UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-09-27 20:30

Középpontban a fiatalítás

Székely Norbert lett a felnőtt női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya, míg Ivkovics Sztojant megerősítette a szövetség elnöksége a férfiválogatott élén. Mindkettejük feladata lesz az összes korosztályos válogatott egységes szakmai rendszerének kialakítása és felügyelete.

UP-info Az Európa-bajnokság után a női és a férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitányának is lejárt a szerződése, ezért szövetség elnökségének mai (szerdai) ülésén napirendre került a szakvezetők sorsa. Az eredményről a szövetség közleményben adott hírt. A női válogatottat Eb-re kivezető, s ott a csapattal tizenkettő közé jutott Štefan Svitek a cseh női válogatotthoz szerződött, így a helyére mindenképpen új kapitányt kellett választani. Az előzetes egyeztetéseket követően az MKOSZ elnöksége úgy döntött, hogy a posztot korábban már betöltött, jelenleg a szövetség munkáját utánpótlásszakmai koordinátorként segítő Székely Norbert irányításával kezdi az Eb-selejtezőket női válogatottunk.

Székely Norbert Fotó: Bonyhádi Zoltán/BB1.hu
Székely Norbert Fotó: Bonyhádi Zoltán/BB1.hu
Székely Norbert 2007-ben ideiglenesen, majd 2009-től 2011-ig már betöltötte a kapitányi posztot. Mostani megállapodása a következő Európa-bajnokság végéig, tehát 2019-ig szól. Ugyancsak döntenie kellett az elnökségnek Ivkovics Sztojan férfikapitány helyzetéről. A sikeres Európa-bajnokságot maga mögött tudó szakemberrel a következő Eb végéig, 2021-ig köt szerződést a szövetség. Szalay Ferenc elnök elmondta, hogy mindkét kapitánytól többet várnak, mint a nemzeti csapat felkészítését. Ezentúl ugyanis feladatuk és felelősségük lesz a felnőttegyüttesek alatt működő utánpótlás-válogatottak egységes szakmai rendszerének kialakítása és felügyelete is. „Az a célunk, hogy ugyanazok a szakmai elvek és elvárások érvényesüljenek minden korosztály válogatottjában. Az eddigieknél is szorosabb lesz a kapcsolat a két kapitány és a többi kolléga között, hiszen olyan játékosokat kell a válogatottakban is nevelnünk, akik megfelelnek a nemzetközi színvonalnak, valamint a kapitányok kritériumainak” – mondta az elnök. Majd kifejtette: „Mindkét szakember élvezi a szövetség bizalmát. Székely Norbertnek az a legfontosabb feladata, hogy az elmúlt évtizedek talán legígéretesebb utánpótlásából a lehető legtöbb játékost építse a felnőttválogatottba, persze a fokozatosságot szem előtt tartva. Ivkovics Sztojantól azt a következetes, tudatos építkezést várjuk el, amilyet az elmúlt években láthattunk tőle, s amellyel a tizenhat közé vezette a magyar válogatottat az Európa-bajnokságon.”