UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2017-11-08 19:40

Háromfrontos küzdelem

Három korosztályos jégkorong-válogatott is Négy Nemzet-tornán vesz részt csütörtöktől szombatig. Az U20-asok Szlovéniában, az U18-asok Kaposváron, az U16-osok pedig Ausztriában játszanak, a két idősebb korosztály viadala ráadásul fontos állomása a világbajnoki felkészülésnek.

B. V − utanpotlassport.huA klubidény már hónapokkal ezelőtt elkezdődött az utánpótláskorú jégkorongozóknak, az első komolyabb válogatott megméretésre azonban egészen novemberig kellett várni. Szerdától, illetve csütörtöktől azonban már tényleg beindul a nagyüzem, hiszen három korosztályban is a világbajnoki felkészülést segítő Négy Nemzet-tornán vesznek részt a válogatottak.

Vértes Nátán kulcsjátékosa lehet decemberben az U20-as válogatottnak Forrás: MJSZ
Vértes Nátán kulcsjátékosa lehet decemberben az U20-as válogatottnak Forrás: MJSZ
Talán az U20-as válogatott van a legnehezebb helyzetben, hiszen már alig van hátra egy hónap a decemberi korosztályos világbajnokságig. Arról nem is beszélve, hogy a hazai divízió I/B-csoportos vb megnyerése után az idén már a divízió 1/A-ban szerepel a társaság. A szlovéniai Négy Nemzet-tornán a házigazdák mellett a franciákkal és az olaszokkal csapnak össze a mieink. Az együttes másodedzője, Kiss Dávid a szövetség honlapján beszélt a válogatott céljairól a viadalon: „A divízió I/A szintjéhez mérten kerestünk játékosokat. Nem mindenki tud ugyanabban a szerepben játszani a válogatottban, mint a klubcsapatában, ezért fordulhat elő, hogy jó játékosok esnek ki a keretből. A korongbiztonság és a korcsolyatudás volt a legfőbb dolog, amit néztünk, hiszen meg kell tartanunk a korongot, illetve a támadó és a védekező harmadokban a korcsolyázásra és a lefordulásra nagy szükség lesz. A szlovéniai torna jó erőfelmérő lesz a srácoknak, nekünk pedig jó lehetőség, hogy megnézzük őket, továbbá elkezdjük a speciális játékelemek alkalmazását.”

Az U20-as válogatott kerete: Kapusok: Szeles Martin (Fehérvár), Tóth Balázs (Linz, Ausztria) Védők: Bukor Rajmund (Vasas) Fejes Nándor (MAC Budapest), Kiss Roland (UTE), Pokornyi Dávid (UTE), Sándor Flórián (Fehérvár), Sarcia Antonio (MAC Budapest), Szabó Bence (Fehérvár),  Vas Márk (Fehérvár) Csatárok: Császár Hunor (Fehérvár), Kiss Patrik (Fehérvár), Kreisz Brúnó (KalPa, Finnország), Madácsi Benedek (Fehérvár), Majoross Barnabás (MAC Budapest), Mihály Ákos (Fehérvár), Molnár Dávid (MAC Budapest), Péter Andor (Fehérvár), Révész Marcell (Zürich, Svájc), Szalma Zsolt (UTE), Szita Donát (Fehérvár), Tóth Gergely (MAC Budapest), Vértes Nátán (Fehérvár)

Az U18-as együttes Kaposváron szerepel szintén a Négy Nemzet-torna elnevezésű viadalon. A csapat kedden utazott a helyszínre, ahol az olaszokkal, az osztrákokkal és szlovénokkal is összecsap. Fontos állomás a felkészülésben a magyarországi torna, a csapat játszik még Kanadában is nemzetközi megméretésen, de a főverseny, az odesszai világbajnokság csak áprilisban lesz.
Glen Williamson olyan játékosokra is számít, akik eddig kevesebb lehetőség kaptak Forrás: icehockey.hu
Glen Williamson olyan játékosokra is számít, akik eddig kevesebb lehetőség kaptak Forrás: icehockey.hu
Glen Williamson szerda este hirdetett keretet a kaposvári tornára, amelyben három kapus, hat védő és tizenhárom csatár szerepel. Összesen hét magyar csapat ad játékost a keretbe, ezen kívül hat légiós is van, ketten Finnországból térnek haza, egy-egy játékos pedig Kanadából, Svájcból, Szlovákiából és Ausztriából érkezik. A válogatott másodedzője, Tokaji Viktor a következőképpen fogalmazta meg elvárásait a versennyel kapcsolatban: „Sok szempontot figyelembe vettünk a keret kialakításakor, főleg, hogy összességében hogyan tudnak együtt dolgozni a fiatalok. Több játékost szerettünk volna megnézni, olyanokat is, akiket eddig kevesebbet láttunk. Egy keret van, nincs külön tizenhét éven aluli korosztály, több figyelem jut így mindenkire, jó erőfelmérő lesz ez nekünk és a fiúknak is, hogy kire számíthatunk a kanadai tornán, valamint tavasszal a világbajnokságon.”

