UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2017-10-05 15:20

Gyertek biciklivel edzésre!

A szombathelyi Dobó SE három versenyzője is tagja volt a Varasdon, öt ország versenyében első helyen végzett magyar U16-os válogatottnak. Giczi Eszter két számban is nyerni tudott, így ő volt a küldöttség legeredményesebb leány tagja. Németh Zsolt vezetőedző szerint dobóatlétáról ilyen korban még nehéz jóslásokba bocsátkozni. A szakember azt is elmondta, hogy a civilizációs ártalmak miatt a gyerekek egyre fejletlenebb alap-mozgáskoordinációval érkeznek az egyesületekbe.

Gy. Szabó CsillaA magyar U16-os válogatott megnyerte az öt szomszédos ország részvételével megrendezett nemzetközi korosztályos viadalt Horvátországban, Varasdon. Az eredményeket nézve szembetűnő, hogy a dobószámokban kiemelkedően jól teljesítettek fiatal atlétáink. Nyolcból hat számban magyar győzelem született. A lányoknál diszkoszvetésben és kalapácsvetésben egyaránt Giczi Eszter bizonyult a legjobbnak, utóbbiban Buús Boglárka ezüstérmes lett, a fiúknál pedig Katavics Balázs nyerte a kalapácsvetők versengését. Mindhárom fiatal atléta Szombathelyről érkezett, a Dobó SE versenyzője. Németh Zsolt vezetőedzővel beszélgettünk a múlt hét végi viadalról és három tanítványáról. − Örülök a gyerekek sikereinek, de annak még inkább, hogy ezen a rangos versenyen nyerni tudott a magyar csapat. A cseh válogatott mindig nagyon erős, tavaly ők lettek az elsők, komoly teljesítmény, hogy őket megelőztük. Gondolom, érthető a büszkeségünk, hogy három aranyéremmel tudtunk hozzájárulni a sikerhez. − Giczi Eszter volt a leányoknál között a legeredményesebb, hiszen két számban is nyerni tudott.

Giczi Eszter hatodik lett a győri EYOF-on kalapácsvetésben Forrás: M4sport
Giczi Eszter hatodik lett a győri EYOF-on kalapácsvetésben Forrás: M4sport
− Igen, Eszternek nagyon jó adottságai vannak, nem lepett meg a győzelme. Bízom benne, hogy ez most lendít is kicsit rajta, mert nagyon érzékeny személyiség, gyakran hullámzó a teljesítménye. Az edzésekre szorgalmasan jár, a bátyám, László dolgozik vele, nap mint nap az ő utasításait próbálja követni.  Úgy látom, nagyon az út elején jár, sok munkával, sok küzdelemmel érhet csak el igazán nagy eredményeket. Fejben sokat kell még fejlődnie, érnie. Ha megtörténik, akkor beszélhetünk csak a lehetőségekről, amelyek benne rejlenek. − Diszkosz vagy kalapács? Melyik az igazi száma? − Én a kalapácsra hajlanék, de ebbe neki is lesz beleszólása. Egyelőre nem tudja, mit szeretne hosszabb távon. Amikor úgymond megvilágosodik, akkor jön el az a szakasz, amikor céltudatosan el tud kezdeni készülni. De a dobósportban huszonnégy-huszonöt éves korig mindenki kicsit rabszolga. Hosszú évek szorgos munkája kell a későbbi felnőtt sikerekhez. Éppen ezért a mostani győzelmeknek nem is igazán szakmai oldalról van jelentősége, hanem azért, mert motiválja a gyerekeket, erőt ad a folytatáshoz. Az ilyen közép-európai versenyre már eljutni is nehéz, a győzelem viszont olyan plusz energiákat adhat, amire most nagy szüksége van. − Buús Boglárka második helyezése is értékes. − Így van, ráadásul ő nem olyan testalkatú, mint Eszter, így már az is nagy dolog, hogy tudja vele a lépést tartani. Neki is az a legfontosabb, képes lesz-e még éveken át szorgalmasan dolgozni. − Az egyetlen fiú, Katovics Balázs is győzni tudott. − Érdekes, hogy mivel a lányok korábban érnek, ebben a korban, vagyis tizenöt évesen, ők szoktak céltudatosabbak lenni. A mi esetünkben most ez pont fordítva van, Balázs az, aki fejben nagyon erős, és már pontosan tudja, mit akar. Minden edző ilyen tanítványra vágyik, szó nélkül, pontosan végzi az edzéseket, miközben kitűnő tanuló. Az ő legnagyobb erénye a szorgalom, ami a sportban ugye az egyik legfontosabb tulajdonság. Azért is különösen nehéz helyzetben vagyok, mert ezek a gyerekek még növésben vannak, az idegrendszer fejlődése ilyenkor gyakran elmarad a hirtelen fizikai változások mögött, óvatosan kell tehát bánni velük. A mi sportágunk ráadásul technikai sport, maximális erőkifejtés közben kell bonyolult mozgássort kivitelezniük a versenyzőknek. Ugyanakkor egyre rosszabb alap-mozgáskoordinációval érkeznek hozzánk a gyerekek, kiskorukban nem másznak fára, nem szaladgálnak eleget. Ma már arra is időt kell szánnunk, hogy futni tanítsuk őket, s nemcsak a speciális dobóképzésre. De ez nem magyar probléma, a civilizációs ártalmak a világ minden táján negatívan befolyásolják a sport hátországát, vagyis az utánpótlás-nevelést. Én mindenesetre rászólok a versenyzőinkre: amikor csak tehetik, biciklivel jöjjenek edzésre. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.