UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2017-11-08 09:02

Center a vízben

A Szentesi Vízilabda Klub OB I-es felnőttcsapatában a Honvéd elleni mérkőzésen mutatkozott be Dömsödi Dalma. A serdülőcsapat 14 éves centere a magyar vízilabda-utánpótlás egyik legnagyobb tehetsége edzői szerint. S bár a mérkőzéseken egyáltalán nincs könnyű dolga, úgy érzi a felnőttek azonnal befogadták.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.huA női OB I-es vízilabda-bajnokság második fordulójában a Szentes a Honvéd csapatát fogadta. Az izgalmak nélküli mérkőzésen 17–6-ra nyertek a hazaiak, a házigazdák 8-asa, Dömsödi Dalma számára mégis örökre emlékezetes marad a találkozó. Merthogy az volt élete első felnőtt mérkőzése – tizennégy évesen…  „A magyar vízilabdának pillanatnyilag ő az egyik legnagyobb tehetsége. Pici kora óta ismerem, amióta labda van a kezében, az én játékosom. Kiugró képessége azonban csak az egyik erénye. Amellett alázatos, példaértékű hozzáállású játékos is. Igazi sportcsaládból származik, így minden támogatást megkap a szüleitől. Az idén nyáron a nála három évvel idősebb ifikkel lett bronzérmes az Európa-bajnokságon. Ritkán fordul elő ilyesmi a mi sportágunkban, de ez is azt bizonyítja, nagy jövő előtt áll” – jellemzi Dömsödi Dalmát a Szentesi Vízilabda Klub gyermekcsapatának edzője, Győri Eszter, aki a korosztályos leányválogatott mestereként is nyomon követheti tanítványa bontakozó karrierjét.

Dömsödi Dalma (szemben) nem csak a legfiatalabb, de centerként azonnal a legforróbb helyzetekbe került a szentesi felnőttcsapatban Forrás: Szentesi VK
Dömsödi Dalma (szemben) nem csak a legfiatalabb, de centerként azonnal a legforróbb helyzetekbe került a szentesi felnőttcsapatban Forrás: Szentesi VK
Tizennégy évesen felnőtt csapatban edzeni és játszani, embert próbáló feladat. A szentesi kislányon azonban egyáltalán nem látszik az elfogódottság. A rá jellemző vidámsággal gyakorol korabeli csapattársaival a délutáni edzésen, majd ugyanilyen természetességgel ugrik medencébe a felnőttek között is. És közben mosolyog. De miért is ne tenné? Azt csinálja, amit szeret. Vízilabdázik. „Nagyon örültem a lehetőségnek, amikor a felnőttcsapat vezetőedzője meghívott hozzájuk edzésre. A nagyok között szerepelni igazi kihívás, de ha valaki eredményeket akar elérni, akkor annak komolyan kell edzenie és vállalnia az ezzel járó nehézségeket. A nagy korkülönbség ellenére úgy érzem, befogadtak, mindenki nagyon rendes velem” – mesél első felnőttek között szerzett benyomásairól Dalma. A mérkőzések persze nem hasonlíthatók a tréningekhez. A fiatal pólós ugyanis centerposzton játszik, ahol nemcsak az ügyesség és a tehetség, hanem a fizikum is számít. „Bevallom, az eddigi találkozókon nagyon kellett küzdenem. Itt nem akkor állok ám be centerbe, amikor én akarok. Van, hogy sikerül, van, hogy nem. De majd belejövök. Egészen más a ritmus, sokkal pörgősebb, mint nálunk a gyerek- vagy a serdülőmezőnyben. De ők, ugye, már profik, fel kell nőni hozzájuk. Szerencsére van még időm.” Dömsödi Dalma korai OB I-es bemutatkozása ellenére óvatosan nyilatkozik a céljairól. S bár bevallja, hogy egyszer mindenképpen olimpián szeretne a válogatott tagja lenni, nem hiszi, hogy a következő játékokra már meghívót kapna. Inkább a 2024-es szereplésben gondolkodik. „Szerintem hét év múlva már beférhetek a csapatba. A nyáron megtapasztalhattam, milyen is sikeres válogatottban játszani. Az ifjúsági Európa-bajnokság hatalmas élményként marad meg bennem. Szenzációs csapatszellemben törtünk előre, csak az érem lebegett a szemünk előtt, semmi más. És sikerült! A bronzmeccsen mindent kiadtam magamból, remélem segíteni tudtam a csapatnak a játékommal. Nagyon hálás vagyok Faragó Tamásnak és Petőváry Zsoltnak, hogy kislányként bizalmat szavaztak nekem. Hasonló sikert szeretnék egyszer az olimpián is átélni.” Ám a szentesi center a hétköznapokban most még nem olimpiai vagy világbajnoki címekről álmodozik. Motivációját sokkal egyszerűbb dolgokból meríti. „Imádok gólt lőni! Meg ötméterest kiprovokálni. Vagyis mindent, amivel a csapatom hasznára lehetek.” További korosztályos híreink VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.