UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2017-09-24 15:33

Sok a siker, kevés a gyerek

Varga Brigitta, a KSI SE 16 esztendős cselgáncsozója az augusztusi chilei korosztályos világbajnokságon nyert aranyérmet. Négy évvel azután, hogy Gercsák Szabina az első magyar ifjúsági vébéaranyat megszerezte. Az újdonsült bajnok, a KSI-ben kiváló szakmai és tárgyi feltételek között készülhet az újabb kihívásokra. A klub vezetői büszkék sikereikre, az egyetlen problémájuk a gyerekek nem elégséges létszáma.

gy. sz. cs.Négy évet kellett várnia a magyar cselgáncssportnak az újabb ifjúsági világbajnoki címre. A 48 kilogrammos Varga Brigitta az augusztusi chilei korosztályos vb-n lépett Gercsák Szabina örökébe, aki 2013-ban a 63 kilósok között nyerte a sportág első aranyát ifi vb-n. Az EYOF-bronzérmes Varga Brigitta nagyszerű teljesítményével klubjára, a KSI SE-re is felhívta a figyelmet. Ha van mindig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó egyesület a dzsúdósportban, az bizonyára a KSI SE szakosztálya, amely évek óta az egyesületi pontverseny dobogójára kerül. Az ifjú reménységek olyan felnőtt példaképek mellett edzhetnek, mint a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián vagy a kétszeres Európa-bajnok Joó Abigél.

Varga Brigitta a világbajnoki aranyéremmel Forrás: KSI
Varga Brigitta a világbajnoki aranyéremmel Forrás: KSI
Dr. Hetényi Antal szakosztályvezető neve összeforrt a KSI-ével. Ő volt 1978-ban az alapító, és a mai napig ő irányítja a mindennapi munkát is. A legapróbbtól a legnagyobbig, minden probléma nála talál végül megoldásra. De persze örömök is vannak bőven. „Az eredményeinkre nem panaszkodhatok. Annyi bajnoki címet nyernek a mieink, hogy fejből nem is tudok számokat mondani. Büszkék vagyunk a fiataljainkra, meg arra is, hogy hozzávetőleg százharminc-száznegyven gyerek jár hozzánk. Ez nem rossz szám, mégis akadnak gondjaink a merítési bázissal. Sorozatban tűnnek fel az újabb és újabb, extrémként számon tartott sportok, amelyekre nyitottabbak a mostani fiatalok. Régebben a gyerekek maguktól jöttek hozzánk, ma nekünk kell utánuk menni, és szinte lasszóval fogni őket.” Létesítménygonddal nem küzd a szakosztály. Két teljesen beszőnyegezett teremben készülhetnek fel a tagjai, a klub korábbi versenyzői közül kikerült, jól képzett edzők irányításával. A KSI cselgáncsozói körében éppen ezért családias hangulatban telnek a mindennapok, bár a szakosztályvezető szerint mind nehezebb valódi tehetségre találni a fiatalok között. Persze, ha a csiszolatlan gyémántok nem jönnek házhoz,  fel kell őket kutatni. Ezt teszi a szakosztály rangidős trénere, Pánczél Gábor: „Legalább ezer gyerek kellene ahhoz, hogy valóban eredményesen dolgozhassunk. De ennek még a töredéke sincs, ezért a meglévő szerény állományból próbáljuk kihozni a maximumot. Magam a Budapest környéki kisegyesületeket járom, és tehetségek után kutatok. A kollégák közül sokan fel is ismerik, hogy érdemes elengedniük a fiatalokat olyan helyre, ahol jobb szakmai körülmények között fejlődhetnek tovább. Márpedig nálunk tényleg adottak a kiváló feltételek a színvonalas munkára.”  Az újdonsült világbajnok Varga Brigittára érthető módon nagyon figyelnek egyesületében, különösen az edzője, Gosztonyi Zsolt, aki szerint az olimpiai részvétel lehet a 16 éves tanítvány reális célja: „Briginek a képességei alapján minden esélye megvan az ötkarikás szereplésre, de az út még nagyon hosszú odáig. Ha bírja a munkát, nem lehet gond, hiszen a küzdőszelleme kiváló, élvezi a versenyzést, éhes a sikerre. Ugyanakkor persze az ifjúsági világbajnoki címmel önmagának is magasra tette a lécet.”