UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2017-10-31 11:26

Versenyben a kontinenssel

A szövetségi kapitány, ifj. Balzsay Károly minősítése szerint Bernáth Attila ezüstje egyenesen gyönyörű, rajta kívül hárman a legjobb nyolc közé jutottak az ifjúsági ökölvívó Európa-bajnokságon, ahol a mieink jelentős előrelépésről tettek bizonyságot. A 17-18 évesek kontinensviadalának éremtáblázatán a hetedik helyen végzett a csapat.

Jancsó Kornél   Egy-két, vagy akár még több Európa-bajnoki érem reményében indult útnak a korosztályos magyar ifjúsági ökölvívó-válogatott a törökországi Antalyába, ahonnan végül egyetlen ezüsttel a tarsolyban tért vissza. A tízfős gárdától többet vártunk, ahogyan ők is maguktól, mégsem volt csalódott a kapitány, amikor „csakezüst” ügyben faggattuk a hazaérkezést követően. „Akár három érmünk is lehetett volna a látottak alapján, a srácok többet mutattak, mint vártam, jóllehet, ez sajnos éremben nem igazolódott vissza” – vont gyorsmérleget ifj. Balzsay Károly, majd részletezte is, hogy magyar szempontból milyen korosztályos Eb-n is vagyunk túl. „Tartom, hogy többre juthattunk volna, sok apró, balszerencsés mozzanaton múlott, hogy nem jött ki jobban a lépés Antalyában. A nagyszerűen teljesítő Bernáth Attila mellett a csapatból mások is remekül bokszoltak, Európa legjobbjaival felvettük a versenyt” – mondta a szakvezető, kiemelve, hogy „örményt, fehéroroszt, oroszt is vertünk”, vagyis a kontinens krémjéhez tartozó országok kiválóságainak is egyenrangú ellenfelei voltak a mieink.

A debreceniek 17 éves Eb-ezüstérmese, Bernáth Attila akció közben Forrás: dehir.hu
A debreceniek 17 éves Eb-ezüstérmese, Bernáth Attila akció közben Forrás: dehir.hu
„Óriásit léptünk előre, szoros meccseket tudtunk bokszolni még orosz versenyzőkkel is, például középsúlyban csak 3–2-es pontozással nyert Cservenka Róbert ellen a későbbi Európa-bajnok, 49 kilóban pedig, Bernáth Attila jóvoltából, egyet meg is tudtunk verni – hangoztatta a kapitány, majd hozzátette:– a srácoknak is elmondtam, hogy a jövő csapata az övék”. Összegzését pedig ekként zárta: „Ilyen gárdából bátrabban meríthetünk, egy-két fiatal bizonyosan kinövi magát, s felnőttként olyan eredménye lesz, amilyet szeretnénk”. Ami tény: az oroszok szerepeltek toronymagasan a legjobban a 17-18 esztendősek törökországi Európa-bajnokságán, nem kevesebb, mint nyolc érmet nyerve, öt arany, két ezüst és egy bronz megoszlásban. A tíz súlycsoport másik felének elsőségein öt ország osztozott: a házigazda Törökország (amely az egy arany mellett két ezüstöt és két bronzot tartott otthon), továbbá Ukrajna, Azerbajdzsán, Anglia és Grúzia. Az éremtáblázaton a hetedik helyen – holtversenyben Görögországgal – Magyarország következik Bernáth Attilának köszönhetően, s még további hét – összességében 15 – országnak jutott érem. Ez pedig, akárhogy nézzük is, nem fest rosszul, különösen annak fényében, hogy az idei, sorrendben 27. ifjúsági Európa-bajnokságon 33 ország bokszolói indultak, összesen 199-en, s jelentős többségük bizony érdemi eredmény nélkül volt kénytelen távozni. Egyéb korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.