UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2017-10-16 20:02

Háromszor Hosszú mögött

Hódmezővásárhelyen, a rövid pályás Hód-kupán a fiatalok is kitettek magukért. A tizenöt éves Fábián Fanni három ezüstérmet nyert, s mindháromszor Hosszú Katinka mögött lett második. Edzője, Gellért Gábor azonban mindenkit óva int attól, hogy a szezoneleji viadalból messzemenő következtetéseket vonjon le. A szegedi úszólány előtt még nagyon hosszú út áll.

gy. sz. cs.Közel félezer, pontosabban 480 úszó állt rajtkőre a hétvégén Hódmezővásárhelyen a II. rövid pályás Hód-kupán. A két napos verseny során négy ország harminc csapatának úszói versengtek. Az első napon az 50 és 100 méteres számokra került sor, míg a befejező másodikon a hosszabb, a 200-as viadalokat rendezték. A kupa sztár résztvevője a világ-és olimpiai bajnok Hosszú Katinka volt, aki ahol indult, ott nagy fölénnyel nyerte az aranyat. A Hód Kupán a hazai utánpótlás-mezőny jelentős része is részt vett. Több olyan fiatal úszó a hódmezővásárhelyi produkciójával is bizonyságot tett arról, hogy előbb vagy utóbb, de mindenképpen számolni kell vele a felnőttek között. A lányoknál a kiskunhalasi Juhász Janka, a Vasasból Holánszky Laura, Szabó-Feltóthy Laura és Labán Eszter, a hódmezővásárhelyi Batta Orsolya és a gyulai Daka Anett egyaránt dobogóra állhatott a nagyok között. A fiúknál az ironos Nyilas Kornél tudott a tizennyolc éven aluliak közül többször is az első háromba kerülni. A lányoknál három számban is ezüstérmes lett a szegedi Fábián Fanni, akit mind a háromszor Hosszú Katinka előzött meg. Nem volt tehát oka szemrehányást tenni önmagának. A 100 méteres női vegyes-, gyors- és pillangóúszás második helyezettje ráadásul még csak tizenöt esztendős. Igaz, idén nyáron a győri EYOF-on már felhívta magára a figyelmet. Akkor összesen öt érmet szerzett, három egyéni számában bronzémes lett, két váltó tagjaként pedig egy második és egy harmadik helyezéssel büszkélkedhetett.

Fábián Fanni öt érmet nyert az EYOF-on Fotó: MTI
Fábián Fanni öt érmet nyert az EYOF-on Fotó: MTI
Edzője, Gellért Gábor szerint azonban ebben a korban még vigyázni kell a versenyzőkre, nem tesz jót a „sztárolás”, az eredményeiket  nem szabad sem túlértékelni, sem pedig alábecsülni. Ennek fényében, Fanni hétvégi jó szériáját is szezoneleji megfelelő eredménynek tekinti: „Ez az ősz a hibák kijavításáról szól, szeptember eleje óta úgymond csak úszni tanulunk, vagyis megállás nélkül technikázunk. Ha innen nézzük mindenképpen dicséretes, hogy Fanni ilyen jó eredményeket ért el a hét végén, hiszen most nem a formaidőzítés szakaszában vagyunk. De neki ez nem probléma, remek versenyzőtípus. Ez az egyik erőssége. Lehet rossz kedvű vagy fáradt, amint a medencébe ugrik, már fel is szívta magát, és szívvel-lélekkel küzd a győzelemért. Még mellen is, pedig az a leggyengébb száma. De nem engedi el, abban is próbál fejlődni. Küzd érte, harcol. Az dottságai nagyon jók, különösen a lábmunkája erős, így ahol az számít, nagy előnyre tud szert tenni. Alapvetően a vegyest próbáljuk erőltetni, sokszámosok vagyunk, és szeretnénk is maradni. Ebben persze az is közrejátszik, hogy szeretne hosszútávon stabil tagként a leány váltókba kerülni. Ami a hétvégi részeredményeket illeti, csak tájékoztató jellegűek, a fiataloknak 25 méteren nincsenek világversenyek, tehát ennek megfelelően kezeljük őket.” A Szegedi Úszó Egylet vezetőedzője, Gellért Gábor azonban mindenkit óvatosságra int, aki fiatal sportolókkal foglalkozik. Edzői pályafutása alatt számtalan tehetséggel dolgozott már együtt, s azt tapasztalta, soha nem lehet teljesen biztos abban, mi történik tanítványával egy, két vagy három év múlva. Különösen ebben a rendkívül kényes időszakban, amelyet serdülőkornak hívnak. Fábián Fanniról is azt vallja: még csak részsikereknél tart, amelyekből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Biztatóak és további munkára sarkallóak, de csak az első kockakövei az útnak, amely hosszúnak és rögösnek ígérkezik. Ahogy az a sportban már csak lenni szokott. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.