UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2017-10-09 19:31

Helytállás minden fronton

A Budapesten megrendezett kadet taekwondo Európa-bajnokság a szervezők érzései, a visszajelzések alapján és az eredményesség szempontjából is sikeresnek mondható – véli Patakfalvy Miklós, a hazai szövetség elnöke.

Lakner Gábor Vasárnap este véget ért a Budapesten megrendezett kadet taekwondo Európa-bajnokság, a küldöttségek hétfőn egymás után indultak haza a magyar fővárosból. A rendező Magyar Taekwondo Szövetség elnökének, Patakfalvy Miklós és munkatársainak jóval később ért véget a kontinensviadal, mint a versenyzőknek, de a sportvezető így is szakított időt némi értékelésre.

Taekwondo kadet Eb
Taekwondo kadet Eb
„Három vetülete van az Európa-bajnokságnak: a rendezést vizsgálhatjuk a saját érzéseinkre hagyatkozva, a visszajelzések alapján és az eredményesség szempontjából” – kezdi Patakfalvy, haladjunk tehát ezen gondolatmenet alapján. „Mi magunk úgy érezzük, hogy jól sikerült az Eb, nyilván ehhez nagyon sok pénzre is szükség volt. Kilencven százalékban megvalósítottuk az előzetes elképzeléseinket, kisebb fennakadások ugyan voltak, de ezeknél még a felnőtt-világbajnokságon is nagyobb gondok szoktak előjönni. Úgy gondolom, ez a kilencven százalék egyáltalán nem rossz.” Hasonlóan vélekedtek erről a külföldi csapatvezetők és az európai szövetség képviselői is, tehát valóban sikeres rendezésről beszélhetünk. „A visszajelzések egyértelműen pozitívak, az európai szövetség Budapestre érkező tisztviselői értékelték, hogy pörögtek az események és minden egyben volt. A csapatvezetők külön kiemelték, hogy ilyen gondoskodásban nagyon régen volt részük, továbbá annak is örültek, hogy közel volt a szállás és a versenyhelyszín.” Az eredményességre sem lehetett panasz, hiszen a magyar kadetválogatott egy arany- és egy bronzéremmel zárt Molnár Bendegúz és Halász Dóra nyitónapi remeklése révén. „A realitás talaján maradva tudtuk, hogy legfeljebb két éremre számíthatunk. Egyrészről a csapat csak január óta dolgozik együtt Néma Norbert szövetségi edzővel, másrészről pedig rengeteg volt az abszolút újonc. Molnár Bendegúz nem is annyira titkos favoritunk volt, több nemzetközi versenyen jól szerepelt már, de az Európa-bajnokság mégiscsak más. Szerencsére nem nyomta agyon sem az esélyesség terhe, sem az újfajta miliő. Halász Dóra a teljes mezőnyben is a legfiatalabbak közé tartozott, ennek ellenére nagyon jó teljesítményt tudott nyújtani.” Az Európa-bajnokságból remélhetőleg profitálni tud a sportág idehaza, ehhez pedig elengedhetetlenek voltak a jó eredmények. „Bízom benne, hogy a rendezvény ráirányítja a figyelmet a taekwondóra. A gyerekek példaképek lesznek a klubjukban és az iskolájukban, így nagyobb lehet a versenyzői létszám és az érdeklődés a sportág iránt. A sportágfejlesztési koncepciónkban további versenyrendezés is szerepel, a folyamat végén a felnőtt-világbajnokság található, de a következő lépés az ifjúsági vagy a huszonegy éven aluli kontinensviadal lebonyolítása lehet. A felnőttvébéhez jó pár éves tapasztalat, no meg rengeteg pénz kell, az európai versenyek rendezésének elnyerése reálisabb célnak tűnik.” További korosztályos hírek TAEKWONDÓBAN a sportági aloldalunkon.