UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2017-10-15 17:42

Meglepetések nélkül

Egy kivétellel a kiemelt versenyzők sikerét hozta a kötött- és szabadfogású birkózók válogatóversenye a novemberi U23-as világbajnokságra. A kivételt sem kihívó sikere okozta, hanem a kiemelt távolmaradása.

L. G. A szigetszentmiklósi Városi Sportcsarnokban rendezték meg az U23-as birkózók válogatóversenyét a november 21-26-ai világbajnokságra. Ez lesz az első ilyen megméretés, a sporttörténeti eseménynek a lengyelországi Bydgoszcz ad otthont. A három fogásnem képviselő közül csupán kettő, a kötött- és szabadfogás versenyzői léptek szőnyegre, a női birkózásban ugyanis a szövetségi kapitány által kijelölt három versenyző (Dénes Mercédesz, Galambos Ramóna, Németh Zsanett) szövetségi finanszírozással utazhat Bydgoszczba. A 48 kg-ban a két tatabányai, Réczi Bianka és Kyparssi Vasiliki októberben Ukrajnában, nemzetközi versenyen küzd meg a címeres mezért és a szintén 100%-os MBSZ-utaztatásét.

A kötöttfogású aranyérmesünk, Lévai Zoltán így dobta el az orosz ellenfelet Fotó: Martin Gábor/MBSZ
A kötöttfogású aranyérmesünk, Lévai Zoltán így dobta el az orosz ellenfelet Fotó: Martin Gábor/MBSZ
Az U23-as Európa-bajnokság kötött- és szabadfogású résztvevői kiemeltek voltak, elméletileg ezt azt jelentette, hogy mérlegelniük kell, de várják a súlycsoport győztesét, aki ellen két győztes mérkőzésig tartó válogatót birkóznak. A gyakorlatban azonban rögtön a döntők következtek a kihívókkal szemben a világbajnoki részvételért. A kötöttfogásúak 75 kg-os súlycsoportjában az U23-as Eb-győztes Lévai Zoltán (Budapesti Honvéd SE) védettséget élvezett, neki biztos helye volt a világbajnoki csapatban, így nem kellett szőnyegre lépnie  Szigetszentmiklóson. A kötöttfogás többi súlycsoportjában nem akadt meglepetés, a 85 kg-ban Szilvássy Eriknek (Pénzügyőr SE) és a 130 kg-ban Almási Ferencnek (Csepeli BC) ráadásul kihívója sem akadt. A kiemelt versenyzők 2-0-val húzták be a párharcot, az 59 kg-ban Torba Erik (Budapesti Honvéd SE) klubtársát, Kovács Bencét, a 66 kg-ban Losonczi Ottó (ESMTK) Balatoni Bencét (Monori SE), a 71 kg-ban Fritsch Róbert (Pénzügyőr SE) Kottes Pált (Sziget SC), 80 kg-ban Nagy Péter (ESMTK) Vitek Dáriuszt (BHSE), míg 98 kg-ban Török Zsolt (FTC) Érsek Róbertet (BHSE) múlta felül. Kötöttfogásban mind a nyolc súlycsoportban 100%-os MBSZ-finanszírozással utaznak a versenyzők a vb-re. Szabadfogásban kisebb volt a mezőny, mivel 61 kg-ban és 65 kg-ban nem volt induló a válogatón. A 74 kg-ban elmaradt a küzdelem, mivel a kiemelt Lukács Botond (Csepeli BC) nem vett részt a versenyen, így a kihívó, Ligeti Richárd (Haladás VSE) mehet a világbajnokságra. Három súlycsoportban 2-0-ra nyert a kiemelt versenyző: 57 kg-ban Román Tamás (Kecskeméti TE) Nagy Krisztiánt (Érdi Spartacus), 70 kg-ban Vida Csaba (Csepeli BC) Bíró Pétert (Kertvárosi SE) győzte le, 86 kg-ban pedig Tóth Bendegúz nyerte az ESMTK-s belharcot Nagy Péter ellen. A 97 kg-ban Juhász Balázs (Kőbánya SC) nagy csatában, 2-1-re verte Wittmann Kristófot (Haladás VSE), a 125 kg-ban pedig Nagy Mihály (Sziget SC) 1-0-ra győzött Atkári Tamással (ESMTK) szemben, aki sérülés miatt nem tudott kiállni a második összecsapásra. Román Tamás és Juhász Balázs 50% egyesületi és 50% MBSZ-finanszírozással jut el Bydgoszczba, a többiek 100%-os MBSZ-finanszírozással utaznak. Így egy kivétellel összeállt a világbajnoki csapat, már csak a női 48 kg résztvevője nem ismert. További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.