UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-09-26 11:27

Honfoglaló a Citadellán

Aki a hétvégi rossz idő ellenére a szabadba vágyott, és a Citadellára voksolt, nem csak a világörökségi helyszínben gyönyörködhetett: honfoglaláskori öltözetbe bújt, korhű íjakkal és nyílvesszőkkel felszerelkezett íjászokkal találkozhatott. Igazi turistalátványosságot nyújtott a történelmiíjász-bajnokság, amelyen 82 utánpótláskorú versenyző – 54 mini, 20 kadet és 8 junior – vett részt.

K. A. A hét végén rendezték meg a történelmi íjász országos és nemzeti bajnokságot a Gellért-hegy tetején. A különleges helyszínt különleges öltözettel tisztelték meg a résztvevők: középkori és honfoglaláskori (paraszti, köznépi, nemesi, főnemesi vagy vezéri) ruhát viseltek. Ezen túlmenően szigorú követelmények vonatkoztak az íjak és a nyílvesszők korhű felépítésére is. citaA viadalon résztvevő 82 utánpótláskorú versenyzőnek huszonegy különböző célt kellett eltalálnia, amelyek történelmi, harci, vadász és ügyességi jellegűek voltak.  A Citadella erőd belsejében nyolc, míg a falakon kívül tizenhárom lőállást alakítottak ki a szervezők, így a versengés java részét a Gellért-hegyen kirándulók nyomon követhették. A 14 év feletti versenyzők a távolabbi, kék színű karótól, a fiatalabbak a fehér karótól indították a lövéseiket, amelyek célonként 5, 8, illetve 10 pontot értek. Az időjárás nem könnyítette meg a dolgukat. Az olykor 60 kilométeres széllökések kitartást, erőt és nagy figyelmet követeltek, de a fiatalok így is helytálltak. Az alapversenyt követően a versenybírók kategóriánként és korosztályonként hirdették ki azt a hat legjobb íjászt, aki a döntőben mérte össze tudását az ország történelmiíjász-bajnoka címért. Vánky Sebastian a szövetség elnöke a rendezvény kapcsán elmondta, hogy a számos hazai és nemzetközi verseny szervezésén túl nagy figyelmet és energiát fordítanak a tömegsportbázisuk fejlesztésére. Ennek egyik lépéseként a szövetség nemrég indította útjára az iskolaprogramját, a melyben szeptembertől íjászatot is tanulhatnak az iskolások 21 oktatási intézményben. Kiemelte: –  A szövetségünk célja, hogy kétezer-harmincra az íjászat nemzeti sporttá váljon. Ezt egyrészt a magas szintű versenysport megteremtésével és megszilárdításával, másrészt a szabadidősport-bázis szélesítésével az íjász hagyományaink segítségével kívánjuk elérni.

 A történelmi íjász országos bajnokság díjkiosztó ünnepségén a dobogó legfelső fokára állhatott: Mini korosztály: Asztalos Ákos (modern anyagokból készült történelmi íj), Borbély Botond (természetes anyagokból készült történelmi íj), Magotsi-Nagy Kristóf (vadászíjak), Németh Réka (modern anyagokból készült történelmi íj), Török Hanna Vanda (vadászíjak) Kadetkorosztály: Zvolenszki Richárd (modern anyagokból készült történelmi íj), Huszár Bertold (vadászíjak), Nagy Viktória (modern anyagokból készült történelmi íj), Katona Dóra (természetes anyagokból készült történelmi íj) Junior-korosztály: Fónyad Imre (modern anyagokból készült történelmi íj), Pászk Norbert (vadászíjak), Gerőcs Fanni (modern anyagokból készült történelmi íj)