UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2017-10-07 12:46

Koló nyomdokában

Két tizenhét éves fiatalember, Slihoczki Ádám és Szőke Attila nyerte idén a Kolonics György díjat, amelyet évről-évre kiemelkedően teljesítő, utánpótláskorú kajak-kenusoknak ítél a kuratórium. Az idén ifjúsági világ- és Európa-bajnokságot nyert kenusok eddigi karrierjük legnagyobb elismerésének tartják a díjat. Az alapítvány egyéb programjairól Csabai Edvin elnök tájékoztatta honlapunkat.

Gy. Szabó CsillaKorai halála bizonyára meggyorsította Kolonics György legendává válását, ám őt ismerve könnyen elképzelhető, hogy akkor is elindult volna ezen az úton, ha tovább marad közöttünk. Az sem kizárt, hogy a Csepel SC kétszeres olimpiai, tizenötszörös világ- és háromszoros Európa-bajnok kenusa maga vállalkozott volna olyan alapítvány létrehozására, amely 2009 óta viseli nevét. Merthogy szellemiségében és céljaiban mindazt képviseli, ami Kolónak fontos volt az életben. A sportág népszerűsítése, utánpótlásának támogatása és az olyan emberi értékek, mint tisztesség, alázat, hit, kitartás, a természet tisztelete és szeretete.

Szőke Attila veszi át a díjat Csabai Edvintől az alapítvány elnökétől. Forrás: Kolonics György Alapítvány
Szőke Attila veszi át a díjat Csabai Edvintől az alapítvány elnökétől. Forrás: Kolonics György Alapítvány
S bár az alapítvány az elmúlt nyolc esztendőben egyre bővítette akcióit azért a legfontosabb pillanat még mindig az, amikor a Kolonics György díjat átadják az abban az évben kiemelkedő teljesítményt nyújtott sportolónak. Idén az ifjúsági világ- és Európa-bajnokságot nyert kenu kettős tagjaira, Slihoczki Ádámra és Szőke Attilára esett a kuratórium választása. A fiatalok pedig a lehető legnagyobb tisztelettel vették át díjukat. Még akkor is, ha ők már nem ismerhették személyesen a kitüntetés névadóját. − Hét évvel ezelőtt kezdtem el kajakozni, Kolonics Györgyöt már nem láthattam élőben, ennek ellenére tisztában vagyok azzal, ki volt − mondta honlapunknak a díj átvételét követően a Dunaferr SE versenyzője, Slihoczki Ádám. – A világ egyik legnagyobb kenusának nevét viselő díj az életem eddigi legnagyobb kitüntetése. A polcomon az eredményeimet képviselő érmek mellett lesz, mégis többet jelente. Hatalmas motivációt ad. Régóta lapátolunk Attilával, nagyszerű évet zártunk. Igazából nem is reméltük, hogy nyerhetünk, bár bíztunk a dobogóban. Jövőre már csak felnőttben és a huszonhárom éven aluliak között indulunk, de nem félek az erősebb mezőnytől. Párja, a Lágymányosi Spari VDSE sportolója, Szőke Attila szintén a legnagyobb elismerésnek tartja a díjat: − Koló nagyon sokat tett a sportágért, az edzéseken alázatos volt és maximalista. − Nekem is fontosak ezek az értékek, mostantól pedig még inkább, hiszen a díj különleges ösztönzést ad. Ami az idei eredményeinket illeti, engem teljesen meglepett, hiszen tavaly az Eb-n egy harmadik és egy hatodik helyet szereztünk, igaz, akkor fiatalok voltunk. Nagyon jó páros vagyunk Ádámmal, élvezzük amit csinálunk. Remélem, még sokáig.
Slihoczki Ádámnak és Szőke Attilának meglepetés volt a világbajnoki cím Fotó: MKKSZ/Vékássy Bálint
Slihoczki Ádámnak és Szőke Attilának meglepetés volt a világbajnoki cím Fotó: MKKSZ/Vékássy Bálint
A két fiatal kenus edzői tanácsra ült egy hajóba, de bizonyára nem véletlenül. Két nap eltéréssel születtek, s talán ezért is gondolják úgy, hogy nagyon hasonlóak. November végén lesznek tizennyolc évesek. Mindenük adott ahhoz, hogy Koló nyomdokaiba léphessenek. Robbanékonyak a rajtnál, jó technikával evezik végig a távot, s így a többieknél kevésbé fáradnak el. Ennek köszönhetik, hogy a végére is marad bennük tartalék a jó kis hajrára. Kétségtelenül verhetetlen taktika. A terveiről azonban egyikük sem szeret beszélni. Lépésről lépésre akarnak haladni, az olimpia nekik még túl távoli kihívás. − Szerencsére, nehéz eldönteni ki volt az év legjobb ifjúsági versenyzője, olyan sok kiváló eredményt produkálnak a kajak-kenuzók, de a legjobb tudásunk és Koló szellemisége jegyében próbálunk választani – ad bepillantást a kiválasztás nehézségeibe Csabai Edvin a Kolonics György alapítvány elnöke. – Fontos az a hitvallás, amely Gyuri személyiségéhez kötődik, ezért nem csak a teljesítményre figyelünk. Kilencedik alkalommal adtuk át a díjat, a korábbi kiválasztottak között volt Varga Ádám, Kopasz Bálint, Homonnai Luca, Hajdú Jonatán, Nádas Bence, Tótka Sándor. Utóbbi nem is olyan régen nyilatkozta, mekkora lökést adott neki ez az elismerés. A szövetségnek köszönhetően, egymillió forintos eszköztámogatást kap a győztes, ami természetesen mindenkinek jól jön, de a díj rangját nem ez adja. A Kolonics György Alapítvány nem ül a babérjain, névadója természetéhez igazodva újabb és újabb kihívásokat keres. Tavaly elindították a Jövő reménysége-programot, amely öt fiatal versenyzőt támogat a szociális rászorultságuk és a tanulmányi eredményük figyelembe vételével. Csabai szerint fontos kiemelni, hogy kizárólag magánadományokból finanszírozzák az új programot, ami a sportágban tevékenykedők összetartását is bizonyítja. Az egykori maratoni világbajnok kenus büszkén beszélt a „Mondd el, bajnok!” sportágnépszerűsítési akciójukról is, amelyben a nagy bajnokokkal járták a különböző diákprogramokat és az Erzsébet táborokat. Pillanatnyilag azonban az október 23-i emlékfutás köti le a gondolatait. Kolonics György rendszeresen lefutotta a Bécs-Budapest maraton utolsó félmaraton távját. Ennek emlékére A KSI SE – a névadó első egyesülete – vízitelepéről idén is nekivágnak a vállalkozó kedvű emlékezők a 21, a 11 és a 2 kilométeres, választható távoknak. Koló szellemében. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.