UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Karate

2017-11-02 09:14

Bronzérem Teneriféről

A 20 éves Tamás Ferdinánd bronzérmet nyert a rekord indulói létszámot elért, spanyolországi korosztályos karate-világbajnokságon. A magyar csapatból további hárman szintén eljutottak a bronzmérkőzésig, ők végül ötödikek lettek. Közben beadtuk jelentkezésünket a 2022-es felnőtt-vb megrendezésére.

Jancsó Kornél Egymás után a második világbajnokságán érdemelt ki bronzérmet Tamás Ferdinánd, az MTK Budapest karatékája, aki az „ismétlést” a Tenerifén megrendezett korosztályos csúcseseményen valósította meg. A sportág felértékelődését, súlyának világméretű növekedését érzékletesen mutatja, hogy miután a 2020-as tokiói nyári olimpia műsorába került, már egy „sima” korosztályos vb-n is a felnőttekéhez hasonlatos, óriási mezőny mozdul meg. Santa Cruz de Tenerifében nem kevesebb mint 109 országból csaknem 1800 versenyző indult. Világméretű tülekedésről beszélhetünk, hiszen példa nélküli ennyire impozáns részvétel, mint amilyet a spanyol házigazdák megtapasztalhattak a 10. kadet, junior- és U21-es világbajnokságon.

Tamás Ferdinánd bronzérmet „rúgott össze” minden idők legnagyobb korosztályos világbajnokságán Forrás: Magyar Karate Szakszövetség
Tamás Ferdinánd bronzérmet „rúgott össze” minden idők legnagyobb korosztályos világbajnokságán Forrás: Magyar Karate Szakszövetség
A mennyiség mellett a minőség is garantált volt: hihetetlenül erős riválisok sereglettek össze valamennyi kategóriában, s a mieink mindegyike hamisítatlanul valós szűrőn ment keresztül a maga megméretésekor. Voltak, akik időnek előtte elvéreztek, azonban többen is ádázul meneteltek előre: ketten – Erdős Martin (U21, 75 kg) és Vugrinecz Attila (kadét, 70 kg) – kilencedikként végeztek, a helyezettek között zárt Fehér Péter (junior, 55 kg), aki például három győzelemmel jutott el a hetedik pozícióig, négyen pedig a bronzcsata jogát is kiharcolták, végül csupán egyiküknek sikerült dobogóra is állnia. Veresége nyomán egyformán ötödik lett a juniorok között az Eb-ezüstérmes Baranyi Zsófia (59 kg), a kadétek mezőnyében pedig Borbás Botond (52 kg) és Botos Botond (63 kg). A 67 kilogrammos Tamás Ferdinánd ugyanakkor ezúttal sem adta alább éremnél, s akárcsak két éve Dzsakartában, Tenerifén is a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Vagyis csupán két vetélytársat engedett maga elé a 65 főt felvonultató küzdelmi kategóriában a 20 éves versenyző, aki akár a tokiói olimpiai debütálásán is jelen lehet a magyar színek képviseletében. A mostani vb más szempontból is jelentős volt, amire dr. Mészáros János, a szövetség elnöke hívta fel a figyelmet. Hogy tudniillik rajtol a Buenos Aires-i kvalifikációs sorozat, amelynek legjobbjai indulhatnak a 2018-as ifjúsági olimpián. „Az ifjúsági és a nagy olimpia kvalifikációs rendszeréről a mostani rendkívüli kongresszusán határozott nemzetközi szövetségünk, a WKF” – számolt be a tatamin kívüli fontosabb fejleményekről is az elnök. Eldőlt, hogy két versenyen lehet ranglistapontokat gyűjteni, és eljutni Argentínába. A kadet-, junior- és U21-es korosztályos Európa-bajnokság lesz az egyik állomás Szocsiban február 2-4. között, a másik viadalnak pedig május 26-27.-én ad otthont Szófia. Hat súlycsoportban, kategóriánként nyolc karatés indulhat az ifjúsági olimpián: 24 fiú és 24 lány, összesen tehát 48. Mészáros János a végére hagyta, valódi csattanónak, hogy sportdiplomáciai tárgyalásokra is kihasználta a vb-t, ahol támogatókat gyűjtött a magyar kandidálás sikeréhez. Tenerifén nyújtotta be ugyanis jelentkezését Magyarország a 2022-es felnőtt-világbajnokságra. Döntés a 2018-as madridi vébén születik. Egyéb korosztályos hírek KARATÉBAN a sportági aloldalunkon.