UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2017-09-26 09:03

Nem termett babér

Hétfőn este rendezték meg a döntőket az ökölvívók 21. junior Európa-bajnokságán a bulgáriai Albenában – fájdalom, magyarok nélkül. Merthogy mind a 12 indulónk időnek előtte elvérzett, s már pénteken eldőlt, hogy semmilyen érmet nem hoz haza a csapat.

Jancsó Kornél Bizakodott a szakma, és az ökölvívást kedvelők népes hazai tábora is, hogy lesz keresnivalónk a kies Albenában. Még akkor is, ha vén kontinensünk 15-16 éves tehetségei közül ezúttal nagyon sok, pontosítva: 32 országból 265 sereglett össze a népszerű bolgár tengerparti üdülővárosban a junior Európa-bajnokságra.

Berecz Lionel szerezte a három magyar győzelem egyikét Fotó: MÖSZ
Berecz Lionel szerezte a három magyar győzelem egyikét Fotó: MÖSZ
A nemzetközi bokszpalánta-találkozó a mi szempontunkból tulajdonképpen nem rajtolt rosszul: igaz, Tanka Tamás (54 kg) kalkulálható vereséget szenvedett erőfölényben levő orosz riválisától, s Varga Gyula (70 kg) sem bírt ír ellenfelével, Berecz Lionel (57 kg) azonban 3-2-es pontozással felül tudott kerekedni a bolgár bokszolón, ami nem kis dolog, ismerve a sportágnak a pontozást illetően gyakorta „hazalejtő” világát. A folytatás már riasztóbbra sikeredett: a második napon csak Bernáth Richárd (48 kg) győzött – ő lengyelt vert egyhangú pontozással, s jutott ezzel a legjobb nyolc közé -, alulmaradt ugyanakkor Kozák Renátó (66 kg) finn és Kiss Levente (+80 kg) ukrán ellenféllel szemben. Ami ez utóbbi meccset illeti, Farkas József vezetőedző így kommentált a szövetség honlapján: „Kiss elverte, mint szódás a lovát az ukrán bajnokot, de ez is kevés volt az ítészek szerint…” A harmadik nap az „ismétlések” jegyében telt: újfent három meccs, a mérleg pedig megint egy győzelem és két vereség. A nyerőemberünk ezúttal Kóczián Dávid (75 kg) volt, aki a görög vetélytársat 5-0-val búcsúztatva lépett tovább a negyeddöntőbe, ugyanakkor elköszönt az Eb-től a 2002-es születésű, így még jövőre is juniorkorú Bernáth Zoltán (48 kg), és sajnálatos módon az egriek talentuma, Berecz is, előbbi dánnal, utóbbi ukránnal szemben maradt alul. Aztán pedig egyenesen fekete csütörtök következett: mind az öt aznap kötelek közé lépett magyar kikapott, mely tényen az a honi szakmai minősítés sem változtathatott, hogy több esetben is vitatható körülmények között veszítettek a mieink. Konkrétan: Bernáth Richárdot bolgár ütötte el a négy közé jutástól, s ezzel az éremtől, ahogy hazai öklöző ment tovább a nyolcba a leléptetett Juhos István (80 kg) kárára, míg a negyeddöntős akadályt Fekete Iván (52 kg) olasz, Rácz Krisztofer (60 kg) ír, Orbán Adrián (63 kg) pedig svéd bokszolóval szemben vette sikertelenül. Fekete és Rácz egyhangú pontozással veszített, Orbán 3-2-re maradt alul. „Nincs bennem harag, de három biztos érmesünket véreztettek el idáig” – kommentált a nap zárásakor a vezetőedző. A mi szempontunkból a végére, vagyis péntekre már csak Kóczián maradt hírmondónak. Mérkőzésének tétje érem volt, a magyar remények azonban meghiúsultak az eredményhirdetéskor: 5-0-ra a hazai öklöző nyert, ezzel nemcsak Kóczián, hanem a magyar csapat is befejezte Eb-szereplését. Egyéb korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.