UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-10-12 16:42

Rajtunk a sor

„Találkozunk a HJO-n!” – köszönt el squashjátékosaitól Farkas János utánpótlás szövetségi kapitány a nemzetközi junior körverseny legutóbbi állomásán, Szerbiában: a hét végén hazánk rendezi a következő fordulót, a Hungarian Junior Opent, melyen a fiatalok értékes ranglistapontokat gyűjthetnek, és lehetőségük adódik feltérképezni az európai mezőny erejét.

Krecsik Adrienn A nemzetközi körverseny magyarországi állomásán tizenhét ország százegy versenyzője vesz részt a hét végén U13-as, U15-ös, U17-es és U19-es korosztályban, és három napon át küzdhetnek egymással a budai Griff Squash és Fitness Clubban.

Chukwu Hannah Chinyere Forrás: squash.hu
Chukwu Hannah Chinyere Forrás: squash.hu
A komoly hagyományokkal rendelkező juniortorna nagy jelentőséggel bír: a játékosok elsősorban megismerhetik riválisaikat, ami a tavaszi Európa-bajnokság előtt nem hátrány, másodsorban ranglistapontokat is gyűjthetnek, ami azért fontos, mert a nemzetközi szövetség a rangsorban elfoglalt helyek alapján állítja össze a kontinensviadal kiemelését. Az európai mezőnyhöz viszonyítva kevés a magyar utánpótláskorú fallabdázók létszáma. Tíz-tizenöt fiatal jut egy-egy korosztályra, akik közül hárman-négyen érik el válogatott szintet tudásban és fizikálisan egyaránt, viszont ők kiemelkedő szinten űzik a sportágat. Dévald Péter például jelenleg a hetedik helyet foglalja el az U19-es nemzetközi ranglistán, Chukwu Hannah Chinyere pedig második az U15-ös lányok között.
Dávald Péter is esélyes U19-ben Forrás squashclub.hu
Dávald Péter is esélyes U19-ben Forrás squashclub.hu
„A magyar utánpótlás megállja a helyét Európában, ami ilyen kis országtól, mint a miénk, nagyszerű teljesítmény. Véleményem szerint a Hungarian Openen is a képzeletbeli éremtábla tetején végzünk majd. Azt tudni kell, hogy másodvonalbeli játékosok érkeznek hazánkba. Mi neveztünk legtöbben, így a mieinktől várom a legtöbb érmet. A cseheknek és a belgáknak ugyan még lehet beleszólása” – mondta el Farkas János, aki mélyebb esélylatolgatásokba is bocsátkozott. „A fiú U13-as korosztályban Komlódi Regőnek, Pikler Csanádnak vannak dobogós esélyei, a lányok között nem valószínű, hogy odaérünk. A fiú U15-ös kategóriában Simon Dániel, Takács Benedek szintén dobogóra kerülhet, de az első hely sem elérhetetlen. A leány U15-ös korosztályban nagy meglepetés lenne, ha Chukwu Hannah Chinyere nem szerezné meg az első helyet. A fiú U17-esek mezőnyében Dévald Tamás is éremesélyes, Nagy Simon az ötödik vagy a hatodik helyre várható. A fiú U19-es kategóriában vélhetőleg Dévald Péter és Kamocsai Bendegúz oszthatja meg egymás közt az első és második helyet. Az U17-es és U19 leányok között nem várok dobogós pozíciót” – fogalmazott a szövetségi kapitány. További korosztályos hírek SQUASHBAN a sportági aloldalunkon.