UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-10-23 12:49

Párizsi aranyifjú

A francia Kylian Mbappé nyerte a 2017-es Golden Boy-díjat, amelyet minden évben a legtehetségesebb, Európában futballozó 21 éven aluli játékosnak ítélnek oda. A 18 esztendős támadó a mögöttünk hagyott idényben francia bajnok lett a Monaco együttesével, és 26 góllal segítette a hercegségbelieket. A jelenleg a Paris Saint-Germant erősítő csatár nemrég a France Football harminc fős listájára is felkerült, ezzel ő lett a valaha volt legfiatalabb labdarúgó, akit jelöltek az Aranylabdára.

Leiner Soma Az elismeréseket és a gólokat tekintve is pazar esztendőn van túl Kylian Mbappé. Néhány hete jelölték az Aranylabdára, amivel Michael Owen rekordját adta át a múltnak: 18 évesen és 9 hónaposan ő lett valaha volt legfiatalabb futballista, aki esélyt kapott a rangos díj elnyerésére.

Nem volt kérdés, ki lesz az év legjobb fiatal labdarúgója Forrás: goal.com
Nem volt kérdés, ki lesz az év legjobb fiatal labdarúgója Forrás: goal.com
Talán sosem volt ilyen egyértelmű, hogy ki nyeri el a Golden Boy-díjat, amelyet az adott esztendő legtehetségesebb, Európában játszó fiataljának ítélnek oda. A döntést harminc vezető sportlap újságírói hozzák, mindegyikük öt játékost emelhet ki a huszonötből. A korábbi győztesek neve igen jól cseng a futballvilágban: 2003-ban Rafael van der Vaart volt az első, aki elnyerte az elismerést, de többek közt Lionel Messi, Wayne Rooney és Sergio Agüero is volt díjazott az elmúlt évek során. Legutóbb a portugálokkal Eb-győztes Renato Sanches lett az év fiatalja, az ő sikertörténete azonban egyelőre várat magára. Ha csak azt nézzük, hogy Mbappé az idei teljesítménye alapján a világ harminc legjobbja közé is feliratkozott, akkor nem kérdés, hogy ő vitte a prímet a 21 éven aluli játékosok között. Pedig itt is akadtak neves kihívói, elég ha honfitársára, a nyáron Barcelonába igazoló Ousmane Dembélére, vagy a két manchesteri támadóra, Gabriel Jesusra és Marcus Rashfordra gondulunk. A kollektív sikereit tekintve a legbüszkébb a francia bajnoki címre lehet, melyet a Monaco tizenhét év után nyert el ismét. A hercegségbeliekkel a Bajnokok Ligája elődöntőjéig menetelt, búcsúztatva a Dortmundot és a Manchester City-t is. Bátran kijelenthetjük, hogy a csapat remek szezonja nem lett volna ilyen fényes a Párizsban született támadó nélkül: a bajnokságban 15 gól mellett 11 gólpasszal is jelentkezett, míg a nemzetközi porondon hat alkalommal talált be. Teljesítménye elismeréseként a francia válogatottban is bemutatkozhatott, eddigi egyetlen találatát a nemzeti csapatban a hollandok ellen szerezte. A nyáron többek közt az Arsenal és a Real Madrid is szóba került Mbappé kapcsán, de végül visszaigazolt oda, ahol minden kezdődött: Párizsba. A PSG egyelőre egy évre szerezte meg, de kölcsönszerződésének lejártával 180 millió euró ellenében végleg leigazolhatja. Eddigi tíz mérkőzésén négy góllal, és ugyanennyi gólpasszal jelezte: nem egyszezonos csodáról van szó az ő esetében. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.