UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Karate

2017-10-05 12:33

Shotokan-világnapok Egerben

Ütésektől és rúgásoktól lesz hangos három napon át az egri Kemény Ferenc Sportcsarnok: ott rendezik meg péntektől a shotokan irányzatát követő karatésok felnőtt- és utánpótlás-világbajnokságát. Mintegy hetven kategóriában osztanak érmeket a fiataloknak, akik között 140 magyar lép pástra.

Jancsó Kornél „Huszonhat ország kilencszázharminc versenyzőjét nevezték az egri felnőtt- és utánpótlás-világbajnokságra” – mondta el honlapunknak egy nappal a rajt előtt Juhász Ferenc főszervező, az SKDUN magyar szövetség elnöke. A nagyok stílus-vb-jét 25. alkalommal írták ki, míg a fiatalok tizedszer lépnek pástra a Kohai-kupa néven zajló világversenyen. Az olimpiai programba beemelt sportág egyik alapirányzatának számító shotokan (helyes magyar kiejtése: sótókan) egri csúcstalálkozójára természetesen más földrészekről is jönnek versenyzők, például Kubából, Peruból, de Pakisztánból is várnak indulókat.

Gyermek világbajnokokat is avatnak Egerben Forrás: SKDUN Magyar Karate Szövetség
Gyermek világbajnokokat is avatnak Egerben Forrás: SKDUN Magyar Karate Szövetség
A 7. danos mester hozzáfűzte, hogy népes magyar csapat is próbára teszi felkészültségét, benne 15 olyan karatéka, aki – egri lévén – hazai környezetben méreti meg magát. „A teljes mezőnynek csaknem a fele, mintegy négyszáz leány és fiú lép pástra a 6 és 19 évesek különböző kor- és súlycsoportjaiban, formagyakorlatban és küzdelemben egyaránt. Ez azt jelenti, hogy nagyjából hetven kategóriában osztunk vb-érmeket az utánpótláskorúaknak, akik között 140 ifjú honfitársunk próbál szerencsét. Aki a legjobb akar lenni, alaposan meg kell küzdenie a sikerért. Akad nem egy kategória, ahol húsz-harminc induló is összejön, s itt bizony négy-öt győzelemre is szükség lehet az első helyhez.” A vb-nek, amelyet Eger önkormányzata nem csupán erkölcsileg, hanem két és fél millió forinttal is segít, a stílusszövetség mellett szervezője az Agria Shotokan Klub és az Egri Városi Sportiskola, amelynek egyik legeredményesebb szakosztálya a shotokanosoké. A világbajnokságnak szentelt sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a városvezetés elsősorban a diáksport támogatását tekinti feladatának. Ennek megfelelően – szögezte le Martonné Adler Ildikó alpolgármester – szisztematikusan fejlesztik a sportlétesítményeiket. „Az utánpótlás-nevelés nekünk létkérdés” – fogalmazott.
Kicsik a páston
Kicsik a páston
Ebben a szellemben tevékenykedik jó ideje a shotokan karate hazai versenyrendszerét Egerből irányító Juhász Ferenc is, aki egyben a karateszövetség alelnöke, egyúttal az SKDUN stílus-világszövetség főtitkára. Főképpen neki volt köszönhető, hogy a hevesi fővárosban már 2009-ben is rendeztek világbajnokságot, míg Európa-bajnokságnak eddig háromszor is otthont adott a hevesi megyeszékhely. A mostani újabb vb-vel tovább öregbíthetik a karate és Eger hírnevét egyaránt. Egyéb korosztályos hírek KARATÉBAN a sportági aloldalunkon.