Az U18-as válogatott bő kerete: Kapusok: Gönczi Lajos (Debreceni Hoki Klub), Horváth Dominik (Fehérvár), Márkus Levente (UTE) Védők: Ambrus Ervin (Győr), Falus Ádám (Zürich, Svájc), Fekete Botond (UTE), Galántai Richárd (MAC Budapest), Hajdú Botond (Fehérvár), Horváth Milán (Fehérvár), Jarács Roland (MAC Budapest), Seregély Máté (OHA, Kanada), Szécsi Patrik (KMH) Csatárok: Almási Márk (Fehérvár), Bogesic Vedran (MAC Budapest), Farkas Márton (TUTO, Finnország), Horváth László (Győr), Kemény Patrik (Győr), Kovács Alex (Fehérvár), Lövei Dávid (DVTK), Mesterházy Bálnt (Okanagan HC, Ausztria), Páterka Bence (UTE), Rácz Kristóf (Debreceni Hoki Klub), Sárdi Máté (Dukla Trencin, Szlovákia), Szolga Bertalan (HJK, Finnország), Zsigmond Áron (UTE)

Az U16-os válogatottnak januárban rendezik az év legrangosabb viadalát, a kanadai nemzetközi tornát. Azelőtt azonban még számos erőpróba áll a játékosok előtt, például csütörtöktől az ausztriai Négy Nemzet-torna St. Pöltenben, ahol csütörtökön a szlovénokkal, pénteken az olaszokkal, szombaton pedig a házigazda osztrákokkal találkozik a magyar csapat. Svasznek Bence a válogatott szövetségi edzője a jegkorongszovetseg.hu-nak nyilatkozott az utazás előtt: „A korosztály főversenye az év végi, kanadai torna lesz, erre igyekszünk megtalálni a legjobb összeállítást. Az ausztriai torna ennek egyik állomása, amelyen három nemzetközi meccset is játszunk. Ez sokkal erősebb viadal lesz, mint az előző, prágai volt. Az edzéseken elsősorban a srácok karakterére vagyunk kíváncsiak, ki mennyire keményen dolgozik, hogyan segít a csapattársának, mennyire önfeláldozó, ki ér oda elsőnek a korongra. Aki most nem kerül be a keretbe, annak sem veszik el a lehetőség, hogy részt vegyen a kanadai tornán, hiszen decemberben lesz még egy összetartásunk, ott ugyanúgy lehet bizonyítani.”

Az U16-os válogatott bő kerete: Kapusok: Aldahduh Márk (KooKoo, Finnország), Monostori Tamás (UTE), Ollári Zsombor (Bäcken HC, Svédország) Védők: Bulcsu Levente (UTE), Dolbmayer Dominik (Fehérvár), Jakabfy Sámuel (Győr), Mayer Martin (MAC Budapest), Nemes Domonkos (UTE), Ortenszky Tamás (Biel-Bienne (Svájc), Tornyai Mátyás (MAC Budapest), Ujj Zalán (DVTK) Csatárok: Banga Nándor (UTE), Barna Dávid (Dunaújvárosi Acélbikák), Csollák Márkó (MAC Budapest), Galajda Zsombor (DVTK), Hódi Krisztián (Pesterzsébeti Farkasok), Horváth Pál (Győr), Keresztes Levente (MAC Budapest), Molnár Bálint (MAC Budapest), Németh Kristóf (Fehérvár), Schlekmann Márk (MAC Budapest), Szalmás Bence (MAC Budapest)

Péntektől vasárnapig Budapesten is rendeznek Négy Nemzet-tornát, méghozzá a felnőtteknek. Jarmo Tolvanen csapatában négy fiatal játékos is bizonyíthat: Erdély Csanád (21), Garát Zsombor (20), Stipsicz Bence (20) és Terbócs István (21). További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.