UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2017-11-03 17:18

A jövő bajnokai

A jövő bajnokai tehetséggondozó program első nagy eseménye lesz szombaton az összrégiós döntő a Tüske-uszodában. A 11-14 éves korosztály miniversenyére a múlt és a jelen nagy bajnokai közül is sokan hivatalosak. A négy éve útjára bocsátott programot idén újragondolták, és némileg átalakították. Mostantól nemcsak a gyerekekre, de az edzőkre és a szülőkre is nagyobb figyelem irányul.

gy. sz. cs.A budapesti Tüske-uszodában múlt, jelen és jövő ad egymásnak randevút szombaton, A jövő bajnokai program összrégiós döntőjén. Wladár Sándor és Rózsa Norbert olimpiai bajnok olyan, jelenleg is aktív sportoló mentorok társaságában találkozik a legkisebbekkel, mint Gyurta Dániel, Verrasztó Dávid, Jakabos Zsuzsanna vagy Kozma Dominik. A szövetség utánpótlásprogramjának 11-14 éves résztvevői 100 méteres távokon versenyeznek valamennyi úszásnemben, a program végén pedig régiós 8x50 méteres gyorsváltóra kerül sor. A jövő bajnokai program négy évvel ezelőtt indult útjára azzal a céllal, hogy a nagy merítése révén minél több tehetséget fedezzenek fel az úszásban. Nyolc régió harminc-harminc gyereke került a programba, ám a kezdeti lelkesedés után tavaly kicsit megtört a lendület. Ezért nyáron újragondolták a tehetséggondozó akciót, és kicsit át is alakították. A korhatárt feljebb tolták, Budapestet pedig két részre osztva immáron kilenc régióból, négy korosztályban, mindegyikben négy-négy fiú, illetve leány került a programba. Így összesen 288-ra nőtt a résztvevő fiatalok száma. Változás azonban nemcsak ebben történt, de a szemléletben is.

Jakabos Zsuzsanna a tehetséggondozó program aktív mentora Forrás:gyoriuszose.hu
Jakabos Zsuzsanna a tehetséggondozó program aktív mentora Forrás:gyoriuszose.hu
− Korábban a gyerekekre hegyeztük ki a programot, most viszont az edzőket is szeretnénk aktívan bevonni − vázolta a program újdonságait Jancsik Árpád a szövetség utánpótlás-programjainak koordinátora. – Úgy gondoltuk, minél jobbak a trénerek, annál jobbak a versenyzők is. Nyolc különböző képzési csomagot állítottunk össze, és nem csak a klasszikus, már megszokott szakmai témákból. Tudjuk jól, hogy vidéken sok helyen nincs például tornaterem az uszoda közelében. Ezért olyan szárazföldi edzésprogramot állítottunk össze, amelyet helyhiány esetén bárhol le lehet vezényelni. De van programunk a helyes sportolói táplálkozásról is. A régióvezetők feladata megszervezni a szemináriumokat, és mostantól a gyerekek és az edzők mellett a szülők is a célközönséghez tartoznak. A szombati összrégiós döntőn részt vevő, valamennyi gyermek megkapja a felszerelését, majd miniversenyen vesz részt. Minden hónap első szombatján lesznek a közös régiós edzések, felmérő versenyeket viszont kizárólag a három nagy ciklus végén fogunk rendezni. A jövő bajnokai program idei nyitánya, a Tüske-uszodában szombaton sorra kerülő összrégiós verseny lesz. A második nagyszabású viadalt áprilisban a hagyományos, korosztályos Arany Üst Kupa nulladik napján rendezik Dunaújvárosban, a harmadikra pedig a fiatalok országos bajnokságán kerül sor. A hétvégi rendezvénynél vélhetően szerényebb külsőségek mellett, ám ugyanolyan lelkesedéssel. A programban résztvevő közel háromszáz gyermek között vélhetően egy sem akad, aki ne arról álmodozna, hogy egyszer maga is dobogóra állhasson. Akárcsak mentoraik, Gyurta Dániel, Verrasztó Dávid, Jakabos Zsuzsanna, Kozma Dominik és a többiek… Egyéb korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.