UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2017-11-04 18:22

Bajnokok randevúja

A budapesti Tüske-uszodában A jövő bajnokai program 280 fiatal úszója mérte össze tudását az összrégiós döntőben. A hangsúly azonban nem az eredményeken volt. A sportág sok jeles személyisége tette tiszteletét az eseményen, többen még a szövetség által szervezett önkéntes véradásban is részt vettek. Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke a köszöntőjében a minőségi munkára és a sport iránti alázatra hívta fel az ifjú bajnokaspiránsok figyelmét.

MunkatársunktólA négy évvel ezelőtt életre hívott A jövő bajnokai program hagyományos összrégiós döntőjét rendezték meg szombaton a budapesti Tüske-uszodában. Sokkal több volt ez ugyanakkor egyszerű versengésnél, hiszen a jövőt képviselő, mintegy 280 gyermek a sportág múltját és jelenét jelképező egykori és jelenlegi bajnokok társaságában úszta le különböző úszásnemekben a 100 méteres távot. A verseny végén a kilenc régióból érkezett 11-14 éves úszók 8x50-es régiós váltóban mérték össze tudásukat a mentoraik, vagyis a jelenlegi bajnokok buzdítása közepette. Kapás Boglárka, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Dávid, Bernek Péter, Kozma Dominik és Rasovszky Kristóf azonban nemcsak az utódok kedvéért érkezett az uszodába, de közülük és a szülők, valamint a sportvezetők közül is többen részt vettek a helyszínre szervezett, önkéntes véradásban. Ezen a napon kivételesen nem az eredmények voltak a legfontosabbak, de meg kell említeni, hogy a záró régiós viadalban mindenki a maga által megválasztott úszásnemben indulhatott, s végül a dél-alföldi csapat bizonyult a legjobbnak.

Kozma Dominik, Verrasztó Dávid, Wladár Sándor és Rasovszky Kristóf ( balról jobbra) az összrégiós döntőn Forrás: MÚSZ
Kozma Dominik, Verrasztó Dávid, Wladár Sándor és Rasovszky Kristóf ( balról jobbra) az összrégiós döntőn Forrás: MÚSZ
Az eseményt dr.Wladár Sándor, a szövetség elnöke a következő szavakkal nyitotta meg: „Tudnotok kell, hogy a tehetség szükséges, de nem elégséges feltétel a siker eléréséhez. Minőségi munka és a sport iránti alázat nélkül senki sem lehet bajnok. És persze nem is ritkán, jó adag szerencsére is szükség lehet. A tehetség sem örökkévaló adottság, munka nélkül elapad, mint a forrás. Tehát nap nap után dolgozni kell, és örülni a kis eredményeknek is.” Moszkva olimpiai bajnoka, a sportág jelenlegi vezetője azt is elmondta az egybegyűlt fiataloknak, hogy közülük lesznek olyanok, akik megvalósítják a legféltettebb álmaikat, de olyanok is, akik azt esetleg nem érik el. Azért kell tehát mindig úgy edzeniük, hogy mindent megtettek a siker érdekében, hogy később ne tehessenek szemrehányást maguknak. A versenyek szünetében A jövő bajnokai program résztvevői autogramot és közös fényképeket kértek (és kaptak) mentoraiktól, de a jelenlévő négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamástól is. Az eseményen egy másik vizes sportág, a kajak-kenu kiválóságai is részt vettek, az olimpiai ezüstérmes Kulifai Tamás és Tóth Dávid is örömmel válaszolt az érdeklődő gyerekek kérdéseire. A szombati rendezvény persze a tehetséggondozó program életében is ritka alkalom, hiszen alapvetően a legtehetségesebb 11-14 évesek nyomon követéséről szól. A résztvevő 280 gyermek ellenőrzött edzésprogramban, sportegészségügyi vizsgálatban, egyéni felszerelésben és táplálék-kiegészítőkben részesül, s a legjobbak végül az utánpótlás-válogatott keréekbe léphetnek át. S hogy mennyire sikeres a négy éve elindított program, arról az idei győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon lehetett megbizonyosodni. Az akció első generációs úszói összesen tizenhat érmet szereztek és az éremtáblázat harmadik helyén végeztek. Kis úszók, piciben Egyéb korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.