeretem jól megtervezni a munkámat, és időben felkészülni a jövő évre. Péni István ugye mostantól véglegesen belép a felnőttek közé, ezért láttam örömmel, hogy az utódok már ott vannak mögötte. Pekler Zalán és Vas Péter kiváló formában versenyezett. Melléjük még kellenek majd fiatalok, de úgy látom, hogy lesz utánpótlás, többen is aspirálnak még a csapatba kerülésre, mint például a negyedik helyen végzett Mangó Marcell, aki szintén jó napot zárt.” Egyéb korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.

JUNIOR ORSZÁGOS BAJNOKSÁG 50 MÉTER Leányok Kisöbű sportpuska 60 fekvő: 1. Gáspár Lalita (Vasas) 612.6, 2. Dénes Eszter (UTE) 612.6, 3. Szalai Fatime (Vasas) 611.2 Fiúk Kisöbű szabadpuska 3x40 összetett: 1. Péni István (UTE) 459.5, 2. Pekler Zalán (FSLK) 451.6, 3. Vas Péter (FSLK) 433.4