UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2017-11-10 15:52

Tesztverseny Nyitrán

Szlovákiába utazott a magyar sportlövő utánpótlás-válogatott, hogy hét szomszédos ország legjobb fiataljaival nemzetközi versenyen mérje össze tudását. A huszonhét versenyzőtől nem várnak kiemelkedő teljesítményt a tesztversenyen, ugyanakkor a jövő évi Heraklész-keret összeállításakor beszámítják a hétvégi teljesítményt. A korosztálynak a jövő évi ifjúsági olimpiai lesz az egyik legfontosabb versenye, amelyre itthon, Győrött kvalifikálhatják magukat a legjobbak.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.huCsak nevében lesz azonos az Olimpiai Reménységek Versenyével a hét végi, nyitrai sportlövő utánpótlás-viadal, a klasszikus ORV-t ugyanis ebben a sportágban május elején rendezik. A mostani szlovákiai verseny is hagyományos megméretés a fiatalok számára, hiszen az idén már 23. alkalommal szerepel a versenynaptárban, de jelentőségében elmarad a Csehországban tavasszal lebonyolított, igazi ORV-től. Összesen hét ország legjobb sportlövői vesznek részt a viadalon, a magyar csapat az ukrán, a szlovák, a bolgár, a horvát, a szerb és a cseh válogatott ellenében lép lőállásba. Az együttesek három korosztályban (U20, U18 és U17) versenyeznek, szombaton az egyéni, vasárnap pedig a csapatszámokban. A magyar színeket 27 légfegyveres versenyző képviseli, a puskások és a pisztolyosok a fiúk versenyében 60, a lányok küzdelmében pedig 40 lövéses sorozatokat adnak majd le.

Pekler Zalán már kivívta az ifjúsági olimpián való indulás jogát Forrás: MSSZ
Pekler Zalán már kivívta az ifjúsági olimpián való indulás jogát Forrás: MSSZ
„Nagyon jó időben van ez a verseny, ezért örömmel utazunk – tájékoztatta honlapunkat Joó Éva, a Magyar Sportlövők Szövetségének utánpótlás-koordinátora. – A különböző korosztályok mind megkezdték a rendes őszi munkájukat, igaz, némi időbeli elcsúszással, hiszen vannak, akik tényleg csak néhány napja álltak ismét lőállásba. Itt most nem beszélek a legjobbakról, akik néhány héttel ezelőtt az Európai Ifjúsági Liga eszéki döntőjében bizonyítottak, és aranyérmet nyertek, hiszen ők azért tartják a formájukat.  A többiektől, akik a felkészülés legelején járnak, nem várok kiugró eredményt. Ez tesztverseny lesz, most pont az ilyen jellegű megméretésekre van a legnagyobb szükségünk.” A szakember azt is elmondta, hogy a szűkebb válogatott keret tagjaira figyel leginkább. Különös tekintettel a 2000-2003-as korosztályokra, akiknek a jövő esztendőben az ifjúsági olimpia lesz az egyik legfontosabb nemzetközi eseményük. No, persze a Buenos Aires-i versenyre előbb ki kell vívniuk az indulás jogát, igaz, ebben igen szerencsések lesznek a magyar fiatalok. A második kvalifikációs versenyt ugyanis február végén, Győrött rendezik meg, az Európa-bajnokságot közvetlenül megelőző két napban. Tehát hazai pályán kell megküzdeniük az indulásra jogosító helyekért. Leszámítva Pekler Zalánt, aki már júliusban, Bakuban meglőtte a részvételhez szükséges eredményt. Ahogy közeleg az év vége, Joó Éva is egyre inkább azon töri a fejét, hogy kik kerülhetnek be a jövő évi Heraklész-keretbe. Mivel nem szeretné a döntést az utolsó pillanatra hagyni, Nyitrán is emiatt figyelni leginkább a fiatalokat. S bár ezek az eredmények nem lesznek döntőek keret kijelölése szempontjából, mégis nagyobb súllyal esnek majd latba, mint bármelyik, átlagos hazai verseny sorrendje. További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.