UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tollaslabda

2017-10-06 19:45

Az úti cél Indonézia

Három leány és három fiú képviseli Magyarországot a jövő héten rajtoló tollaslabda junior-világbajnokságon, Indonéziában. Nehéz csoportba kerültek a mieink, tisztes helytállás a cél, viszont egyéniben akár a tizenhat közé jutásra is esélyesek. Az U15-ös Európa-bajnoki ezüstérmes Sándorházi Vivien izgatottan várja versenyt.

Krecsik Adrienn A tollaslabdázók junior-válogatottjának nem szokványos helyen kellett kinyitnia az útikönyvét a világbajnokságra utazás előtt. A helyszín az igen egzotikus Jáva szigete Indonéziában. A tinédzserek izgatottan várták az utazást, nem jártak még ennyire távol hazánktól. Már négy nappal a kezdés előtt elindultak, hogy legyen elég idejük akklimatizálódni, megküzdeni az egyenlítői, trópusi éghajlat fullasztó hatásaival, és persze edzeni még keveset. Az U19-es lányok csapatát Sándorházi Vivien, Madarász Réka és Szoták Kitti alkotja, a fiúkét Pytel Gergő, Dulcz Zsombor és Bálint Máté, edzőként pedig Tóth Henrik a kísérőjük.

Sándorházi Vivien nagyon várja, hogy pályára lépjen Forrás: origo.hu
Sándorházi Vivien nagyon várja, hogy pályára lépjen Forrás: origo.hu
A vb a az ötmérkőzéses csapatversennyel rajtol: leány egyéni, fiú egyéni, leány páros, fiú páros, vegyes páros. A mieink azzal a taktikával indulnak, hogy mindenki érdekelt legyen minimum egy, maximum két megméretésen, a három már fizikálisan megterhelő lenne, így is kemény ellenfeleket hozott a sorsolás. Az egyéni versenyben a női versenyben nagyobb esélyük van a jó szereplésre. – Nehéz csoportba kerültünk, Svédország, az Egyesült Államok, Ausztrália és India együttesével kell harcba szállnunk, hogy aztán minél előkelőbb pozíciókért küzdjünk az egyenes kieséses szakaszban. Egyedül a svédeket ismerjük, ellenük van taktikánk, India viszont nagyon erős, velük szemben sajnos nincs sok esélyünk, így célunk a tisztes helytállás. Leginkább női egyesben van sanszunk, hogy ott legyünk a tizenhat között, az már bravúrnak számítana – latolgatta az esélyeket Tóth Henrik edző. A serdülő, illetve az ifjúsági lányok korosztályában a mieink a legjobbak között vannak Európában. A 16 éves Sándorházi Vivien ennek megfelelően a novemberi U17-es Európa-bajnokságra aranyesélyekkel utazik, ám a mostani vb-re inkább tapasztalatszerzés céljából érkezett: – Nem voltam még Ázsiában, teljesen új élményre számítok, nagyon várom! Remélhetőleg hamar megszokjuk az időjárást, mert azt mondják az idősebb versenyzők, hogy Indonéziában a felettébb magas páratartalom nehezíti a játékot. Vivient az utazás előtti napon értünk el edzésről jövet, de már rohant is –színházba. Szabó Magda Abigéljét nézte meg, hogy kedvenc történetével hangolódjon a rá váró feladatra. A Fővárosi Vízművek fiatal versenyzője félelem nélkül vág a világversenynek, tudniillik van némi tapasztalat a háta mögött: két éve a perui és a tavalyi spanyolországi világbajnokságon is részt vett: – Az utóbbi két évben egyéniben nem volt túl szerencsés a sorsolásom. Első évben maláj lánnyal játszottam, aki végül ezüstérmes lett a tornán, tavaly Európa-bajnok dánnal csatáztam. Reménykedem, hogy ezúttal mellém áll a szerencse, és egy-két kört tudok futni a tornán. Sokat tanulunk egymástól, mindig elemezzük a résztvevők stílusát, megpróbáljuk megfejteni a titkukat, de azt is láthatjuk, mi az, amiben fejlődnünk kell, mit csinálunk jól, illetve rosszul. Sok-sok tanulsággal lehet hazatérni. Nekem most főleg ez a célom, mivel még nem ez az én korosztályom. Az U15-ös Európa-bajnoki ezüstérmes hamar felismerte, hogy a világversenynél jobb alkalom nem kell ahhoz, hogy szert tegyen hasznos nemzetközi kapcsolatokra, új barátságokra. Páros társa például cseh lány, akivel régebb óta játszanak együtt. – A cseh lánnyal nagyon jóban vagyok, de szeretem a svájciakat és akad két német ismerősöm is. Angol lányokkal is szoktam beszélgetni, a múltkor pedig nagyon aranyos indiai lánnyal hozott össze a sors, várom, hogy találkozzunk! Rendkívül izgalmas másfél hét elé nézünk – tette hozzá Vivien. A világbajnokság október 11-21. között zajlik az indonéziai Jogdzsakartában.