UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-10-05 18:28

Dávid a góliátok előtt

Akadtak talán, akik legyintettek, és azt mondták, csak kijött neki a lépés, amikor Nagy Dávid májusban megnyerte az évad utolsó felnőtt párbajtőr-válogatóját. A Vasas 18 esztendős vívója az új idény kezdetén azonban bizonyította, hogy a sikere nem a véletlen műve volt, hiszen első lett a „nagyok” között budapesti Magyar Kupa nyitófordulójában is.

Bruckner Vince A hazai párbajtőrvívás utóbbi években produkált eredményeire – akár Imre Géza riói ezüstjére vagy az olimpiai csapatbronzra – gondolva különleges meglepetésként értékelhető, hogy a nemzetközi szinten sikert sikerre halmozó, tapasztalt vívók helyett 18 éves fiatal vezeti a magyar felnőttrangsort. (Ez még akkor is bravúr, ha tudjuk: az elmúlt időszakban ebben a fegyvernemben ígéretes fiatalok sora villogott a páston, s ha csak Bányai Zsombor, Siklósi Gergely vagy Esztergályos Patrik nevét említjük, akkor még közel sem teljes a lista.) Márpedig Nagy Dávid, miután megnyerte az első ízben kiírt Magyar Kupa nyitófordulóját, a lajstrom élére ugrott. Persze Dávid sikere nem előzmény nélküli; májusban már megnyerte a legutóbbi felnőttválogatót. Ám a Vasas vívója a tavaszi diadal ellenére sem gondolta, hogy megint az övé lesz az arany: „Egész héten éreztem az edzéseken, hogy jól megy a vívás, de ilyen erős mezőnyben azért nem számítottam győzelemre. Mentálisan és fizikailag is egyben voltam, talán ez lehetett a siker kulcsa.”

Nagy Dávid átvette a vezetést a felnőtt párbajtőrranglistán Forrás: International Fencing Federation
Nagy Dávid átvette a vezetést a felnőtt párbajtőrranglistán Forrás: International Fencing Federation
Ráadásul Nagy nem egyszerűen csak megnyerte az MK-fordulót... Ezúttal sem akármilyen neveket utasított maga mögé: megelőzte az olimpia bronzérmes, világ- és Európa-bajnok Rédli Andrást, a legutóbbi világbajnokságon csapattag Siklósi Gergelyt, míg a döntőben felülmúlta klubtársát, az idén U23-as Eb-harmadik Bányai Zsombort. De vajon ez azt jelenti, hogy jelenleg Nagy Dávid a legjobb formában lévő hazai párbajtőröző? „Azt gondolom, ezt nagyon korai lenne kijelenteni – válaszol a felvetésre a kadet Európa-bajnok. – Tény, hogy az említett két versenyen nekem ment a legjobban a vívás, de szerintem túlzás azt mondani, hogy én vagyok a legjobb. Úgy vagyok vele, hogy jobb lépésről lépésre haladni.” A Vasas vívói nemcsak egyéniben, hanem csapatban is taroltak, a tetejébe igazán fiatal együttessel: Nagy mellett Bányai (20), Bakos Bálint (20) és Buta Levente (21) alkotta az együttest. Azt a gárdát, amely a fináléban legyőzte a Rédli Andrást és Siklósi Gergelyt is a soraiban tudó Honvédot. Dávid a felnőttek között nemzetközi szinten ugyan még nem tette le a névjegyét, nyilván megkerülhetetlen a kérdés: a ranglistavezetőnek okvetlenül helye van a jövő évi világversenyeken? „Nagyon korai erről beszélni. Még csak most kezdődött az idény, hosszú az út a vébéig, az Európa-bajnokságig. Persze, ha úgy megy a vívás, mint az utóbbi két alkalommal, akkor ki tudja...” A junioreseményeken természetesen nem kérdéses Nagy részvétele, a korosztályának a versenyeire komoly reményekkel utazhat, immár a magyar csapat első számú tagjaként. „Csapatban feltétlenül éremesélyesnek számítunk az Európa-bajnokságon és a vébén is. Egyéniben a nyolc közé jutással már elégedettek lennék, de a dobogós helyezés lenne az igazi.” Akárhogyan is alakul, az biztos: önbizalom dolgában jól állhat a szakág új ígérete. Kulcsár Győző és Fenyvesi Csaba hazájában ranglistavezetőnek lenni nem akármilyen ajánlólevél. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.