UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2017-10-08 19:06

Meglepetések mesterversenye

Olaszországban befejeződött a teniszezők U14-es és U16-os mesterversenye. A legjobb helyezést Drahota-Szabó Dorka érte el, aki az 5. helyért Kovács Zitát verte meg a 16 éven aluli leányok versengésében. Tóth Amarissa a 14 évesek között 6. lett. A 16 éven aluli fiúk mezőnyében Fajta Péter játék nélkül szerezte meg a 7. helyet. Gulyás István szövetségi edző ugyan elődöntőben is reménykedett a viadal előtt, ám azt is nagy eredményként értékelni, hogy idén négy magyar szerepelhetett az európai korosztályos mesterversenyen.

Gy. Szabó CsillaA teniszezőknek az olaszországi Reggio di Calabriában megrendezett korosztályos mesterversenyén Drahota-Szabó Dorka és Kovács Zita alsóházi döntője volt a magyar delegáció utolsó mérkőzése. A viadal előtt senki sem számított arra, hogy a két lány egymás ellen mérkőzik, arra pedig végképp nem, hogy erre a találkozóra az utolsó napon kerül sor. A papírforma szerint ugyanis a helyezése és egész éves teljesítménye alapján Zitát az U16-os elődöntőbe lehetett várni, ahová az elvesztett első pénteki mérkőzése vágta el útját, Drahota-Szabó Dorka pedig a későbbi győztes, a tornát uraló francia Carole Monnet-től elszenvedett elsőkörös veresége miatt került az alsóházba. A meglepetések sora ezzel nem ért véget, hiszen a házidöntőt végül a Szegeden edző Drahota-Szabó Dorka nyerte meg 7-5, 6-2-re. Ezzel szépített kettőjük mérkőzésarányán, korábban négyszer veszített, és csak egyszer nyert Zita ellenében. Győzelmével Dorka az 5. helyen végzett, vagyis a magyar csapat legjobb helyezését szerezte meg. Így látta az utolsó mérkőzést: „Nagyon fura volt nekem ez a meccs. Sokat játszottunk már egymás ellen, s bizonyára még fogunk is, de itt tényleg nem számítottunk rá. A legjobb játékomat hoztam, az első perctől kezdve fel tudtam pörögni, s mivel Zitát jól ismerem, tudtam, mit kell ellene csinálnom. Mivel nagyon agresszíven támad, a lehető legtovább próbáltam tartani a labdákat, és a fonákjára pörgettem. Okosan játszottam, és türelmes voltam. Utóbbi most hasznosnak bizonyult. Bevallom nem nagyon izgultam. Annyira örültem, hogy a legjobb nyolc európai játékos közé kerültem, hogy itt már nem gondolkodtam azon, mi következik. Elégedett vagyok a három napos teljesítményemmel, hiszen a francia lány ellen én nyertem a több játékot,  mást nem tehettem. A másik két meccsemet viszont nagyon jó játékkal hoztam.”

Drahota Szabó Dorka volt a legeredményesebb magyar Forrás:delmagyar.hu
Drahota Szabó Dorka volt a legeredményesebb magyar Forrás:delmagyar.hu
A csapatot elkísérő szövetségi edző, Gulyás István is hasonlóképpen vélekedett, amikor arra kértük, hogy értékelje előbb a lányok meccsét, majd a magyar válogatott három napos teljesítményét: „Dorka okosabban, biztosabban játszott, megérdemelte a győzelmet. Zita mintha fejben nem érezte volna ezt a meccset, de összességében is, neki teher volt az esélyesség. Egész évben jól játszott, jó eredményekkel vívta ki az indulás jogát. Tőle mindenképpen elődöntőt vártam volna, de ez alatt a három nap alatt valahogy nem találta önmagát. Igaz, eddig a riválisaihoz képest lényegesen kevesebbet edzett, októbertől azonban a szövetség akadémiájának lesz a tagja. Mostantól ő is naponta kétszer fog gyakorolni egy éven keresztül. Sokat várok ettől a váltástól. Dorka teljesítménye nagyon biztató, úgy gondolom, hogy az edzőjével Hajnal Istvánnal Szegeden nagyon jó munkát végeznek. Elsősorban a fizikumán kell erősíteni a közeljövőben.” Az U14-esek mezőnyében Tóth Amarissa a bolgár Darija Radulova ellen játszotta utolsó mérkőzését, és szenvedett 6-3, 6-4-es vereséget. Ezzel a hatodik helyen végzett, az előző körben ellenfele feladta a mérkőzést, vagyis a lejátszott két mérkőzését elvesztette. Ráadásul első ellenfele, az osztrák Elena Karner ellen korábban mindig nyerni tudott, így most csalódásnak számított veresége. Gulyás István sem titkolta, hogy tőle is jobb eredményre számított. Egész éves teljesítménye alapján az elődöntőbe várta. A delegáció egyetlen fiú tagja, az U16-osok között pályára lépő Fajta Péter betegséggel küzdött a mesterverseny előtt, így pénteki és szombati vereségét is nagyrészt annak a számlájára írják. Az utolsó mérkőzését játék nélkül nyerte, mert az osztrák Benedict Kurz olyan súlyos lábsérülést szenvedett az előző körben, hogy nem tudott a magyar fiú ellen kiállni. Gulyás István nem titkolta csalódottságát, hogy jó meccset Pétertől végül nem láthatott. „Egy ötödik, két hatodik és egy hetedik hellyel zártunk. Ennél jobbra számítottunk, az igaz, de összességében soha rosszabb évünk ne legyen. Már az fegyvertény volt, hogy négy játékosunk kvalifikálta magát a szezonzáró mesterversenyre.  A kétezerkettes születésű fiúk között látok néhány tehetséget, akik hamarosan jó eredményekre lehetnek képesek, úgyhogy remélem, jövőre sem leszünk kevesebben” – értékelte a viadalt a szövetségi edző. További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.