UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-10-02 11:34

Szemtelenül fiatalon

Kovács Zsombort egy ideje már a magyar gokartsport legnagyobb reménységeinek egyikeként tartják számon, s a 15 éves versenyző karrierje az idén újabb lépcsőfokához érkezett. A KMS Europe pilótájaként ugyanis már a felnőttek között versenyez, ráadásul nemrég megnyerte a Közép-kelet-európai Rotax Max-bajnokságot, így – miként tavaly – ismét indulhat az év végi világbajnokságon.

Majer Dániel „Ez volt a debütáló évem a felnőttek között, így az elején konkrét célt nem is fogalmaztunk meg, csak minél jobban akartam teljesíteni. A Közép-kelet-európai bajnokságban egész szezonban elöl voltam, a bajnoki cím azonban csak az ausztriai Bruckban rendezett utolsó fordulóban dőlt el. Elég nehézkesen indult a hétvégém, nem találtuk a megfelelő beállítást, de szombat délutánra minden összeállt, megfutottam a leggyorsabb kört az időmérőn, az elődöntőben pedig a bajnoki cím is az enyém lett, miután a legfőbb riválisom kiesett, én pedig az első helyen értem célba. Úgy döntöttünk, ennek ellenére rajthoz állok a döntőben is. Jól tettük, mert ott is nyertem, a szuperdöntőben pedig a második helyen intettek le” – emlékezett vissza Zsombor a felnőttek között megszerzett, első bajnoki címére.

Kovács Zsombor Közép-Kelet-Európai bajnoki címét ünnepli Forrás: formula.hu
Kovács Zsombor Közép-Kelet-Európai bajnoki címét ünnepli Forrás: formula.hu
Sikerének fényét tovább növeli, hogy mint már oly sokszor pályafutása során, ismét ő volt a mezőny legfiatalabb tagja, zömében 16 és 20 év közötti gokartosok ellen versenyzett a több mint harminc fős bajnokságban. Ám az aranyéremmel a zsebében sem pihenhetett sokáig, hiszen következett az Európa-bajnoki sorozat utolsó állomása az olaszországi Castellettóban. Ott a nyolcadik helyen zárt, összetettben pedig a tizedik pozíciót szerezte meg. „Az Eb-n is én voltam a legfiatalabb, ennek ellenére kicsit többet reméltem, jó lett volna az első öt-hatban végezni. De tudom, nem szabad mohónak lennem, mégis csak ez volt az első évem a nagyok között. Így is szereztem két pole pozíciót, és nyertem néhány futamot a selejtezőkben.” Az év fénypontja pedig még csak ezután következik, november 6-tól a portugáliai Portimaóban, a világbajnokságon lesz jelenése kategóriája legjobbjai ellen. De addig sem lógatja a lábát; alighogy hazaért Olaszországból, már repülőre is ült, hogy portugáliai edzőversenyen tartsa formában magát, és szokjon hozzá ahhoz a vázhoz, amelyet a vb-n is használni fog. Ezután, mondhatni, főpróbaként október 20-án még Belgiumba is elutazik egy megméretésre. „Szeptemberben kezdtem a középiskolát a százhalombattai Arany János Általános Iskolában és Gimnáziumban, de mivel rengeteget utazom és versenyzem, magántanuló vagyok. Amikor csak tehetem, bejárok, az itthoni edzéseimet pedig úgy alakítom, hogy a tanulás élvezzen elsőbbséget.” És hogy mit vár a világbajnokságtól? Természetesen győzelmet! „A juniorok között tavaly második lettem, így felnőttmezőny ide vagy oda, szeretnék feljutni a dobogóra, lehetőleg a tetejére. De ha az első ötben végzek, már azzal is elégedett leszek.” A folytatásban pedig, mint a legtöbb gokartosnak, neki is a formaautózás a célja, de jövőre először még elindul a gokartosok Forma–1-ének számító OK kategóriában. „Erősebb motor, lágyabb gumik, gyorsabb köridők. Ez a gokartozás csúcskategóriája, többek között Mick Schumacher, Michael Schumacher fia is onnan lépett feljebb. Ott egy évet szeretnék eltölteni, aztán meglátjuk, hova tovább.” További korosztályos hírek AUTÓSPORTBAN a sportági aloldalunkon.