UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-11-10 19:13

Elherdált előny

Bár két góllal is vezetett, végül 2-2-es döntetlent játszott U21-es labdarúgó-válogatottunk a svédekkel. Michael Boris együttese ugyan a mérkőzés nagy részében ellenfele fölé nőtt, a második félidőben kiengedte kezéből az irányítást, így két rendkívül fontos pontot vesztett el az Európa-bajnoki selejtezősorozatban.

Leiner Soma - utanpotlassport.huAz Európa-bajnoki selejtezősorozat eddigi legnehezebb mérkőzése várt U21-es labdarúgó-válogottunkra szerdán a Szusza Ferenc Stadionban. Michael Boris együttese a veretlen svédeket fogadta, a vendégek két győzelem mellett egy döntetlennel álltak a tabellán. A mieink sem szenvedtek még vereséget, a máltaiak elleni hazai sikert a törökök elleni, isztambuli döntetlen követte októberben. A lelátón a frissen kinevezett kapitány, George Leekens is helyet foglalt, többek között Nikolics Nemanja és Thomas Doll is a helyszínen tekintette meg az összecsapást. A svédek kezdőjében ott volt az Újpesten kölcsönben szereplő Anton Salétros, neki biztosan nem szolgáltatott újdonságot a Szusza Ferenc Stadion. A magyar együttesben először jutott szóhoz a kvalifikáció során Sallói Dániel, Hegedűs János és Kleisz Márk.

Két gyors góllal került előnybe U21-es válogatottunk a svédek ellen Fotó: mlsz.hu
Két gyors góllal került előnybe U21-es válogatottunk a svédek ellen Fotó: mlsz.hu
Az első pecek kiegyenlített játékot hoztak, igazán komoly esély azonban a svédek előtt adódott, Brorsson találta telibe a felső lécet Salétros szögletét követően. Negyedóra játék után viszont derült égből villámcsapásként  jött a magyar gól: Szoboszlai futott el a baloldalon, Sallói elé tálalt, aki rosszul találta el a labdát, de így adott asszisztot Bíró Bencének (1–0). Még fel sem ocsúdtak a döbbenetből a vendégek, már kettő volt a mieink előnye: Gazdag és Bíró játszott össze gyönyörűen a jobbszélen, utóbbi higgadtan fejezte be az akciót (2–0). A gyors egymásutánban érkezett találatokat követően visszaállt a magyar csapat, magabiztosan tartotta előnyét. Michael Boris együttese élesebben játszott ellenfelénél, Gazdag Dániel közel járt a harmadik gólhoz is, de bő harminc méterről leadott lövése centikkel elkerülte Dahlberg kapuját. Pár perccel később Demjénnek kellett védenie, Wahlqvist bombáját tolta szögletre az MTK hálóőre. Amikor már úgy tűnt, magabiztos előnnyel vonulhatnak szünetre a mieink, jött a vendégek szépítő találata: Nilsson passzát Engvall értékesítette közelről (2–1). Kár volt a védelmi kihagyásért, kis híján tökéletes félidőt zárt U21-es válogatottunk.
Bíró Bence (j) a mesterhármashoz is közel járt a második félidőben Fotó: mlsz.hu
Bíró Bence (j) a mesterhármashoz is közel járt a második félidőben Fotó: mlsz.hu
A fordulást követően a vendégek kezdtek aktívabban, Engvall kétszer is veszélyeztetett, azonban Demjénnek csak a második alkalommal kellett hárítania. Pár perc elteltével azonban visszavette az irányítást a magyar együttes, különösképp Szoboszlai villogott a sárga mezesek között. Ahogy közeledtünk a hajrához, egyre inkább domináltak a svédek, Michael Boris pedig a formációváltás mellett döntött, az ellenfél szélső védőinek felfutásait igyekezett meggátolni a 3–4–3-as felállással. Az új rendszer azonban nem aratott osztatlan sikert a játékosok közt, Szoboszlai Dominik jól hallhatóan jelezte is a kispad felé, hogy „maradjunk az eddigi felállásnál, az sokkal jobb volt”. A svéd nyomás ellenére megvolt a mieinknek az esélye, hogy eldöntsék a mérkőzést. Szalai támadta le az ellenfél kapusát, és labdát is szerzett, de éles szögből csak a kapufát találta el. Néhány perccel később kis híján mesterhármast ért el Bíró Bence, de ziccerét hárította Dahlberg. Érezhető volt, hogy a kihagyott helyzetek még megbosszulhatják magukat... A vendégek nyomása ugyanis nem enyhült, egyre többet zajlott a játék magyar tizenhatos környékén. A nyomás öt perccel a rendes játékidő letelte előtt ért góllá, a büntetőterületen pattogó labdát a csereként beállt Jordan Larsson vágta a léc alá (2–2). A gól után megélénkült a mieink támadójátéka, de sem Gazdag, sem Szalai nem tudta eldönteni a mérkőzést, így maradt a döntetlen. A játék képe alapján csalódást keltő a végeredmény, hiszen válogatottunk uralta a találkozó nagy részét, ám a második félidőben kiengedte kezéből az irányítást.

U21-ES EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ MAGYARORSZÁG–SVÉDORSZÁG 2–2 (2–1) Budapest, Szusza Ferenc Stadion V.: Jaccottet (svájci) Magyarország: Demjén – Lenzsér (Pávkovics 28.), Hegedűs, Tóth B. – Szivacski, Gazdag, Kleisz, Szalai – Szoboszlai – Sallói (Korozmán 75.), Bíró (Kundrák 85.). Szövetségi kapitány: Michael Boris Svédország: Dahlberg – Wahlqvist, Dagerstal, Brorsson, Andersson – Rakip, Ssewankambo, Salétros, Hallberg (Ingelsson 62.) – Nilsson (Larsson 82.), Engvall (Asoro 88.). Szövetségi kapitány: Roland Nilsson Gól: Bíró (16., 18.), ill. Engvall (44.), Larsson (85.)

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.