UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2017-11-10 20:16

Pontszerzés a nyitányon

Két magyar cselgáncsozó is pontszerző helyen végzett a Podgoricában zajló U23-as Európa-bajnokság nyitónapján. Az ifjúsági korú Özbas Szofi nála négy-hat évvel idősebbek ellen küzdve szerezte meg az ötödik helyet.

L. G. – utanpotlassport.hu Öt magyar versenyző szereplésével kezdődött meg Podgoricában az U23-as cselgáncs Európa-bajnokság. A nyitónapon két pontszerző helyezést könyvelhetett el a küldöttség, mindegyiket a nők 57 kg-os súlycsoportjában sikerült elérni.

Özbas Szofi 2
Özbas Szofi 2
A legjobban az ifjúsági korú, mindössze 16 éves Özbas Szofi szerepelt. A ceglédiek reménysége saját korosztályában három világversenyen is dobogóra állhatott az idén: az Eb-t megnyerte, az EYOF-on és a világbajnokságon pedig bronzérmes lett. Most megmutatta, hogy nem esik kétségbe akkor sem, ha rutinosabb versenyzők ellen kell helytállnia. Szofi a nála hat évvel idősebb olasz Giulia Caggiano ellen hosszabbításban győzött, miután ellenfele begyűjtötte a harmadik, leléptetés érő intését. Azt követően újabb olasz következett, a szintén 22 éves Miriam Boi visszavágott honfitársa legyőzéséért a negyeddöntőben. A magyar versenyző így a vigaszágra került, ahol ismét aranyponttal bizonyult jobbnak a 20 éves orosz Jelena Jurkinánál, ennek köszönhetően a bronzéremért küzdhetett. A harmadik helyért megrendezett mérkőzésen a 22 éves spanyol Tecla Cadilla nagy falatnak bizonyult, így Szofi az ötödik helyen fejezte be a versenyt. Teljesítménye azonban minden dicséretet megérdemel, hiszen nála négy-hat évvel idősebb ellenfelekkel szemben vette fel sikerrel a küzdelmet, és gyűjtött be két nagy skalpot. Az 57 kg-os súlycsoport másik magyarja, Siroki Ibolya a török Buket Mercan villámgyors legyőzése után a negyeddöntőben alulmaradt a későbbi győztes német Amelie Stoll ellenében. A budaörsi versenyző is a vigaszágra került, ahol azonban a horvát Tihea Topolovec felülmúlta, így a hetedik helyen fejezte be a küzdelmet. A nap három másik magyar versenyzője, a 60 kg-ban érdekelt Pongrácz Bence, a 48 kg-ban induló Kardos Tímea és az 52 kg-osok között szereplő Varga Brigitta első mérkőzésén vereséget szenvedett, így elbúcsúzott a további küzdelemtől. Szombaton három cselgáncsozónak szurkolhatunk, 73 kg-ban Török Roland, 70 kg-ban pedig a triplázásra készülő Gercsák Szabina és Lőrinc Renáta lép tatamira. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

U23-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, PODGORICA (MONTENEGRÓ) Eredmények Férfiak. 60 kg: 1. Gamzat Zajirbekov (Oroszország), 2. Jago Abuladze (Oroszország), 3. Karamat Huszejnov (Azerbajdzsán) és Artyom Leszjuk (Ukrajna), Pongrácz Bence helyezetlen. 66 kg: 1. Dmitrij Minku Fehéroroszország), 2. Alekszandr Kulikovszkih (Oroszország), 3. Alim Balkarov (Oroszország) és Sztrahinja Buncsics (Szerbia), magyar induló nem volt Nők. 48 kg: 1. Maria Siderot (Portugália), 2. Andrea Sztojadinov (Szerbia), 3. Joana Diogo (Portugália) és Kelly Staddon (Nagy-Britannia), Kardos Tímea helyezetlen. 52 kg: 1. Disztria Kraszniki (Koszovó), 2. Alexandra-Larisa Florian (Románia), 3. Nazakat Azizova (Azerbajdzsán) és Ana Perez (Spanyolország), Varga Brigitta helyezetlen. 57 kg: 1. Amelie Stoll (Németország), 2. Natalja Golomigyova (Oroszország), 3. Miriam Boi (Olaszország) és Tecla Cadilla (Spanyolország), 5. Özbas Szofi, 7. Siroki Ibolya