UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-11-15 19:36

Gyors kínai kaland

Az 29-es vitorlás-hajóosztály mini olimpiaként is leírható ifjúsági-világbajnokságát Kínában rendezik meg. A december 9-én elrajtoló mezőnyben első ízben lesznek magyarok. Egész éves teljesítménye alapján a Kocsis Bálint, Pavlik András kettősre esett a választás, így ők képviselhetik a színeinket. Az ellenfelek közül csak az európai egységeket ismerik, de mindenképpen szeretnének a mezőny első harmadában végezni.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.huA vitorlások 29-es hajóosztályában Olaszországban megrendezett Európa-kupa döntőn az is eldőlt, hogy a decemberi ifjúsági-világbajnokságon a Kocsis Bálint, Pavlik András kettős képviseli a magyar színeket. A válogatás során az egész éves eredményt vette figyelembe Goszleth Marcell, a Spartacus Vitorlás Egylet edzője, aki a hazánkban mindössze egy éve meghonosodott, utánpótláskorúaknak kifejlesztett hajóosztály fiataljait fogja össze. A Garda-tavon a Kocsis, Pavlik kettős, második legjobb magyar egységként, a 25. helyen végzett a 119 hajóból álló mezőnyben, az Eb és a magyar bajnokság eredményei azonban azonos súllyal estek latba így ők kapták a kínai repülőjegyet. „Ez az ifjúsági-világbajnokság a legjobban talán úgy írható le, mint kis olimpia – tájékoztatta honlapunkat Goszleth Marcell. – Mindenki kapja a felszerelését, az esélyek tehát teljesen kiegyenlítettek lesznek, országonként csak egy egység állhat rajhoz. A mezőnyről előzetesen nincs túl sok információnk, sok a sötét ló, mert lesznek olyan ázsiai országok, amelyeknek a képviselőivel az európai versenyeken nem találkoztunk. A többieket viszont ismerjük, és azt gondolom, hogy jó eredmény lenne a mezőny első felében végezni. Tudjuk, nagyon nehéz verseny lesz, hiszen csak topcsapatok állnak rajthoz. A viadal után mindenesetre pontosabban el tudjuk magunkat helyezni a hajóosztály világtérképén.”

Kocsis Bálint és Pavlik András a legjobb helyen szeretne végezni Kínában
Kocsis Bálint és Pavlik András a legjobb helyen szeretne végezni Kínában
Hogy ezen a térképen végül hová kerül Magyarország, az most már Kocsis Bálinton és Pavlik Andráson múlik. A Spartacus Vitorlás Egylet két 16 éves sportolója, az egyszemélyes kishajó kategóriában az Optimistben kezdte a versenyzést, s ott már nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkeztek. Így amikor átültek a gyorsabb és magasabb kategóriát jelentő, s immár kétszemélyes, 29-esbe, közel sem nulláról indultak. „Elsősorban azért váltottam, mert jobban tetszett a hajóosztály, gyorsabb is, atlétikusabb is – magyarázta Pavlik András. – De én egyébként is páros hajóba szerettem volna átülni, amikor erre már megvolt a lehetőség. Bálinttal ráadásul kezdetektől ismerjük egymást, a klubunk egyik toborzó, nyári táborozásán találkoztunk. Mindkettőnknek jól ment az első próba, és azonnal hívtak minket versenyezni. Barátok lettünk és maradtunk, a vízen ugyanis fontos, hogy tudjuk, mindig számíthatunk egymásra. Nagyon örültünk annak, hogy mi utazhatunk a világbajnokságra, minél jobb helyezést szeretnénk elérni, de nem igazán tudjuk, mire számíthatunk.” Az elmúlt egy esztendőben elért eredmények a hajóosztály tagjainak életét is megváltoztatták. Míg korábban csak a hétvégéken edzettek, addig most már egyhetes edzőtáborozásokra is egyre gyakrabban utaznak. Nyáron szinte minden idejüket a Balatonnál töltik, a hideg beálltával azonban külföldi kikötőkbe kell utazniuk. A decemberi világbajnokság előtt azért itthon is készülnek, mégpedig tornateremben. Edzőjük, Goszleth Marcell szerint ugyanis ezekben a hajókban kiugróan jó kondícióban kell lenniük a versenyzőknek. Ami a hajó gyorsasága miatt érthető is. „Valóban ez az egyik legdinamikusabb hajó – vélekedik Kocsis Bálint. – Minden nagyon gyorsan történik nálunk, nagyon kell figyelni. Ez pedig mentálisan és fizikálisan egyaránt jó felkészülést igényel tőlünk. Soha nem szerepeltünk még ilyen nagy versenyen, de megpróbáljuk kihozni magunkból a maximumot. Úgy szeretnék hazatérni Kínából, hogy azt érezhessem, ennél többet nem tehettünk.” További korosztályos hírek VITORLÁZÁSBAN a sportági aloldalunkon.