UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2017-10-16 14:57

Vizsga Pasaréten

A Pasaréti Honvéd Lovardában kedden ünnepélyes keretek között felavatják a Magyar Öttusa Szövetség által épített új mobilistálló-rendszert. Előtte azonban képesítővizsgát tartanak az utánpótlás-korosztályú versenyzőknek. Balaskó Zsolt, a válogatott lovasedzője szerint nagy szükség volt az új istállókra, a képesítő vizsgára pedig többnyire jól felkészülten érkeznek a fiatal versenyzők.

gy. A Hidász utcai lovardában kettős eseményre készülnek kedden az öttusázók. Egyrészt az utánpótláskorú versenyzőknek tartanak képesítővizsgát, másrészt pedig ünnepélyesen átadják a Magyar Öttusa Szövetség által felépített új mobilistálló-rendszert, amelyre igen nagy szüksége volt már a sportágnak.

A Hidász utcai lovardában vizsgáznak kedden a legfiatalabbak
A Hidász utcai lovardában vizsgáznak kedden a legfiatalabbak
A képesítő vizsgán először az elméleti feladatokra kerül sor, a jelölteknek két lóismereti és két, az öttusalovaglás szabályára irányuló kérdésre kell helyesen válaszolniuk. Csak a jól felelők léphetnek tovább a lovak kisorsolásához, s előbb síkterületen adnak számot tudásukról, majd befejezésképpen nyolcugrásos pályán teljesítik az előírt feladatokat. „Minden fiatal öttusázónak le kell vizsgáznia, mielőtt hivatalos versenyen indulna – magyaráza honlapunknak Balaskó Zsolt, a válogatott lovasedzője. – A lovaglás úgymond „veszélyes” üzem, ezért elengedhetetlen, hogy gyakorlatban és elméletben egyaránt ellenőrizzük a versenyzők tudását, mielőtt pályára lépnek. Korosztályos megkötés nincs, mindenki akkor teszi le ezt a vizsgát, amikor eljut arra a szintre, hogy teljesíteni tudja. Kizárólag a felkészültségük és az érettségük számít. Mint általában, úgy most is tizenöt-húsz versenyzőt várunk, s úgy gondolom, a többség most is kellőképpen felkészült lesz. Akinek most mégsem sikerül, az tavasszal újból próbálkozhat.” Balaskó Zsolt elmondta, nagy szükségük volt az új istállókra. Nagyon örülnek neki, hogy az érintett huszonnégy ló kulturált és legfőképpen kényelmes körülmények közé került még a tél beállta előtt. Az avató ünnepségen részt vesz dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Bogáti János miniszteri biztos, Fábián László, a MOB sportigazgatója és Bretz Gyula, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke.