UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2017-10-04 19:29

Szabadkártya-vadászat

Hagyományos szezonzáró mesterversenyen vesz részt a hétvégén négy fiatal magyar teniszező Olaszországban. Idei teljesítménye alapján Tóth Amarissa, Drahota-Szabó Dorka, Kovács Zita és Fajta Péter kapott meghívót korosztályának nyolc-nyolc legjobb versenyzője közé. A lányok tűnnek esélyesebbnek, közülük is Kovács Zita az, aki döntőbe várható. A résztvevők az eredményüktől függően szabadkártyákat kapnak jövő évi rangos viadalokra.

Gy. Szabó CsillaNagy hagyományokkal rendelkező tornára utazott el Olaszországba négy, fiatal magyar teniszező. Több, mint húsz éve rendezik már a 14 és 16 éven aluliaknak az európai korosztályos mesterversenyt, ezúttal Reggio di Calabriában október 6-8-án. Ahogy a felnőtteknél is a régóta és méltán népszerű Mastersen, itt is az utóbbi egy esztendő eredményei alapján készül a speciális ranglista, amely nyomán a meghívókat postázzák. Idén négy magyar, Tóth Amarissa, Drahota-Szabó Dorka, Kovács Zita és Fajta Péter vívta ki helyét a kontinens legjobb nyolc-nyolc játékosa között. A későbbi nagy játékosok között is vannak, akik  itt érték el első sikereik egyikét. Kim Clijsters, Tommy Robredo és Rafael Nadal neve egyaránt a korábbi győzteseké között szerepel. De köszönthettek már magyar bajnokot is ezen a tornán, az U16-os fiúk között 2008-ban Zsiga Máté, 2013-ban és 2014-ben pedig Valkusz Máté nem talált legyőzőre. Ebben a kategóriában idén Fajta Péter próbálja méltón képviselni az elődöket, egyetlen magyar fiú résztvevőként. A lányoknál viszont hárman is szerencsét próbálnak. Az U14-esek között Tóth Amarissa, az U16-osoknál pedig Drahota-Szabó Dorka és Kovács Zita. − A magyar indulók közül kinek van a legnagyobb esélye arra, hogy akár a végső győzelmet is megszerezze? – kérdeztük Gulyás István válogatott edzőt, aki az Olaszországba elutazott magyar csapat hivatalos kapitánya lesz.

Kovács Zita esélyes a döntőre Fotó:MTSZ/Zádor Péter
Kovács Zita esélyes a döntőre Fotó:MTSZ/Zádor Péter
− Egyenes kieséses rendszerben nagyon nehéz jósolgatni, igazából csak az első mérkőzésekig szabad előre tekinteni, azokat kéne a játékosainknak megnyerniük a jobb szerepléshez. A papírforma szerint szemben a korábbi évek szép hagyományaival, amikor a fiúk még győzni is tudtak, ezúttal a lányoknak van nagyobb esélyük. Kovács Zita szerintem mindenképpen döntős lehet, ráadásul előkelő ranglistás helyezésének köszönhetően kiemelt is lesz, ami mindenképpen nagy előny. De a másik két lány is jó szezont tudhat maga mögött, jó formában vannak, nem ajándékba kapták a részvételi jogot, hanem az eredményeikért. − Mennyire erős a mezőny, milyen a verseny megítélése szakmai szempontból? − A fiúknak nehezebb eljutniuk ide, de erre logikus magyarázat az, hogy a lányok előbb kezdenek el felfelé játszani, a legjobb tizenhat évesek már gyakran indulnak a felnőttek között. A fiúknál ez az időszak később jön el, tehát tovább is vesznek részt utánpótlástornákon. Hogy ez jó vagy rossz, azt nehéz eldönteni, ügyesen és egyénre szabottan kell kiválasztani a versenyeket. A mesterversenyen való részvételnek viszont hatalmas előnye van. A résztvevők, az eredményüktől függően szabadkártyákat kapnak a jövő évi versenyekre. A játékosok fejlődése szempontjából ez fontosabb minden címnél vagy tárgyjutalomnál. A négy kategóriában idén 17 ország versenyzői mérik össze tudásukat. A legtöbb indulót az oroszok állíthatják ki, szám szerint hatot, Magyarország futott be a második helyre négy résztvevővel, Ukrajna pedig harmadik három teniszezővel. Ami pedig a 22. Mester Torna színvonalat illeti, bizonyára sokat elmond róla, hogy a jelen lévő 32 játékos ebben az idényben összesen 77 egyes és 49 páros győzelemmel dicsekedhet. Az U16-os fiúk versenyében mindenképpen az Európa-bajnok, román Gabriel Dica számít a legnagyobb esélyesnek, a lányoknál a francia Carol Monnet lehet versenyben a győzelemért, talán épp Kovács Zitával,  a fiatalabbaknál pedig az orosz Marija Bondarenko és a brit Jack Pinnington Jones várható a döntőbe. További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.