UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2017-11-18 14:02

Válogatott fiatalok

Talán minden idők legfiatalabb keretével vág a világligának a női vízilabda-válogatott, amely az első fordulóban Hollandiában szerepel. Bíró Attila együttesében hét utánpótláskorú játékos kapott helyet, akikre komoly szerep hárul a kísérletezés során.

UP-infoSzemtelenül fiatal, ugyanakkor az utánpótlás-világversenyeken és a felnőtt OB I-ben már bizonyított játékosokkal kezdi a világligát a női vízilabda-válogatott, amely az első meccsét kedden, a hollandok ellen játssza Utrechtben. Bíró Attila együttesében hét (!) utánpótláskorú vízilabdázó kapott helyet, ami könnyen lehet, hogy rekordnak számít a sportág történetében. A nyári budapesti világbajnokságon az ötödik helyen végzett társaságba két fiatal kapus – Lekrinszki Gina (19), Magyari Alda (17) – és öt mezőnyjátékos – a Farkas Tamara (19), Kuna Szonja (20), Mchunu Hlengiwe (19), Rybanska Natasa (17), Vályi Vanda (18) – kapott meghívót.

Hlengiwe Mchunu, a meghívott utánpótláskorú játékos egyike Forrás: MVLSZ
Hlengiwe Mchunu, a meghívott utánpótláskorú játékos egyike Forrás: MVLSZ
Bíró az MTI-nek elmondta, a következő hónapokban sok játékost szeretne kipróbálni, ezért az eredményesség mellett a kísérletezés is előtérbe kerülhet: „Szeretném tesztelni a fiatalokat, még ha ilyen komoly ellenfelek is vannak. Derüljön ki, ki az, aki alkalmas az ilyen feladatokra, ki az, aki meg tudja ugorni ezt a szintet, s ki az, aki nem.” Az említett fiatalok persze a legmagasabb szinten nem bírnak túl sok tapasztalattal, de afolyamatos jó teljesítmény nélkül nem lett volna esélyük a keretbe kerülésre. A szövetségi kapitány azonban biztos benne, hogy többeknek szokniuk kell még a légkört: „Vannak olyan játékosok, akikről azt gondolom, jó esélyük lesz rövid vagy hosszabb távon bekerülni a csapatba. Persze, a magyar bajnoki meccsek nem tévesztenek meg, még akkor sem, ha a világ legerősebb bajnokságáról beszélünk. Az oroszok vagy a hollandok elleni válogatott mérkőzés teljesen más szint.” Ugyancsak kedden a spanyol válogatott Sevillában fogadja az orosz együttest.

A magyarok programja a világligában 2017. november 21.: Hollandia–Magyarország 2017. december 19.: Magyarország–Spanyolország 2018. január 30.: Magyarország–Oroszország 2018. február 27.: Magyarország–Hollandia 2018. március 27.: Spanyolország–Magyarország 2018. május 1.: Oroszország–Magyarország

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.