UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2017-10-25 15:38

VK-siker, csúcsbeállítással

Először diadalmaskodott a felnőtt Világ Kupa-sorozat döntőjében Péni István. Újdelhiben az UTE 20 éves sportolója már az alapszakaszban is nagyszerű, 628-as eredményt lőtt, a fináléban pedig egyetlen apró megingást eltekintve szinte hibátlanul versenyzett. 249.8 körös eredményével beállította az orosz Andrej Golovkov korosztályos világcsúcsát. Vasárnap a kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett versenyében áll újra lőállásba.

gy. sz. cs.Juniorvilágcsúcs-beállítással győzött az Újdelhiben zajló felnőtt Világ Kupa-döntőben, a férfi légpuskások 10 méteres számában az UTE 20 esztendős sportlövője, Péni István. Az idei szezonban legjobban teljesítő kilenc versenyző csatáját már az alapszakaszban is remekül kezdte az ifjúsági olimpiai bajnok, 628 körrel első helyen jutott a döntőbe. Ott azonban az  addigi magabiztos versenyzéséhez képest kissé megilletődötten kezdett, az első öt lövés után visszaesett a negyedik helyre. Ez azonban nem szegte kedvét, nagyon jó taktikai érzékről tett tanúbizonyságot, amikor nem hagyta elszaladni a mezőnyt, s már a következő ötös sorozattal visszatornázta magát az akkor még vezető szerb Sztefanovics mögé. Ekkor kezdődtek a páros lövések, amelyek ritkán látott izgalmakat hoztak, s Péni hamar az élre állt. Az ötödik szakaszban már nem is a szerb, hanem a közben második helyre feljött, fehérorosz Bubnovics támadásait kellett folyamatosan visszavernie. Az utolsó előtti, hatodik sorozatban remegett csak meg a keze, s váratlanul 9.6-ot lőtt. Ezzel visszacsúszott a második helyre, igaz, ő és fehérorosz riválisa is pontosan 229.3-mal állt. Az utolsó két lövésen múlt tehát, hogy a 20 éves magyar sportlövő megnyeri-e élete első felnőtt Világ Kupa-döntőjét. A küldetés sikerült, 10.5-ös és 10.0-es találatával a fehérorosz 10.3-a és 9.9-e ellenében mindössze három tizeddel, de nyerni tudott.

Péni István juniorvilágcsúcs-beállítással nyerte meg élete első felnőtt Világ Kupa-döntőjét
Péni István juniorvilágcsúcs-beállítással nyerte meg élete első felnőtt Világ Kupa-döntőjét
„Nagyon büszkék vagyunk Istók győzelmére, fiatal kora ellenére hihetetlen magabiztosságról és érettségről tett tanúbizonyságot a döntőben. Amit ma itt produkált, az a magyar sportlövészet egyik legszebb fejezete volt, de remélem, kilépve a juniorkorosztályból, ez a korábbiakhoz hasonlóan sikerszéria kezdete lesz” – nyilatkozta honlapunknak Sinka László a szövetség helyszínen tartózkodó főtitkára. Az időeltolódás miatt az itthoni kora reggeli, majd a délelőtti órákra eső alapszakaszt, majd a döntőt a szövetség utánpótlás-koordinátora, Joó Éva élőben követte, és lövésről lövésre drukkolt Péni Istvánnak, aki az év végén lép át hivatalosan a felnőttek mezőnyébe: „Már az alapszakasz eredménye is nagyszerű volt, de a döntő mindig különleges élmény. Mindenki nulláról indul, mindenki ideges, Istók mégis tökéletesen kezelte a szituációt, ráadásul ritka szoros volt a találkozó. Borzasztóan izgultam, de végig bíztam benne, mert tudom, milyen céltudatos, jó versenyző. Ezt most ismét bizonyította, azt hiszem, felnőttkarriert szebben kezdeni nem lehet, mint ilyen győzelemmel.” Az UTE 20 éves sportlövője azonban ezzel még nem mondta ki az utolsó szót, hiszen vasárnap újra lőállásba áll, ezúttal a kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett versenyében. Márpedig Péni István ezt a számot a bonyolultsága miatt mindegyik másnál jobban kedveli.

FELNŐTT VILÁG KUPA, ÚJDELHI (INDIA) Férfiak. 10 méteres légpuska: 1. Péni István 249.8, 2. Vitali Bubnovics (fehérorosz) 249.5, 3. Sidi Péter 228.5