UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2017-10-22 22:02

Foghíjas mezőny

Négy korosztálynak rendeztek teniszmesterversenyt a hétvégén Budapesten, a Nemzeti Edzés Központban. A hazai szövetség több mint ötmillió forint értékben díjazta a kategóriák első három helyezettjeit. S bár sok jó mérkőzést lehetett látni a három nap alatt, voltak olyan táblák is, amelyeken alig volt versenyző, mint például a tizennyolc éves lányok között. A szakemberek értetlenül állnak a jelenség előtt.

Gy. Szabó Csilla A hét végi korosztályos teniszmesterversenyen több mint ötmillió forint értékben osztott ki támogatást a Magyar Tenisz Szövetség a kategóriák első három helyezettjei között. A nemes szándék, miszerint a hazai versenyeknek is rangot kell adni, azonban nem érte el valamennyi korosztály között a célját. A fiatalabbak között többnyire teljes táblákon zajlottak a mérkőzések, az idősebbek mezőnyében azonban olyan is korcsoport is akadt, ahol több volt a hiányzó, mint a jelenlévő. Utóbbi esett meg a 18 éven aluli lányok mezőnyében, ahol összesen három induló volt, de ugyanebben az életkori kategóriában a fiúk között is csak hét versenyző szerepelt. Ez persze egyrészt a korosztály sajátossága is, hiszen ilyenkor már egyre kevesebb a hazai játékos, a legjobbak zsúfolt külföldi versenynaptáruk miatt nem tudnak megfelelni a kiírás feltételeinek, s elegendő hazai viadalon elindulni. Az viszont még ennek a ténynek az ismeretében is furcsa, hogy a lányok közül összesen hárman mérkőztek az értékes díjakért. Mert ha a legjobbak külföldön játszanak is már ebben az életkorban, azért a hazai másod- vagy harmadvonal igazán mozgósíthatta volna magát az eseményre. A 16 és 18 éves válogatott csapatok edzője, Gulyás István nem is tudott magyarázattal szolgálni a jelenségre: „Számomra teljesen érthetetlen, hogy a legidősebb lányok között mindössze három induló volt, és a magam részéről ezt szomorúnak tartom. Tavaly nagyon jól sikerült a mesterverseny, nem tudom, az idén mi történhetett. Nem feltétlenül a legjobbakat hiányoltam, akik mögöttük következnek, azokra számítottam volna. Éppen ezért csak a tizenhat éven aluliak versenyéről tudok érdemben nyilatkozni. A fiúk között Cseresznyés Máté győzelme meglepetésnek számít, nagyon jól játszott, míg a lányok küzdelmében teljesen megérdemelten a magyar bajnok Zádori Réka lett az első, ami várható is volt. Ebben a korosztályban az éljátékosok közül sokan hiányoztak, hiszen fontos nemzetközi versenyeken játszanak pillanatnyilag, de a mezőny ennek ellenére kiegyensúlyozott volt.” Az U16-as fiúk között a siófoki Cseresznyés Máté valóban meglepetést aratott, de már a döntőbe jutásért is nála esélyesebb versenyzőt, Dulganov Richárdot győzött le. Így arra sem lehet hivatkozni, hogy a fináléban a favoritnak számító Velcz Zsombornak a budapesti ITF-versenyen való párhuzamos indulása miatt ez már a harmadik mérkőzése volt aznap.

Zádori Réka esélyeshez méltón nyerte az U16-os korosztály mesterversenyét Fotó: MTSZ/Zádori Péter
Zádori Réka esélyeshez méltón nyerte az U16-os korosztály mesterversenyét Fotó: MTSZ/Zádori Péter
„Nem én voltam az esélyes a találkozó előtt, de ezzel nem foglalkoztam. Amikor nagyon szorosan elvesztettem az első szettet, csak arra figyeltem, hogy a másodikban pontról pontra koncentrálva hozzam a játékomat. Ez sikerült, ezért nyerhettem. Persze nem volt ez igazán véletlen, szeptember elején felköltöztem Budapestre, mostantól Kisantal Péterrel készülök. Sokkal többet edzem, mint korábban, és ilyen gyorsan látható eredménye lett a váltásnak” −magyarázta elégedetten a mesterverseny 16 éves győztese, Cseresznyés Máté. Az U16-os lányok mezőnyében a papírforma érvényesült Zádori Réka győzelmével. „Mindenképpen a győzelem volt a célom, és a döntőben szerencsére nagyon jól ment a játék, mindent meg tudtam valósítani, amit elterveztem. Mentálisan és fizikálisan egyaránt felkészülten játszottam. Fontos volt ez a torna, mert a jövő évi utazásaimhoz fel fogom tudni használni a szövetségi támogatást, amit nyertem. Hétfőn a budapesti junior ITF-versenyen indulok, lengyel ellenféllel találkozom a főtáblán, ott is győzni szeretnék”− mondta Zádori Réka. Az U14-es és U12-es koroszályban már sokkal kevesebb kritika érte a résztvevők számát. S jóllehet itt is voltak olyan kategóriák, ahol a mezőny gyengébb volt a vártnál, legalább a táblák megteltek. Dr. Zsiga Lászlót az U14-es és U12-es válogatottak edzőjét a mesterversenyt követően kérdeztük tapasztalatairól. „A legfiatalabb lányok között nagyon jó meccseket láttam, az egész mezőny erős volt, és a győztes Molnár Kitti megfelelt az esélyes szerepének. A tizennégy éven aluli lányok között is jó mezőny volt, csak néhány játékos hiányzott. A fiúknál már több távol maradó volt, különösen a fiatalabbak közül, ami érezhető volt a színvonalon. Ezzel szemben a tizennégy évesek küzdelmében kifejezetten élvezetes volt mindkét elődöntő, nagyon jó meccseket láttam. Sok szülővel és edzővel tudtam beszélgetni, és egyeztetni jövőbeli terveikről. A hiányzókat viszont egyáltalán nem értem. A szövetség ritka lehetőséget adott a komoly támogatások felajánlásával. Érthetetlen és elgondolkodtató, hogy akik nem jöttek el, miért nem éltek ezzel a lehetőséggel” −osztotta meg gondolatait dr Zsiga László, a korosztályos válogatott edzője. További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.

A mesterverseny győztesei. Leányok. U12: Molnár Kitti (Metro RSC) U14: Szabanin Natália (MTK), U16: Zádori Réka (Gellért SE), U18: Pécsi Réka (BBTC SE) Fiúk: U12: Halmos Kornél (Pasarét TK) U14: Kalocsai Péter (Tenisz Műhely) U16: Cseresznyés Máté (Siófok KTC) U18: Balassa Balázs (Pasarét TK)