UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2017-10-19 14:33

Ötmilliós mesterverseny

A hét végi korosztályos teniszmesterversenyen több mint ötmillió forint értékű támogatást nyerhetnek azok a játékosok, akik a dobogón végeznek. A szövetség a hazai utánpótlásversenyek rangját szeretné visszaadni a bőkezű jutalmazással. Vannak azonban korosztályok, ahol ennek ellenére nem lesz teljes a tábla. Pelva Gábor utánpótlás szövetségi kapitány szerint a jelenlegi tizennégy-tizenhat évesek sokan is vannak és tehetségesek is, csak meg kell tartani őket.

Gy. Szabó Csilla Duplán lesz győztes az, aki a hét végi, korosztályos teniszmesterversenyen az első három hely valamelyikén végez. Az egész éves hazai versenysorozat megkoronázásaként kétségtelenül rangot jelent a dobogóra állni, de legalább ilyen fontos lesz a torna díjazottjának lenni. A hazai szövetség ugyanis a hazai utánpótlásversenyek színvonalának emelése érdekében támogatási szerződést köt a helyezettekkel, az idén több mint ötmillió forint értékben. A szövetség az április és október közé eső időszakban jelölte ki a pontversenybe beszámító versenyeket, amelyek alapján a hétvégi mesterversenyre indulási lehetőséget adó, speciális ranglista készült. A Nemzeti Edzés Központban megrendezendő viadalra elméletileg a legjobb tizenhat versenyző kvalifikálhatta magát. Azért csak elméletileg, mert vannak korosztályok, ahol ennél kevesebb induló felelt meg valamennyi követelménynek. Mint például a tizennyolc éven aluli lányok esetében, ahol mindössze hárman neveztek érvényesen. Pelva Gábor utánpótlás szövetségi kapitányt ezért nemcsak a verseny jelentőségéről kérdeztük, de arról is, mi lehet a magyarázata a korosztályos különbségeknek.

Szabanin Natália a leány U14-es korosztály nagy esélyese Forrás: tennisfoto.net
Szabanin Natália a leány U14-es korosztály nagy esélyese Forrás: tennisfoto.net
− A szövetség célja egyértelműen az volt, hogy a hazai versenysorozat visszanyerje rangját és tekintélyét − magyarázta honlapunknak a szakember. – A legjobbak már fiatalon sok külföldi versenyen indulnak, így a hazai tornákon nehéz a színvonal megtartása. Ahhoz, hogy valaki részt vehessen a hétvégi mesterversenyen, végig kellett játszania a kvalifikációs sorozatot, tehát az  itthoni kijelölt tornákon is indulnia kellett. A komoly díjakkal szerettük volna mindenkinek vonzóvá tenni a sorozatot, ami a sportág fejlődése szempontjából csakis pozitív lehet. Persze nem volt könnyű a tervezés, hiszen ma már nemcsak az egyéni, hanem a legkülönbözőbb csapatversenyeken is Európa-szerte indulnak versenyzőink, igen nehéz volt minimálisra csökkenteni az ütközéseket. − Vannak korosztályok, ahol a legjobbak is indulnak, de olyan is akad, ahol mindössze három versenyző felelt meg a kritériumoknak. Mi lehet ennek az oka? − A tizennyolc éven aluli lányok esetében tényleg nagyon gyenge mezőny jött össze. Ennek szerintem két oka is van. Egyrészt hagyományosan ebben a korosztályban fogynak el a versenyzők. A jók már annyira jók, hogy csak komoly külföldi versenyeken indulnak, a gyengébbek pedig épp ebben a korban morzsolódnak le. A másik ok az, hogy most éppen ebben a generációban nem volt elegendő jó játékosunk. A tizennégy éven aluliak között mind a fiúk, mind a lányok esetében kifejezetten erős mezőny lesz, a tizenhat évesek között pedig erős közepes. Utóbbiban annyiban más a helyzet, mint a legidősebbek esetében, hogy vannak nagyon jó játékosaink, csak ők már nemzetközi szinten is ütőképesek, nagyon sokat játszanak, a hazai versenyekre gyakran már nem jut idejük. − Ezt a generációt kéne most vélhetően megtartani. − A szövetség éppen ezért most minden tőle telhetőt megtesz a korosztály menedzseléséért. Több kiemelt program fut párhuzamosan, áldozunk a versenyeztetésre és az edzőtáboroztatásra, hogy ezt a jelenlegi, kifejezetten tehetséges tizennégy-tizenhat éves generációt hosszú távon megtartsuk. De természetesen a mi lehetőségeink is korlátozottak. Úgy gondolom, hogy a hétvégi mesterverseny tökéletesen illeszkedik ebbe a hosszú távú programba. További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.