UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2017-10-01 15:14

Szárnyalás

Az egy héttel korábban az U16-os teniszcsapat-világbajnokságon remekelt Makk Péter a héten az országos felnőttbajnokságon is nagyszerűen helytállt. A férfiak mezőnyében az elődöntőig jutott, ahol Valkusz Mátéval szemben maradt alul. A kéthetes magyarországi sorozat után csütörtöktől Dél-Amerikában versenyez három hétig, de a távolabbi céljai már a Roland Garroshoz és Wimbledonhoz kötődnek.

Gy. Szabó CsillaAz U16-os fiú-teniszválogatott vezéregyénisége, Makk Péter nagyszerű teljesítménnyel járult csapata világbajnoki hetedik helyéhez egy héttel ezelőtt. A szakemberek örömmel látták, hogy az Építők-Apolló néhány napon belül 16. életévét betöltő játékosa kiugróan sokat fejlődött az utóbbi hónapokban, s magabiztosan viselte az első játékos vállát nyomó terheket. De nemcsak az edzők, a játékostársak sem fukarkodtak a dicsérő szavakkal. A budapesti csapat-világbajnokság döntőjére kilátogatott, a felnőttkarrier elején álló, U18-as Európa-bajnok és junior Australian Open-győztes Piros Zsombor véleménye több volt mint elismerő: „Nem is olyan régen volt szerencsém játszani Peti ellen. Megmondjam az igazat? Nem volt könnyű dolgom. Jól össze kellett szednem magamat ahhoz, hogy két szettben hozni tudjam a találkozót. Fizikálisan szerintem sokkal erősebb, mint én voltam két évvel ezelőtt, amikor ugyanezen a tornán játszottam. Sőt, ezen a téren annyira jók az adottságai, hogy hiába vagyok nála idősebb, szinte nem is gyengébb nálam. Ami technikailag kiemelkedő a játékában, az a szerva. Nagyon kellemetlenek voltak, nehezen kezeltem őket. Azt hiszem, az alapvonaljátékában kéne leginkább javulnia, de ebben a korban még senki sincs a lehetőségei csúcsán. Szerintem nagyon jó játékos lesz belőle, ha így folytatja.”

A felnőtt ob-n is helytállt Makk Péter Fotó:MTSZ/Zádor Péter
A felnőtt ob-n is helytállt Makk Péter Fotó:MTSZ/Zádor Péter
A szakembereknek nemcsak Makk Péter fizikális és technikai, hanem a mentális fejlődése is szembetűnő. Dr. Zsiga László aki a fiatalabb korosztályok válogatott edzőjeként sokat kísérte az ifjú játékost, örömmel látta ezeket a változásokat: „Elismerem, hogy fizikálisan nagyon megerősödött, remek a kondíciója, ami nagyon fontos a teniszben, ám az összeszedettsége, a mentális fejlődése az, ami engem leginkább megfogott. Úgy éreztem, hogy összeállt maga a játékos, kellő önbizalommal, nyugalommal irányítja a mérkőzéseit. Persze, ez kor kérdése is, de hát nem mindenki jut el még idővel sem a kiegyensúlyozottságnak erre a szintjére. Pedig az eredményeknek később ez az egyik alapja.” Makk Péter a feszes tempójú csapat-világbajnokságot követően egy napot sem pihent, hiszen a héten már Székesfehérváron, az országos felnőttbajnokságon vett részt. Az utánpótlás-eredményeire való tekintettel szabadkártyával került a főtáblára, és azt remek meneteléssel hálálta meg. Egészen az elődöntőig nem talált legyőzőre. A legjobb négy között aztán profikarrierjét nemrégiben kezdő, 19 esztendős Valkusz Mátéval került szembe, akitől 6-3, 6-2, 6-4-re kapott ki. Péter így értékelte önmagát a honlapunknak: „Máté sérült volt korábban, betegeskedett is, ezért kicsit reménykedtem abban, hogy fizikálisan erősebb leszek nála. De végül olyan jól játszott, hogy semmit sem tudtam ellene tenni. Ezt a meccset leszámítva megint remek hetem volt, nagyon jól játszottam. Az az igazság, hogy a múlt heti ifi Davis Kupa-sorozat nemhogy kivett volna belőlem, inkább plusz energiákat adott. Úgy érzem, tényleg sokat fejlődtem, sokkal jobban tudok összpontosítani különösen a fontos pontokra. Az év második felében mindig jobb eredményeket érek el, most is folyamatosan javultam. Csütörtökön három hétre Dél-Amerikába utazunk, kettes kategóriájú ITF-tornákon veszek részt. Ha jó eredményt érek el, lassan be tudok kerülni a legjobb százötvenbe. Az év elején jó néhány kiöregedő játékos is kiesik a ranglistáról, és így elképzelhető, hogy a Roland Garroson vagy Wimbledonban már részt vehetek a juniorversenyen. Pillanatnyilag ez a legközelebbi nagyobb célom.” További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.