UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2017-10-22 18:19

Bronzos búcsú Prágától

Hat érmet szerzett korosztályos öttusa-válogatottunk Prágában, az Olimpiai Reménységek Versenyén. A zárónapon a Szűcs Dóra, Horváth Barnabás kettős bronzérmes lett az U17-es mix váltók versengésében. Az U19-esek mezőnyében szombaton ezüstérmet nyert Katona Bálint helyezésének köszönhetően a fiúk értékes pontokat szereztek az ifjúsági olimpiára kvótát adó ranglistán. Szloboda József utánpótlás szövetségi kapitány elégedetten értékelte a háromnapos viadalt.

Gy. Szabó CsillaBronzéremmel fejezte be szereplését a korosztályos öttusa-válogatott Prágában, az Olimpiai Reménységek Versenyén. Az egyéni és csapatversenyek során nem kevesebb mint ötször léphetett dobogóra magyar versenyző, kétszer annak a legmagasabb fokára. A zárónapon ehhez jött még egy bronz, az U17-es mix váltók között a Szűcs Dóra, Horváth Barnabás kettős végzett a harmadik helyen. Az U19-esek mezőnyében az ötödik volt a legjobb helyezés, Dallos Lilla és Gyurka Már Manó révén. Az összesen hat szerzett érem mellett, az U19-esek között annak is örülhetett a magyar csapat, hogy Katona Bálint egyéni második helyezése révén értékes pontokat gyűjtött arra a ranglistára, amely a jövő évi Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára ad kvalifikációs lehetőséget. Mivel a lányokkal ellentétben a fiúknál még senki sem szerzett konkrét helyet a fiatalok ötkarikás játékára, ezek a pontok most különösen értékesek. Mint ahogyan általában az egyéni érmek mindig – tudtuk meg Szloboda József utánpótlás szövetségi kapitánytól a viadal után:

Hat éremmel tértek hazai fiatal öttusázóink Prágából
Hat éremmel tértek hazai fiatal öttusázóink Prágából
„Az egész csapat szereplésével elégedett vagyok, hiszen hat érmet gyűjtöttünk, ezért külön kiemelni csak a két egyéni dobogósunkat, Katona Bálintot és Koleszár Mihály szeretném. A csapatgyőzelmek is fontosak és értékesek, de a kiemelkedő egyéni teljesítményekre érthető módon jobban felkapjuk a fejünket. A mai mix váltókban nagyon meglátszott, kik adtak ki magukból tegnap mindent. Katona Bálint a bravúros ezüstöt érő hajrája után nagyon fáradtan mozgott, de nem ő volt az egyetlen. Bár Kovács Eszterrel párban még így is a nyolcadik helyen végzett. A mérleg mindenképpen pozitív, hiszen a verseny időpontja miatt nem voltunk igazán felkészülve, nem ismertük a létszámot, az ellenfeleket. Az volt csak biztos, hogy az ifjúsági olimpiai kvalifikációhoz szükséges pontszerzési lehetőség miatt az idősebbek viadalának a jelentősége felértékelődik. Ezt bizonyítja, hogy a fiúknál ötvenhárom, a lányoknál negyvennégy induló volt. A mezőny tehát igen erős volt, amiben nagyon jól helytálltunk. A fiatalabbaknál sem volt sokkal gyengébb a színvonal, több újoncot is bedobtam, akikkel nagyon elégedett vagyok. De szerencsére ebben a korosztályban jó nagy a merítési bázis, a következő versenyeken másokat is kipróbálok. Az már a versenyzőkön múlik, élnek-e a felkínált lehetőséggel.” A nap krónikájához tartozik, hogy Csizmazia Rita az úszás után kellemetlen, szerencsére súlyosabb következményekkel nem járó balesetet szenvedett, s így nem is tudta folytatni a versenyzést. A szervezők más gyermekviadalt is tartottak a sportkomplexumban, ami jelentős tömeg kialakulásához vezetett, a magyar versenyzőt véletlenül meglökték, s ő leesett a lépcsőn. A kórházi vizsgálatok nem állapítottak meg törést, csupán erősebb bokaficamot, amely egy-másfél heti pihenőre kényszeríti a fiatal magyar versenyzőt. A kellemetlen közjáték azonban aligha veszi el Csizmazia Rita kedvét a nemzetközi versenyektől, Szloboda József szerint ugyanis remek hangulatban versenyzett a magyar csapat. Újoncok és tapasztaltabbak jól megértették egymást, amit a hat megszerzett éremnél semmi sem bizonyíthat jobban.

OLIMPIAI REMÉNYSÉGEK VERSENYE, PRÁGA U17. Mix váltó 1. Nereo Polenco, Martina Armanazqui (Argentína) 892, 2. Matej Pajtl, Barbora Hartmanová (Csehország) 888, 3. Horváth Barnabás, Szűcs Dóra (Magyarország) 884 ... 11. Szakály Bence, Deák Melinda 835 ... 12. Gáll András, Kaiser Luca Hanna 828 ... 19. Koleszár Mihály, Csizmazia Rita (sérülés miatt nem tudták befejezni) U19. Mix váltó: 1. Ahmed Elgendi, Mariamm Amer (Egyiptom) 604, 2. Filip Houska, Katerina Krejci (Csehország) 595, 3. Jairo Ramos, Rocio Aragón (Guatemala) 591 ... 6. Gyurka Márk Manó, Dallos Lilla 582 ... 12. Katona Bálint, Kovács Eszter 564