UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2017-10-02 17:27

Kvalifikációs keret

Dónusz Éva utánpótlás szövetségi kapitány a hétvégi sukorói előválogató alapján kijelölte az ifjúsági olimpia kvalifikációs versenyére készülő bő válogatott keretet. A fiatalok jövő októberben Buenos Aires-ben sorra kerülő ötkarikás viadalán a megszokottól eltérő pályákon mérik össze tudásukat a versenyzők, ezért igényel a felkészítésük hosszabb időt. A szlalomszakág edzői segítenek a téli alapozás lebonyolításában.

Gy. Szabó CsillaElőválogatóval és keretfeltöltővel zárták fiatal kajakosaink a szezont. Dónusz Éva utánpótlás szövetségi kapitány a sukorói verseny alapján jelölte ki azt a kis csapatot, amely télen megkezdheti a felkészülést a jövő áprilisi barcelonai európai kvalifikációs versenyre. A végcél az októberben Buenos Airesben sorra kerülő ifjúsági olimpia. Majd egy év van még hátra a 2002-2003-as korosztály nagy eseményéig az előkészületek azonban már javában zajlanak. Nem megszokott ez a sportágban, hiszen ilyenkor mindenki a zsúfolt nyári szezont követő, jól megérdemelt pihenőjére szokott inkább készülni. Az ifjúsági olimpia azonban nagyban különbözik a megszokott, úgymond normális viadaloktól, így speciális felkészülésre van hozzá szükség.

Rendessy Eszter nyerte a kajakos lányok előválogatóját Forrás: ute.hu
Rendessy Eszter nyerte a kajakos lányok előválogatóját Forrás: ute.hu
− Mind a kvalifikációs versenyen, mind pedig magán az olimpián két részből áll a verseny, egy szlalomból és egy, úgynevezett nyolcas pályán lebonyolított viadalból – tájékoztatta honlapunkat a részletekről Dónusz Éva. – Utóbbi nem okoz olyan nagy problémát az egyenes pályához szokott versenyzőinknek, de a szlalomra rendesen fel kell készülni. Bár az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a legjobbjaink gyorsan alkalmazkodnak a különleges körülményekhez is. A megfigyeléseink szerint a másik irányból nehezebb az átjárás: a szlalomversenyzők szoktak kevésbé sikeresek lenni a speciálisan összetett viadalon. Az előválogató célja az volt, hogy minél előbb kijelöljék azt a bő keretet, amely egész télen együtt dolgozik. Az utánpótlás-kapitány úgy tervezi: többnyire hétvégéken tartják a közös gyakorlásokat, hiszen ilyenkor már az iskoláé a főszerep. Az edzéseket szlalomos trénerek irányítják, akiknek személyéről és a követendő programról is a szlalom-szakágvezető Storcz Botonddal egyeztetnek. A speciális felkészülés miatt volt indokolt a keret mielőbbi kijelölése, ugyanakkor az még nem tudható, hogy az áprilisi kvótaszerző versenyen egy vagy két versenyző indulhat-e szakáganként. Éppen ezért a szövetség is úgy készül, hogy március környékén, közvetlenül a nevezési határidő előtt rendezi az éles válogatót. Addigra világosak lesznek a részvételi feltételek, a versenyzők pedig tökéletesen felkészültek. A sukorói előválogatón egyébként nyolcas pályán mérték össze tudásukat a szakvezetés által meghívott legjobb versenyzők. Elsőre időfutamot mentek, amelynek alapján összetették a folytatásban egyenes kieséses rendszerben megmérkőző párokat. Igazán nagy meglepetések nem születtek, a bő keretbe minden esélyes bekerült. Ami pedig az ifjúsági olimpiai lebonyolítási módot illeti, Dónusz Éva egyáltalán nem aggódik: − Csak első hallásra tűnik ilyen bonyolultnak, a téli felkészülési időszak elegendő lesz a speciális felkészülésre, s ahogy a korábbi években, fiataljaink most is megoldják a feladatot. Az eszkimó-forduló megtanulása biztosan nem fog ki rajtuk! További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.

AZ IFJÚSÁGI OLIMPIAI KERET Fiú kajak: Kiss Ádám, Majoros Mátyás, Péli Zalán, Nyerges Áron. Tartalék: Kurdi Csongor, Vigassy Barnabás, Keresztes Kristóf Domonkos. Leány kajak: Rendessy Eszter, Angyal Villő, Újfalvi Laura, Rugási Csilla. Tartalék: Zupkó Vanda, Kőhalmi Emese Fiú kenu: Pálla Balázs, Kuska Bence, Pálos Huba Levente, Vajkai András. Tartalék: Papp László, Jurecska Márk István. Leány kenu: Gönczöl Laura, Fólbert Nóra, Opavszky Réka és Horányi Dóra. Tartalék: Csorba Zsófia Katalin, Kálmán Brenda