UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2017-10-26 13:33

Gyorsan a teszttel!

A győri EYOF-on az esemény súlyának megfelelő doppingellenőrzés is várt a résztvevőkre, mert a felvilágosítással egyetemben a rendszeres és érdemi kontroll is szükséges az ifjabb korosztályokban is.

Jancsó Kornél Az idei év egyik kiemelkedő eseménye volt a győri Európai Ifjúsági Olimpiai fesztivál, amely – a kontinens ötkarikás bizottságának hatáskörében – olimpiai eseménynek minősült. Ennek megfelelően doppingellenőrzés is „dukált” neki. Mert a rendületlenül továbbvitt felvilágosítással egyetemben a rendszeres és érdemi kontroll is szükséges – nem csupán a felnőttek körében, az ifjabb korosztályokban is.

Dopping_2
Dopping_2
Érvekkel erősített a vázolt tételre dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője, aki ugyanakkor – a nemzeti doppingellenes szervezet feladatait ellátó testület első embereként – árnyalta is a képet: „Valóban a súlyának megfelelő volt az EYOF doppingellenőrzése. Kiterjedt programot vittünk végig Győrött, de már az esemény előtt is, a MOB megbízásából. A teljes hazai csapat szűrése megtörtént, méghozzá helyszíni kábítószer-ellenőrzéssel egybekötött kontrollvizsgálattal. – Nem bukkantunk pozitív eredményre, de a kábítószer-ellenőrzéskor előfordult, hogy azt tudtuk mondani: erre meg erre tessék nagyon-nagyon figyelni!” Ezt hogy kell érteni? – vetettük közbe. „Azt jelenti például, hogy a szűrővizsgálatokat érdemes elsősorban nevelési célzattal végezni. Hiszen itt versenyen kívüli ellenőrzésekről beszélünk, márpedig a kábítószerek használata kizárólag versenyen tiltott, vagyis nem doppingvétség, ha bármit kimutat az előzetes vizsgálat. Viszont arra nagyon megfelelőek az ilyen alkalmak, hogy felhívjuk a fiatalok figyelmét: az élsportolónak mindig fegyelmezetten kell viselkednie, akkor is, ha pihen, és akkor is, ha a szabadidejét tölti.” Volt gyanús eset? –folytattuk a „kikérdezést”.
Dopping_1
Dopping_1
„Mivel doppingvétségről nem volt szó, nem vizsgáltuk, hogy a szervezetbe passzív módon vagy aktív úton került-e be valamilyen stimuláló szer. Nevek helyett pedig csak annyit mondok, elsősorban kannabiszszármazékokról beszélünk, ezek használata az utánpótláskorúak körében előfordul Magyarországon is. A marihuánás cigaretta népszerű, de a fiatalok nem teljesítményfokozó céllal szívják, a használata általában nincs összefüggésben a sporttevékenységükkel.” Nem úgy, mint a doppingszerek, amelyek éppen a teljesítmények tiltott úton és módon való javítását, emelését szolgálják. Mondhatni: életkortól függetlenül. De vajon segít, segíthet-e a felvilágosítás? Tiszeker Ágnes szerint éppen ezzel a céllal tartják közösen a MOB-bal a különböző programokat, amelyeknek egészségnevelő szerepük van, figyelemfelkeltők, s hasznosak lehetnek a doppingolás visszaszorításában. A MACS-főnök szavaival élve: „sokkal inkább a megelőzésre építünk, a felvilágosítására helyezzük a hangsúlyt”. Arra is választ kaptunk, mitől más az EYOF-os doppingellenőrzés a felnőtt olimpiai kontrollhoz képest. „Maga a mintavétel pontosan úgy zajlik, mint a felnőtteknél, ebben nincs eltérés. Amiben van, az az, hogy az EYOF mégiscsak fesztivál, amelyen elsősorban nem vér-, hanem vizeletvételek történnek. Az ellenőrzéseink kifejezetten a versenyhez kötődtek, s elsősorban az érmeseket szűrtük. Szemben a nagy olimpiával, itt jóval kevesebb volt a levett minták száma is, mintegy nyolcvan tesztet hajtottunk végre összesen.” Mennyire „előzetese” az EYOF az ifjúsági olimpiának? – léptünk időben is közelebb a 2018-as csúcseseményhez, a 14–18 évesek argentínai világversenyéhez. „A kontinentális EYOF lépés a magasabb szint, maga az ifjúsági olimpia felé. Ez már a harmadik korosztályos olimpia lesz, amely nagyon is az előszobája nagyok ötkarikás játékának. Igen komoly versenyek ezek is, a doppingellenőrzés ugyanolyan átfogó jellegű, persze kisebb számú vér- és vizeletvizsgálattal, mint a hagyományos olimpián. Tehát ezer, maximum kétezer ellenőrzés várható Buenos Airesben.” Teszteket persze jövőre, az utazást megelőzően is végez a szervezet. „A pontos számokról még nem állapodtunk meg a MOB-bal, illetve a sportért felelős államtitkársággal, így még azt sem tudom, hány negatív eredmény kell ahhoz, hogy az ifjúsági olimpiára kvótát szerző fiatal valóban eljusson az eseményre. De hogy lesz előtte nemzeti keretszűrés, az egészen biztos. A WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség is arra ösztönöz bennünket, hogy minden egyes indulót alá kell vetni a szűrővizsgálatnak. A cél: ne fordulhasson elő, hogy útra keljen olyan sportoló is, aki még életében nem esett át doppingellenőrzésen, s csak a helyszínen derül ki, hogy pedig lett volna mit nézni rajta...”