UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Súlyemelés

2017-10-13 14:41

Súlyos csata Albániában

Az U15-ös és U17-es korosztály után az U20-asok, vagyis a juniorok és az U23-asok Európa-bajnoksága következik súlyemelésben. A kontinensviadalnak Albánia ad otthont, közelebbről a kies tengerparti városban, Durresben csatáznak a súlyzókkal és egymással most vasárnaptól jövő vasárnapig a kontinens legjobbjai, közöttük nyolc magyar fiatal.

Jancsó Kornél Eredendően kilencen - a fiúk közül ketten, a lányoktól pedig heten – indultak volna a mieink a juniorok és U23-asok súlyemelő Európa-bajnokságán az albániai Durresben, a rajt előtt azonban egy fővel megcsappant a létszám.

Jung Beáta
Jung Beáta
„A juniorkorú Pákozdi edzője jelezte, hogy Éva megbetegedett, valószínűleg tüdőgyulladása van, így nehézsúlyú versenyzőnk nincs hadra fogható állapotban” – adott helyzetjelentést még idehaza Likerecz Attila utánpótlás-kapitány. Elmondása szerint így nyolcan igyekeznek minél jobban helytállni, de semmiképpen nem várható tőlük akkora siker, mint amilyet arattak a magyarok a serdülők és ifjúságiak szeptember végi koszovói Európa-bajnokságán, ahol az ózdi Terebesi Adrián három aranyat, a szombathelyi Boros Viktória pedig három bronzot szerzett. Utóbbi, a Haladás VSE 16 éves emelője Albániában is rajthoz áll, de a 90 kilósok között a nála idősebbek és erősebbek mezőnyében ezúttal csak a tisztes szereplést szabad feladatául szabni. Az elvárás nem lehet sokkal nagyobb a többiekkel szemben sem. „Sajnos a pristinai Eb-remekléssel ezúttal nem számolhatunk, ez a két korosztályunk kissé foghíjas, itt nincs nagy merítési lehetőség. A Durresben indulók többsége már azzal is megfelel, ha egyéni legjobbját megemelve zár a legjobb tízben, illetve a csapatból hárman végezhetnek előrébb is: a kilencven kilóban érdekelt Boros mellett a tizenkilenc esztendős, ólomsúlyú Gyürüs Barbara válhat pontszerzővé, vagyis kerülhet be a legjobb hat közé, Jung Bea pedig akár dobogóra is állhat.” Likerecz Attila okkal reménykedhet a sportág magyar eredményességéért szorítókkal egyetemben abban, hogy Jung kitesz magáért, s az albániai kontinensviadalon is lesz legalább egy érmesünk. A rajtlista alapján a harmadik legjobb produkció fűződik az ő nevéhez, s az U23-asoknál neki van már „medálmúltja” is, hiszen tavaly a korosztályos Európa-bajnokságon ezüstöt érdemelt ki szakításban a 69 kilogrammosok között, amellett érmet akasztottak a nyakába a 2016-os főiskolai-egyetemi világbajnokságon is. A válogatottnak újonc tagja a 23 éves Kecskeméty Marcell, aki az Egyesült Államokban tanult, májusban tért haza a tengerentúlról, s bizonyos értelemben vízválasztó lehet számára az idei Eb. Tudniillik súlylökő volt, s most szembesülhet azzal, hogy érdemes-e váltania. A kontinensbajnokságon születhet egyértelmű válasz a maga számára is a kérdésre, hogy van-e érdemi keresnivalója az ólomsúlyú súlyemelők táborában.

Eb-indulóink Juniorok (U20): Mitykó Veronika (75 kg), Boros Viktória (90 kg), Gyürüs Barbara (+90 kg), továbbá Kmegy Máté (85 kg) U23-asok: Tóth Adrienn (58 kg), Jung Beáta (69 kg), Polgár Mirjam (75 kg), valamint Kecskeméty Marcell (+105 kg)