UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2017-10-19 11:43

Zalán, a húzóember

Az Európai Ifjúsági Liga döntőjére utazott Eszékre a magyar korosztályos sportlövő-válogatott. A puskás csapatban a húzóember Pekler Zalán mellett Gáspár Lalita, Horváth Lea és Hurai Viktória kapott helyet. A szövetség utánpótlás-koordinátora, Joó Éva szerint a csapat kifejezetten erős, mindenképpen esélyes lehet az éremszerzésre.

Gy.  Szabó Csilla Három leányból és egy fiúból álló puskás csapat képviseli a magyar színeket péntektől vasárnapig Eszéken, a sportlövők Európai Ifjúsági Liga-döntőjében. A tavasszal megtartott kvalifikációs versenyen pisztolyos válogatottunknak nem sikerült kiharcolnia a nyolcas döntőben szereplés jogát, az akadályt sikeresen vevő puskások viszont nem csupán részt vesznek a fináléban, hanem az esélyesek között tartják számon őket. Korábban már többször is, egészen pontosan háromszor nyerték meg ezt a rangos viadalt, tavaly pedig a harmadik helyen végeztek. Európa három régiójának legjobb együttesei jutottak be a nyolcas fináléba, ahol a magyar együttes ellenfele Franciaország, Olaszország, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Svédország és a házigazda Horvátország válogatottja lesz. A háromfős vegyes csapatok folyamatosan követik egymást, a speciális lebonyolításnak köszönhetően kifejezetten izgalmas, pörgős versenyre van kilátás. A nyitónapon egyszer lőnek a versenyzők, a másodikon kétszer, s az ezek alapján kialakult döntő zárja vasárnap a viadalt. A magyar csapatot a szövetség utánpótlás-koordinátora, Joó Éva vezeti, aki honlapunkat a résztvevők kijelöléséről és esélyeikről is tájékoztatta.

Pekler Zalán szereti a csapatversenyeket Forrás: facebook
Pekler Zalán szereti a csapatversenyeket Forrás: facebook
„Egyetlen fiú van a delegációban, így a három lányt fogom folyamatosan forgatni körülötte, hogy mindenki versenyezhessen. Pekler Zalánra mindig húzóemberként számíthatok, így lesz ez most is, ezért biztos vagyok benne, hogy meg fog felelni az elvárásoknak. A lányoktól, Gáspár Lalitától, Horváth Leától és Hurai Viktóriától is jó teljesítményt várok, ezért összességében úgy gondolom, hogy nagyon erős csapattal utazunk Eszékre. Jövő tavasszal a győri ifjúsági Európa-bajnokság előtt nálunk rendezik majd az ifjúsági olimpia kvalifikációs versenyét is, ez a mostani erőpróba arra lesz nagyszerű felkészülés. Zalán ugyan már meglőtte a kvótát, de a lányoknak ez még nem sikerült, nekik nagyon fontos tapasztalatszerző verseny lesz az eszéki ligadöntő” – vélekedett Joó Éva. A csapat húzóembere, Pekler Zalán harmadszor vesz részt a viadalon, és egy pillanatig sem zavarja, hogy rajta lesz a legnagyobb teher. Sőt, kifejezetten szereti a ligadöntőt, mert bár a sportlövészet alapvetően egyéni sport, ebben az esetben a csapatért fog elsősorban versenyezni. „Ezek a ligadöntők mindig nagyon jó hangulatban zajlanak, kifejezetten élvezem, hogy a lányokkal egy csapatban lehetek. Egészen más így versenyezni, ha valaki hullámvölgybe kerül, annak segítünk, ha pedig valaki szárnyal, az a többieket is húzza magával. Szerintem nagyon erős együttes a mostani, cseppet sem gyengült a korábbiakhoz képest. Tavaly harmadikak lettünk, két éve pedig elsők, ezért most is reálisnak érzem a dobogós helyezést. Én mindenképpen éremmel szeretnék hazatérni. Mivel nemrégen fejeztük be az ötven méteres szezont, tíz méteren ez még csak a második viadalunk lesz. A lányoknak nagyon sokat segíthet az olimpiai kvótaszerző versenyekre való felkészülésben. A magam részéről próbálom a maximumot adni, és a lehető legpontosabb lövésekkel segíteni a csapatot” – nyilatkozta indulás előtt a junior világ- és Európa-bajnok Pekler Zalán. További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.