UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2017-11-07 13:17

Fejben felnőve

A szombathelyi Vörsas-kupa felnőtt-ranglistaversenyen a 16 éves Juhász Patrik nagy meglepetésre a második helyen végzett. Az ifjúsági Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett asztaliteniszező szeptember óta az osztrák bajnokságban, felnőttek között játszik. Budapesten jár iskolába, de a szülei Wiener Neudorfban laknak, ezért sok időt tölt utazással. A sikeréhez az is hozzájárult, hogy az elmúlt egy hónapot a családjával tölthette, s fejben is sok dolgot helyére tett.

Gy. Szabó Csilla − Utanpotlassport.huNagy meglepetést okozott a Szombathelyen megrendezett Vörsas-kupán a 16 esztendős Juhász Patrik a felnőtt férfiak között elért döntőjével. S bár a ranglistaverseny fináléjában végül alulmaradt Szita Mártonnal szemben, az addig vezető úton azért szerzett néhány értékes skalpot. Többek között a sokszoros bajnok Fazekas Péterét és a felnőttválogatott Kosiba Dánielét. S bár a tényekhez hozzátartozik, hogy a válogatott legjobbjai nem vettek részt a szombathelyi viadalon, a fiatal játékos fényes sikerét ez nem halványítja. Ráadásul idén ért el már nagy eredményt: az ifjúsági Európa-bajnokságon párosban bronzérmet szerzett. Bár a KSI és a BVSC-Zugló korábbi játékosa már a tavalyi idény végén az osztrák Wiener Neudorf csapatába igazolt, csak szeptemberben kezdett el a bajnokságban is játszani. S mivel a határ túloldalán már felnőttek között versenyez, a mostani kiugró eredményéhez szerinte ez is nagyban hozzájárult: „Az osztrák első osztályban rendszeresen találkozom topjátékosokkal s már vertem is meg néhány komoly ellenfelet. Ezért Szombathelyen egyáltalán nem ijedtem meg a felnőttektől. Ugyanúgy tekintettem ezekre a meccsekre, mint bármelyik másikra, megpróbáltam a saját játékomat játszani, ami szerencsére sikerült. Ez még korántsem jelenti azt, hogy kész játékos lettem. Most éppen azon dolgozom, hogy a felnőttek stílusát és mentalitását minél előbb teljes egészében el tudjam sajátítani.”

Juhász Patrik úgy érzi, fejben sok mindent a helyére rakott
Juhász Patrik úgy érzi, fejben sok mindent a helyére rakott
Patrik fiatal kora ellenére hozzászokott a kétlaki élethez, hiszen a szülei már régóta Ausztriában élnek, édesapja a jelenlegi osztrák klubjának az edzője. A játékos ugyanakkor Budapesten jár iskolába, és a nagymamájával él. Bár az edzések és a tanulás mellett soha nem volt túl sok ideje a családi életre, a szülei és az öccse nagyon hiányzik neki. De most végre teljes hónapot töltöttek együtt Wiener Neudorfban, ami szerinte a sikerében is közrejátszott. „Tavaly alig láttam őket, ezért most nagyon jól esett velük lenni. Végre játszhattam a tesómmal is úgy, mint régen. A rövid időben is feltöltődtem, új lendületet kaptam. Az utóbbi időben sok mindent átrendeztem fejben, mentálisan nagyon megerősödtem. Fizikálisan ugyanakkor szép lassan és folyamatosan fejlődöm. Egyébként az ifik között sem tudtam könnyen nyerni, hiszen ezen a szinten már minden meccs nehéz. Ráadásul a felnőttmeccseim után néha nagyon fáradtan kellett fiatalok ellen asztalhoz állnom. Szerencsére, utóbbiaktól lassabban jönnek a labdák, amelyek minőségileg gyengébbek, és persze fizikálisan is nagy a különbség a korosztályok között. Úgyhogy hoztam a kötelező meccseimet”− mondta a Vörsas-kupa kapcsán, ahol úgy látta, mindenkit meglepett a játékával. Csak önmagát nem, mert ő pontosan tudta, mennyit fejlődött az utóbbi időben Ausztriában. Ennek ellenére nagyon nagy tisztelettel beszélt korábbi edzőiről, mint például az egyik legelsőről, a KSI-s Pázsy Ferencről. A BVSC-Zuglóban ugyan csak fél évet töltött az osztrák igazolás előtt, de a Jakab János, Lipovits Gyula, Tokaji Sándor és Marsi Márton alkotta szakmai stábnak is sokat köszönhet. Szerinte mindenki hozzátett egy picit ahhoz, amit most tud. Az élet persze a szombathelyi bravúr után is megy tovább. És az ingázás is folytatódik. Patrik ugyan magántanuló, így csak vizsgáznia kellene bejárnia, azért próbál minél több dolgozatíráson ott lenni, hogy ne maradjon le nagyon a társaitól. Nehéz élet ez, de szereti csinálni. Pillanatnyilag az asztalitenisz körül forognak a gondolatai. Az ifjúsági és a felnőttkarrier közötti átjárás nehézségeivel foglalkozik leginkább, amikor éppen nem edz vagy tanul. Ezen a valóban rögös úton igen nagy lépést tett most. Az első felnőttdöntője pedig azt mutatja: talán nem is lesz olyan nehéz a nagyok között is megtalálnia a helyét. További korosztályos hírek ASZTALITENISZBEN a sportági aloldalunkon.