UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2017-10-13 18:02

Ígéretek kerestetnek

Ügyességi és váltófutó-csapatbajnokságot rendeznek a hét végén az Ikarus-pályán, amelyre az ország minden pontjáról érkeznek a legjobb iskolások. A Magyar Atlétikai Szövetség utánpótlás-szakreferense, Lengyák György új ígéretek felfedezésére használja ezt a kínálkozó lehetőséget.

gy.Vajon mivel tölti idejét a Magyar Atlétikai Szövetség utánpótlás-szakreferense, Lengyák György, amikor éppen nem klasszikus és jól megszokott munkáját végzi? Természetesen atlétikával. Csak éppen nem a klubversenyzők, hanem a diákok megfigyelésével. A Magyar Diáksport Szövetség atlétikai albizottságában is aktívan tevékenykedik, így a hét végén az Ikarus-pályán figyeli árgus szemekkel a sportág ifjú ígéreteinek feltűnését. A toborzásra és kiválasztásra ugyanis mi kínálhatna jobb alkalmat, mint a diákolimpia, amelynek ügyességi és váltófutó-csapatbajnokságát rendezik szombaton és vasárnap Budapesten. A helyszűke miatt két napos lesz az esemény, szombaton az általános iskola hetedik és nyolcadik osztályosai, vasárnap pedig a középiskolások mérik össze tudásukat.

A diákolimpiai versenyek segítenek az atlétika bázisának gyarapításában Fotó: Lengyák György
A diákolimpiai versenyek segítenek az atlétika bázisának gyarapításában Fotó: Lengyák György
„A megyei versenyek eredményei alapján hívták meg ide a legjobb csapatokat, s gyakorlatilag ezzel a diákoknak el is indul az idei versenyszezon – tájékoztatta honlapunkat Lengyák György. – Ezeken az eseményeken elsősorban arra figyelek, hogy találunk-e olyan tehetséges gyereket, akit még nem ismerünk. A megyei versenyeken erre persze nagyobb az esély, a mostani budapesti hétvégén már a jobbak csapnak össze, akik az ország minden részéből érkeznek. De soha sem lehet tudni. Bizakodó vagyok. Legutóbb például Szombathelyen találtam egy nagyon ügyes fiút, aki remekül ugrik távolba, de már egyesületben focizik. Most várom a jelentkezését. Ezekben az esetekben a kiszemeltemet megpróbálom rábeszélni az atlétikára, de ez egyre nehezebb feladat. Többségüket már nem lehet megnyerni, mert ebben a korban már többnyire igazolt játékosok. Személy szerint nagyon örülök neki, hogy ismét virágkorát éli a diákolimpiai rendszer, az atlétikának ez is lehetőség a bázisunk erősítésére.” Az ügyességi számokra nyolc csapatot hívtak meg, míg a váltókban tizenhat szerepel. Az idősebbek között úgynevezett svédváltók lesznek 100, 200, 300 és 400 méteren, míg a kisebbeknek 10x200 méter lesz a táv. A csapatokban öt fiú és öt lány szerepel, és a legjobb négy eredményt veszik figyelembe. Az ügyességi versenyben a középiskolások magasugrásban, távolugrásban, súlylökésben, gerelyhajításban és diszkoszvetésben, az általános iskolások pedig magasugrásban, távolugrásban, súlylökésben és kislabdadobásban versenyeznek.