UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-11-05 15:05

Edit és a fiatalok

Sorsdöntő szezon vár a hazai sísportra, kis túlzással ugyanis egyetlen versenyzőn, az alpesi szakágban minden idők legjobb magyar olimpiai eredményét elért Miklós Editen múlik a sportág jövője. Az utánpótlás szállítja ugyan az eredményeket, de hogy a jelenlegi fejlődési ütem tartható-e, az nagyban az alpesi síző hölgy pjongcsangi téli olimpiai teljesítményétől függhet. Korosztályos síkörkép – szezonkezdet előtt.

Majer Dániel Kevesebb mint száz nap, és megkezdődik a XXIII. téli olimpia a dél-koreai Pjongcsangban, a MOB várakozásai szerint hozzávetőleg 15 magyar sportoló részvételével. A legnagyobb sikereket a rövid pályás gyorskorcsolyázóktól várják, de nem szabad megfeledkeznünk a téli ötkarikás játékok legnépszerűbb szakágáról, az alpesi sízésről sem, amelyben mostanáig két női és egy férfi kvótát szereztek a sportolók. S hogy mindez miért fontos az utánpótlás szemszögéből? Mert az olimpiai szereplésen, jobban mondva a sérüléséből mostanra teljesen felépült Miklós Editen múlik minden – legalábbis Stark Márton, az alpesi szakág szövetségi kapitánya szerint.

A szezon utánpótlás szempontból talán legfontosabb sízője, Miklós Edit Forrás: vhegy.com
A szezon utánpótlás szempontból talán legfontosabb sízője, Miklós Edit Forrás: vhegy.com
„Amennyiben Edit eléri mindannyiunk álmát, az olimpiai dobogót, akkor a sportág hazai helyzete nagyot javulhat, ha viszont nem, akkor félő, hogy nehezebb időszak következik az utánpótlásban is” – érzékelteti a téli olimpia sajátos jelentőségét a kapitány. Miklós Edit felkészítése és versenyeztetése forintban mérve súlyos tízmilliókba kerül a hazai szövetségnek, amely a nemzetközitől (FIS) erre az évre még kevesebb támogatást kap. A tavaly nyáron elfogadott változás szerint, a világkupapontot adó versenyek számától függően elosztott összeg már a tavaly téli szezonra is a töredékére, 380 ezer svájci frankról 80 ezerre csökkent, mostanra pedig az első évben megítélt, 150 ezer frankos kompenzációt sem kapja már meg a szövetség. Így aztán az állam és néhány szponzor finanszírozza a hazai sísportot, ami az öt szakág sokszínűsége és eltérő felkészülési igényei, valamint versenyzési körülményei miatt nem kis feladat. Hogy jó hírrel is szolgáljunk, a serdülő és az ifjúsági programok továbbra is futnak, s a fiatalok a legutóbbi szezonban remek eredményeket értek el. Ráadásul a szövetség a megfelelő utánpótlásháttér megteremtésére egy harmadik, még kisebbeknek szóló programot is indított, egyelőre kísérleti jelleggel, két versenyzővel. Jó irányba halad az utánpótlás-nevelés, és azt mi sem jelzi jobban, hogy 2014-ben, Szocsiban egyetlen férfiversenyző indulhatott a téli játékokon, ő is csak az országkvóta jogán. Ezzel szemben jelenleg öt magyar férfisíző áll olimpiai indulási jogot érő ranglistahelyen, köztük a tavalyi ifjúsági olimpián szlalomban hetedik Szőllős Barnabás (19) és testvére, Benjámin (21), míg a lányok között Miklós Edit mellett a már kvótával büszkélkedő Archam Chiarát (18) is ott találjuk. „Elnézve a mostani ifiket és serdülőket, nyugodtan mondhatom, ők csak a kezdet, a továbbiakban még sok remek versenyzővel találkozhatunk. Biztató, amit látok” – mondja Stark. Ezzel együtt az eddig meglévő kettősség továbbra is jellemzi a sportág utánpótlását, nevezetesen ki a programban, ki azon kívül készül, a klubokban pedig sokszor nem a szövetségéhez hasonló szintű munka folyik. „Ez a probléma továbbra is fennáll, még mindig mindenki minden ellen harcol. De még így is szembetűnő a fejlődés. Az elmúlt két év számai alátámasztják, hogy így vagy úgy, de előre halad az alpesi sízés” – így a kapitány. A Miklós Edit szereplésétől függő jövőbeni támogatáson túl a téli olimpia nem sokban befolyásolja a serdülők és az ifjúságiak szezonját, csupán az utóbbiak világbajnokságát rendezik meg valamivel előbb, január végén. A serdülőválogatott szokás szerint a kiemelt versenyeken, az ifjúsági pedig már a FIS viadalain indul.
A 18 éves Vörös Virágra is érdemes lesz odafigyelni, hiszen akár téli olimpiai résztvevő is lehet Forrás: robinzinnert.de
A 18 éves Vörös Virágra is érdemes lesz odafigyelni, hiszen akár téli olimpiai résztvevő is lehet Forrás: robinzinnert.de
A rivaldafényben az alpesi sízők állnak, de ne feledkezzünk meg a többi szakágról sem. Az északi szekcióban generációváltás lesz az olimpiai után, de Pjongcsangba még a rutinos versenyzők igyekeznek kvalifikálni magukat. Közülük a kiöregedőnek még, viszont fiatalnak már nem nevezhető Kónya Ádám (25) szerzett eddig jogot az indulásra. Noha az alpesiekkel ellentétben itt a fiatalok még nincsenek tűzközelben, a hazai szövetség versenyeket és edzőtáborokat magukba foglaló programokkal igyekszik egyengetni az utánpótlás útját. A junior biatlonosok például a nemzetközi szövetség által szervezett, három versenyből álló IBU-kupában indulnak, valamint részt vesznek a junior Európa- és világbajnokságon is. Síugrásban elsősorban a súlyos sérüléséből felépült, mindössze 18 éves Vörös Virágra kell figyelni. A még ifjúsági korú, de már a felnőttek között is versenyző Virág a múlt szezonban megszerezte az olimpiai részvételhez szükséges kontinentális kupapontokat, kvótája azonban még nincs. Hogy eljut-e Pjongcsangba, az a soron következő versenyektől és a ranglistahelyezésétől függ, a részvétele januárban dől el. További korosztályos hírek SÍSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.