UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2017-11-10 12:32

Színkavalkád a pályán

A legfiatalabb teniszcsapatok mérik össze tudásukat a hét végén a Nemzeti Edzés Központban. A Play and Stay program keretében a 8 és 11 év közötti fiatalok mérkőznek meg, méghozzá az életkoruknak megfelelő nagyságú pályán és keménységű labdával. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sorozat első selejtezőjére 63 csapatban közel 250 gyerek nevezett. A döntőt két hét múlva szintén Budapesten rendezik meg.

gy.sz.cs – utanpotlassport.huPiros pályára piros labda, narancs pályára narancs labda, zöld pályára zöld labda. A Magyar Tenisz Szövetség Play and Stay (PS) csapatbajnokságának első, hét végi fordulójában fontos szerepe lesz a színeknek. A fővárosi viadalon résztvevők ugyanis a legfiatalabbak, vagyis a 8 és 11 év közötti gyerekek lesznek, akiknek a játékosság és a jó hangulat még legalább olyan fontos, mint maga a sportesemény. A színek pedig nem jelentenek mást, mint a különböző korosztályokat. A piros pályán piros labdával a legfeljebb 8 évesek, a narancs pályán narancsszínű labdával a maximum 9 évesek, a zöld pályán zöld labdával a legfeljebb 11 évesek játszanak.

A legkisebbeknél még fontos a játékosság, így a színek használata is Forrás: MTSZ
A legkisebbeknél még fontos a játékosság, így a színek használata is Forrás: MTSZ
A nemzetközi szövetség által létrehozott PS-rendszer közel 10 éve mutatkozott be Magyarországon, s évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az egy évtizeddel ezelőtti bemutatkozáskor egyébként egy, ma már ismert játékos, Gálfi Dalma is a részvevők között volt, így őt szokták emlegetni első felfedezettként. A program lényege, hogy a lassúbb labdák és a kisebb méretű pályák használatával a játékkészség gyorsabban kialakul, és ezáltal a tenisz könnyebbé és élvezetesebbé válik a kezdőknek. S bár a kispályás-szivacslabdás mini-teniszprogram már évtizedek óta létezik, a Play and Stay az első, nemzetközileg összefogott és egységes program ezen a téren, amelyet az ITF bevezetett. Az egyéni versenyek egész évben országszerte zajlanak, szinte minden hét végén. A csapatbajnokság ötlete csak később, néhány évvel ezelőtt született meg, mert a legkisebbek programjából még hiányzott az efféle megméretés. Az idei csapatbajnokság első fordulójára negyvennégy fiú- és tizenkilenc lánygárda nevezett, a résztvevők száma így közel 250 lesz, ami abszolút rekordnak számít. Nem véletlenül, hiszen a hazai szövetség utánpótlás-rendszerében az iskolai tenisz mellett a Play and Stay a másik fontos pillér a legalsó, legszélesebb bázis kialakításában. A labdák és a pályák természetesen nem csak színeikben, de keménységükben és méretükben is különbözőek, hiszen az adott korosztályok igényeihez alkalmazkodnak. A csapatok akár hatfősek is lehetnek, de egy mérkőzésen csak hárman léphetnek pályára. A trióban lesznek pirosak, narancsok és zöldek, hogy a különböző korosztályú játékosok is jobban megismerhessék egymást. Az életkori besorolások a klubokban is léteznek, így a gyerekek lesznek a legkevésbé meglepődve a színkavalkádtól. A PS-csapatbajnokság két hét múlva következő, döntő fordulójába az első két együttes jut tovább. S ott is piros pályán piros labdával, narancs pályán narancs labdával, zöld pályán pedig zöld labdával döntik el, melyik csapat lesz idén a legjobb a legfiatalabbak között.