UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-10-13 11:34

Kalandvágyó fiatalok

Öt magyar utánpótláskorú kosárlabdázó is belevágott a légióskodásba, közülük négyen az Amerikai Egyesült Államokban folytatják pályafutásukat, egyikük pedig Spanyolország felé vette az irányt.

UP-info Az új évadban több magyar fiatal kosárlabdázó is külföldön folytatja a pályafutását. A kezdo5.hu szakportál összegyűjtötte, kik azok az utánpótláskorú játékosok, akik belevágtak a légióskodásba, és mik a legfontosabb tudnivalók új állomáshelyükről. Pápai Máté (Florida Institute of Technology - Florida, Amerikai Egyesült Államok)

Pápai Máté 2
Pápai Máté 2
A MAFC centere a hosszú jelentkezési és toborzóidőszak után döntött úgy, hogy a floridai műszaki egyetemen folytatja pályafutását. Az egyetem az NCAA Divizió 2 legerősebb konferenciájában szerepel (Sunshine State), mind az edzői gárda, mind a sportkomplexumok fejlettsége ideális környezetet teremt a fejlődésre. A floridai intézmény nem csak a sport miatt lehet irigylésre méltó: tíz percre fekszik az óceán partjától, illetve világszínvonalú az egyetem oktatása és felszereltsége, egyetlen év több mint 54 ezer dollárba (közel 15 millió forintba) kerül ösztöndíj nélkül. Kozma Gergő (Missouri Baptist University - Saint Louis, Amerikai Egyesült Államok) A Falco irányítója remek évet zárt az előző U20-as bajnokságban, és a korosztályos válogatott keretébe is meghívót kapott. Gergő a Saint Louis-i egyetemre nyert el teljes ösztöndíjat (36 ezer dollár évente), amelynek csapata független bajnokságban indul (NAIA). A bajnokság színvonala és lebonyolítása hasonló az NCAA Divizió 2-höz, több ma Európában játszó klasszis is innen került ki. Pallai Tamás (Canarias Basketball Academy - Kanári-szigetek, Spanyolország) A szolnoki irányító jól sikerült válogatott szereplése után teszi át székhelyét a Kanári-szigeteki kosárakadémiára, ahol csatlakozhat az egy éve már kint edződő, szegedi Meleg Gergőhöz. A CBA elsődleges célja, hogy az amerikai egyetemi bajnokságra készítse fel és közvetítse ki játékosait. Az elmúlt években ezt páratlan sikerességgel tette: több mint 80 játékos ment innen NCAA Divizió 1-es egyetemre, köztük a később NBA-t is megjárt Joel Freeland vagy a Körmenden is megforduló Ryan Richards. Hiába az Európa egyik legszebb helyén való elhelyezkedés, nem sok idő jut a nyaralásra: az akadémia edzésprogramja rendkívül kemény, nem egyszer reggel 6 órás tréningekkel, főként az egyéni képzésekre és a fizikai felkészítésre alapozva. Frank Áron (Capistrano Valley Christian School - Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok) A 2000-es születésű szolnoki játékos az egyik Los Angeles melletti magániskolában kapott ösztöndíjat. Áronnak kiváló lehetősége lesz megmutatni tudását, és megtapasztalni az amerikai kosárlabdát, méghozzá erős csapatban és gyönyörű környezetben. A csapat több játékost is küldött az elmúlt években elitegyetemekre, így Áron előtt is adott a lehetőség. Jankovits Benedek (Melstone High School - Montana, Amerikai Egyesült Államok) A MAFC 1999-es születésű játékosa a Montana állambeli Melstone gimnáziumban folytatja pályafutását. Az iskola több magyar játékost is fogadott a múltban, többek között megfordult ott az Óbudai Kaszásokat erősítő Kollár Zsombor és Papp Márk is.