UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Súlyemelés

2017-10-29 18:14

Búcsú, nagy szakítással

Elegánsabban nem is köszönhetett volna el Jung Beáta a 23 éven aluli súlyemelők korosztályától, mint ahogyan tette a magyaroknak néhány további értékes helyezést is hozó, albániai kontinensviadalon: Európa-bajnoki címet szerzett szakításban a 69 kilósok tizenegy indulót felvonultató mezőnyében.

Jancsó Kornél Jung Beáta utolsó éves U23-asként aratta sportági pályafutása eddigi legnagyobb sikerét az albániai Durresben. Amire persze vágyott is, de az előzmények éppenséggel nem azt jelezték előre, hogy egyéni legjobbjával lesz összetettben negyedik a lökésben erősebb riválisok mögött, ám valamennyit megelőzve a magas szintű technikai tudást igénylő szakításban. „Életem utolsó utánpótlás-világversenyén természetesen serkentett a bizonyítási vágy, de sok minden más is munkált bennem” – idézte vissza a sikernapot és az azt megelőző időszakot Beáta, aki kitért rá, hogy a kontinensviadal előtt több negatív élmény is érte.

Jung Beáta
Jung Beáta
„Tavaly edzőváltáson estem át, ami megviselt, beteg is voltam, aztán elkezdtem újra a régi edzőmmel dolgozni, de az Európa-bajnokságot megelőzően másfél hónapon át már egyedül készültem. Lelkileg megviseltek a történtek, ráadásul közben elvették a Gerevich-ösztöndíjamat is. A csalódások közepette a versenyek segítettek abban, hogy magamra találjak, fő tanulságként pedig ismét rájöttem, nagyon szeretem ezt csinálni, imádok súlyt emelni. Emellett visszatértem a CrossFithez is, ami segít az izomfejlesztésben, a két rokonterület remekül kiegészíti egymást. A láberősítéshez a súlyemelés kell, a CrossFit ugyanakkor minden más izomcsoportot fejleszt, használják például a gyorskorcsolyázók is.”

A CrossFit olyan edzésforma, amely az egész testet átmozgatja a lábujjtól kezdve egészen a nyakig. Különös súlyt fektet a lábakra és a hátra, hisz ezek a test legerősebb pontjai, ahol igazán lehetséges a terhelést maximalizálni. A CrossFit elsősorban annyiban tér el a testépítéstől, hogy itt az egyes testrészek nem külön napokon, hanem közvetlenül egymás után kapják a terhelést.

Jung Beáta azzal az elszánással utazott el az Eb-re, hogy kihozza magából a legjobbat, az utolsó korosztályos szereplésén meg akarta mutatni, hogy képes jó eredményre. És képes volt. Az első fogásnemben egyenesen parádézott, amikor a 93, majd a 96 után a 98 kilót is mosolyogva tartotta meg a feje fölött. „A versenydobogón már nem éreztem nyomást, lelkiekben is összeszedtem magam, ezért is mehetett jól az emelés. Felszabadultan szakítottam. Az is ösztönzött, hogy ígéretet kaptam: ha jól szerepelek az Eb-n, visszakaphatom az ösztöndíjamat, remélem, így is lesz.” És a jövő? „Most készülök tovább, reménykedem benne, hogy az Eb-arany után bekerülök az anaheimi felnőtt-világbajnokságra utazók közé is, és már ott bizonyíthatok megint. Ha nem, akkor marad a jövő év” – összegzett a Tiszaújvárosi SE érdi illetőségű Európa-bajnoka, aki tavaly novemberben a Budapesti Corvinus Egyetem gazdaságinformatikus hallgatójaként a mexikói főiskolás vb-n szakításezüstöt érdemelt ki. Egyéb korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.